SAIH har lagt ut en artikkel på sin nettside om Amir Aman Kiyaro som ble fengslet den 28. november da han var på jobb for Associated Press (AP). SAIH har etter dette sluppet kampanjen #FreeAmirAmanKiyaro.
Amir Aman Kiyaro bodde i Norge og studerte ved NLA Mediehøyskolen i Kristiansand i perioden 2015-2018. Han kom til Norge gjennom Students at Risk-ordningen og var aktiv som frivillig i SAIH.
Utsatt og uvisst
Leder av SAIH Hector Ulloa sier at de er veldig bekymret og at de har vært i kontakt med familien hans siden fengslingen. De forteller om stor bekymring og uvisshet. «Blir han sittende i fengslet på ubestemt tid uten lov og dom?»
Akkurat nå vet vi lite, og frykter det verste, sier Ulloa.
SAIH har holdt norske myndigheter løpende orientert om saken.
Ulloa forteller videre at arrestasjonen av Amir skjer i et større bilde hvor myndighetene i Etiopia har gjort det langt på vei ulovlig å rapportere om pågående krig og konflikt i landet.
Han var journalist akkreditert for det store, internasjonale nyhetsbyrået Associated Press. Det burde gi ham beskyttelse. I stedet gjør det ham utsatt, i en realitet hvor myndighetene ser internasjonale medier som BBC og CNN og journalister som Amir som aktører som vil destabilisere landet, slik en representant for myndighetene uttalte sist uke i Etiopisk stats-kontrollert media.
#FreeAmirAmanKiyaro
Med kampanjen #FreeAmirAmanKiyaro ønsker SAIH å rette oppmerksomheten på hvem Amir er, og hva han står for.
-Fordi myndighetenes versjon om hvem Amir er og hva han står for ikke skal få stå umotsagt. Han er ikke en som støtter terrorister, han er journalist og menneskerettighetsforsvarer. Oppmerksomhet kan også bidra til å legge press på myndighetene om det vokser seg stort, understreker Ulloa.
Vi kjenner Amir fra han var i Norge gjennom Students at Risk, og kjenner et ansvar for å hjelpe. Vi gjør dette i dialog med familien, tilføyer han.
Hva er den beste måten man kan bidra?
-Bidra til oppmerksomhet i sosiale medier! Vær en del av den kollektive stemmen i verden som roper: journalistikk er ikke en forbrytelse! #FreeAmirAmanKiyaro, avslutter Ulloa.