juleboder i mørkt vinterlandskap med mennesker som titter på ting fra bodens lys

Så var det den tiden av året igjen hvor torget i Kristiansand nok en gang fylles opp med torgboder og torghandlere, og varer fra både fjernt og nært kan beskues og kjøpes. Lukten av nystekte kaker og falafel kan kjennes langveisfra når en nærmer seg torget. Men det store spørsmålet er; er torget et sted studenter kan gå og handle, eller ligger prisene så høyt at det er for dyrt?

Unikum tok turen innom torget i forbindelse med den tradisjonelle tenningen av julegranen, og tok en titt på det markedet hadde å tilby. Foruten god stemning denne søndagskvelden i slutten av november, kunne torget by på mange forskjellige typer varer. Og prisene på varene er faktisk ikke så ille. Vi gikk ut med et studentbudsjett på 200-300 kr. Dette tar høyde for at en kan benytte seg av muligheten torget byr på til å kunne kjøpe inn en julegave til noen en har nær og kjær, samtidig som at det også er satt av litt til at en kan kjøpe noe å tygge på til seg selv.

Det meste torget har å tilby er hjemmelagede varer; votter, hansker, tøfler, og sitteunderlag går igjen, sammen med glasskuler til juletrær, og kaker. Det var også landbruksprodukter å få tak i, som kommer fra årets lam som har vært på beitet, men her er det alt for dyrt for studenter til å en gang tenke på å kjøpe inn til årets julemiddag. Pinnekjøttet koster fra 500 kr og opp per kg, mens fenalåret koster fra 700 kr og opp, avhengig av størrelsen på låret. Men til tross for de avskrekkende prisene på sauekjøttet er det varer en kan få kjøpt på studentbudsjettet.

nærbilde av en julebod sitt utvalg til salg med ulike retter og snacks
Foto: Anja Kathrine Laland

Hjemmelagede votter, hansker, luer, og tøfler kan kjøpes fra 150 kr og oppover avhengig av hvilken ull som er brukt. Det er en fin julegave å gi til noen man bryr seg om og som de kan få god nytte av denne kalde vinteren. I småbodene hvor det selges falafeler og kaker kan en få kjøpt pakker med småkaker som koster fra 35 kr og oppover. Større kaker, for eksempel de som er formet som en hund eller katt, koster fra 95 kr til 195 kr, henholdsvis i liten og stor størrelse. Og om en heller ønsker å kjøpe seg noe mer eksotisk er man godt ivaretatt her også. For i et hjørne av torget, litt adskilt fra de andre torghandlerne, har det blitt satt opp en liten, egyptisk basar. Her kan en få kjøpt smykker, mineraler og fine steiner, håndlagede notatbøker, talismaner, og til og med røkelse, til varierende priser. En er med andre ord ikke kun bundet til å kunne kjøpe norske produkter, her er det også for de som har en mer eksotisk smak, eller som ønsker å kjøpe noe litt utenom det vanlige.

Alt i alt er torget likevel ikke så studentvennlig som en gjerne kunne ønsket seg. Mange av varene som selges er rett og slett for dyre. Dette er typisk landbruksprodukter, og hjemmelagde produkter i en prisklasse som ikke er til å forsvares for studenter. Noen av disse produktene som var priset alt for høyt var blant annet honning, syltetøy, hjemmelagde brus- og ølkasser av resirkulerte trevarer, og saue- og reinsdyrskinn, i tillegg til det tidligere nevnte pinnekjøttet og fenalåret. Her startet prisen da vi var på torget på 120 kr for et glass med honning, mens prisene på fenalåret fort kunne komme opp i tusenkronersklassen, helt avhengig av størrelsen på låret og kvaliteten på kjøttet.

Bodene har likevel et godt utvalg med mye å kjøpe dersom man ønsker det og har råd. Men husk at skøytebanen kan en uansett bruke så mye en vil uten at en trenger å betale for det, og det er gratis utleie av skøyter like ved i en liten bod, så her trenger en ikke å investere i egne skøyter dersom en ikke har dette med seg til byen.

juleboder i mørkt vinterlandskap med mennesker som titter på ting fra bodens lys
Foto: Anja Kathrine Laland

Forfatter

, , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.