Studentorganisasjonen i Agder er ikke fornøyd med forslag til statsbudsjettet som Siv Jensen la frem på torsdag.

– Dette er skivebom når det kommer til studentkravet. Vi ønsker at det skal bygges 3000 studentboliger i året, nå går regjeringen inn for at det blir 300 færre enn i fjor. Da går man feil vei, sier STA-leder Kai Steffen Østensen.

Mer i studiestøtte

Hans synes det er betenkelig at Høyre og Frp ikke er mer ambisiøse i bygging av studentboliger. Han håper nå at forhandlinger skal føre til flere boliger.

– Norsk studentorganisasjon har sammen med alle ungdomspartiene signert på at man ønsker 3000 studentboliger. Det samme har de fleste moderpartiene sagt, sier Østensen.

Som forventet trappes studielånet opp, slik at studenter får en uke mer studiestøtte i juni, enn de gjorde i fjor. Planen er å ende opp med 11 måneders studiestøtte.

– Vi er fortsatt ikke der vi ønsker å være. Vi ønsker at studiestøtten skal være på 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden, sier Østensen.

– Mangler de store linjene

I tillegg økes minimumssatsen for moms fra 10 til 12 prosent. Dette går ut over kulturtilbud som kino, museer og idrettsarrangementer.

– Det betyr at de studentene som i utgangspunktet har lite penger må betale enda mer for å benytte seg av det tilbudet de kanskje ikke hadde råd til i utgangspunktet. Nå er studenter nødt til å prioritere enda tøffere enn før, sier Østensen.

Han oppsummerer årets statsbudsjett slik:

– Jeg vil gjerne støtte meg til Krf sitt utsagn om at det er mye god enkeltpolitikk. Ikke minst innen helse og for kommunesektorens bevilgninger som er viktig for studenter som tar i bruk vertskommunens tilbud. Men de store linjene som skal løfte frem studentene og ta Norge til neste nivå mangler. Nå kjører de den samme stilen som er kjørt tidligere. Det som er godt for dagens unge er at regjeringen ikke kjører et ugunstig høyt oljepengebruk slik at det også er noe igjen til vår og neste generasjon, sier Østensen.

1,4 milliarder til UiA

Universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen er fornøyd med de tildelingene som UiA har fått.

Universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen

– Ved første øyekast konstaterer vi at UiA har levert gode resultater, og får uttelling for det, sier universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen til uia.no.

Forslaget til statsbudsjett viser at UiA får en liten økning i tildelingen over statsbudsjettet, som kommer opp i nesten 1,4 milliarder kroner.

– Det er et stabilt budsjett som gir oss gode arbeidsvilkår for å gjennomføre strategien UiA har vedtatt, sier universitetsdirektøren til uia.no.

Hun bemerker seg likevel at det ikke er vedtatt bevilgninger til flere stipendiatstillinger, og at signalet som sendes er at de midlertidige stipendiatstillingene forsvinner når perioden deres utløpet. Om så er tilfellet mister UiA 19 midlertidige stipendiatstillinger i 2019.

UiA får også 40 nye studieplasser til IKT-fag som tidligere er lekket.

Tekst: Matias Smørvik – redaktor@unikumnett.no

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.