700 mennesker møtte opp på en underbemannet Cascada-konsert på Bluebox i Grimstad. Det førte til lange kødannelser, fiendtligheter og ei som besvimte.

Det hele skal ha skjedd siste fredag i januar. Konserten skal ha vært overbooket, ifølge kilder. Vaktselskapet informerer om at det skal ha vært omkring 700 personer tilstede på eventet. Det er på grensen til Bluebox sin makskapasitet, noe som ledet til at situasjonen ble uoversiktlig.  

– Jeg endte opp med å besvime som følge av trykk mot scene. Når jeg kom til hadde jeg blåmerker, blant annet et som du kunne se var av en hånd som hadde dratt meg opp over rekkverket. Det var ikke noe helsepersonell tilstede eller tilbud om medisinsk hjelp der, forteller Adriana Strzeszewska som var på konserten.  

Kilder forteller om tilfeller hvor folk opplevde å miste bevisstheten, fikk hjernerystelser, blåmerker og andre skader både inne på på arrangementet, og ute i køen.  

– Inne ved scenen var det helt kaos, jeg kjente jeg ble most og grep tak i en vakt for å si at jeg trengte hjelp. Så bare rister han på hodet og går, kort tid etter så lå jeg bevisstløs på bakken, sier Strzeszewska.

Lange kødannelser

Utenfor Bluebox skal det også ha oppstått problemer ettersom at vaktene av hensyn til den store, uoversiktlige folkemengden på innsiden stengte døren i en periode på 20-30 minutter. Det endte opp med kødannelser. Mange endte opp med å bli stående i over en time i køen og gikk glipp av konserten, eller store deler av den. De lange køene førte til fiendtlighet mellom vakter og folk i køen. Det skal ha vært fire tilfeller med åpen aggresjon mot vaktene, ifølge PSS Securitas.

– Vi måtte stå i kø i over en time. Vi hørte at de åpnet dørene 22:00 og konserten begynte 24:00, men når vi stilte oss i kø klokka 23:00 slapp vi ikke inn før 00.30, forteller Max Erikson som var tilstede på konserten.  

Noen mistet yttertøyet sitt i Bluebox sin garderobe

Det fikk også problemer med garderobe ordningen. Noen personer endte opp med å måtte gå hjem med feil klær eller uten jakker og annet yttertøy de hadde gitt fra seg. Bluebox jobber fremdeles med å få returnert tapt yttertøy til deres eiere.  

Avdelingsleder i SiA kultur, Jon Gottenborg. Foto: Targeir Attestog
Avdelingsleder i SiA kultur, Jon Gottenborg. Foto: Targeir Attestog

Avdelingsleder i SiA kultur Jon Gottenberg sier at det var Bluebox som var ansvarlig for bar og garderobe den kvelden, men at vaktholdet var leid inn fra PSS Securitas, og at arrangør firmaet MultiEvent sto bak selve arrangementet.  

– Vi er jo veldig lei oss for hva som skjedde, vi må innrømme at vi undervurderte hvor stort trykk det ble på garderoben, sier Gotteberg   

Han forteller at de jobber med sørge for erstatning til de som har mistet ytterklærne sine etter arrangementet.  

– Mye av grunnen er få ressurser og at det gikk for sent i innslippet, sier Daniel Myrvoll, avdelingsleder for PSS Securitas Agder.

Ifølge han var en av de største årsakene til at ting ble som de ble, at arrangementet var underbemannet i forhold til hvor mange som faktisk kom på konserten. Det var totalt syv vakter på stedet som skulle holde kontroll på 700 mennesker.

Myrvoll forteller at det ble gjort en vurdering av vaktleder på stedet om å plassere vakter i stasjonære poster, men at disse måtte omorganiseres slik at det var noen områder som til tider ikke var like godt dekket.

– Vi går nå gjennom rutinene våre for å finne ut hva som gikk galt og forhåpentligvis kunne ta lærdom av det, mye av grunnen er få ressurser og at det gikk for sent i innslippet. Det er jo klart at når man har en kødannelse hvor stemningen synker som den gjorde, så gjør jo at det blir en ekstra utfordring å roe situasjonen og få behandlet alle på en rolig måte.

Arrangøren beklager

En talsperson for arrangøren av konserten fra selskapet MultiEvent påpeker at de ikke ønsker å uttale seg ytterligere mens de nå er i samtaler med vaktselskapet og Bluebox, men ønsket å beklage at konserten eskalerte på måten den gjorde. De ønsket også å si til de som sto ute i køen og mistet store deler av konserten, eller ikke fikk mulighet til å komme inn på konserten i det hele tatt, at de har åpnet for muligheten til å be om refusjon frem til 15. februar.

Tekst: Mats Høimyr
Bilde: Targeir Attestog

Grunnet en overseelse ble arrangementet oppført som en Cezinando-konsert i papirutgaven, Unikum beklager til både Cezinando og Cascada.

Forfatter

, , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.