Visste du at lyd i film utgjør over halvparten av stemningsbildet? Det fikk publikum erfare da klassikeren “Modern Times” ble vist i Kilden i går kveld.

Oppsetningen av "Modern Times" i Kilden med surround ga filmopplevelsen en ny dimensjon (Foto: Filmweb)

Charles Spencer Chaplin bedre kjent som Charlie Chaplin grep muligheten til å komponere musikk til film (lydfilm). Dette har vært springbrettet til den utviklingen vi kjenner i dag. Chaplin har ikke bare talent innenfor skuespillerteknikk og å være et sceneikon. Han har også et mer ukjent talent, nemlig komponist. I tillegg til at han har skrevet og regissert flere filmer, blant annet klassikeren ‘‘Moderen Times” i 1936.

Selv om Chaplin hadde mange talenter betydde ikke det at alt var like lett. For han kunne ikke lese eller skrive noter, og det bød på problemer. Det stoppet ikke Chaplin som har komponert musikk til flere filmer og mottatt Oscar og en rekke andre priser for sitt talent.

I går kveld torsdag 07.02.12 var det en litt annerledes filmkveld. Filmen ble vist på Kilden teater- og konserthus med symfoniorkesteret ledet av Adrian Prabava som dirigent. Snakk om surroundlyd. Dette var en unik mulighet til å oppleve noe som kinosalen ikke kan gjenskape. Det runget i hele lokalet, og vi som satt i parketten kunne kjenne vibrasjonen i gulvet.

Lyd har en enorm påvirkning på hvordan man oppfatter bildene og stemningen de skaper. Hvis du har sett på skrekkfilm og skrur av lyden vet du hva jeg snakker om. Derfor var det en fantastisk opplevelse å få et symfoniorkester som spilte synkront med filmen. Først når man satte seg i salen og filmen begynte registrerte man orkesteret, men etter hvert forsvant man inn i fortellingen i filmen og musikken ble en del av det hele.

“Modern Times” er en filmkomedie hvor vi møter Chaplin som hovedperson
«Landstrykeren». Han jobber på en fabrikk, og er en del av et samlebånd. Hvis én kludrer til får dette følger for alle andre som jobber der. Produksjonen stopper, og som oftest har Chaplin en finger med i spillet. Chaplin kan sammenliknes på mange måter med Mr. Bean. De har begge egenskapen til å havne i trøbbel uten helt å ane det selv. De er klumsete og ironiske uten å være klar over det.

Chaplin er ikke lenge i  jobbene han får. Han er innom fengsel, demonstrasjon, tyveri og det få en venn. Filmen er en humoristisk og vittig film om et dypere problem. Nemlig hvordan levekårene var for svært mange arbeidere i de økonomiske nedgangstidene i 1930-årene.

“Modern Times” er en svart-hvitt film. Det er velartikulerte bilder som har en utrolig formidlingsevne med 18 bilder per sekund. Lydsporet består av noen få replikker og resterende musikk fra symfoniorkesteret. Det gjør at filmen befinner seg i crossover mellom stumfilm og det vi kjenner i dag lydfilm; med kontentum, musikk og replikker.

Dette var en positiv og annerledes filmkveld!

  • hva: fremvisning av “Modern Times”
  • hvor: Kilden
  • når: 07. februar 2013

Tekst: Linda Serina Jensen – red@unikumnett.no

Foto: Filmweb (arkivfoto)

Forfatter

, , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.