København har i 2012 blitt kåret av livsstilsmagasinet Monocle til den tredje beste byen å bo i. Her er blant annet deres avslappede livsstil trukket frem.

KOMPLEKS HOVEDSTAD: København er blant annet kjent for sitt gode uteliv og selvfølgelig Strøget (Foto: Jeanett Sødal Andersen/Trine Haukedalen)

Det er ikke vanskelig å trives blant de trendy københavnerne. Prisnivået i København er ganske høyt, men det er fullt mulig å gjøre turen billig ettersom flere aktiviteter ikke koster noe. Det er selvsagt gratis å rusle nedover den store handlegaten Strøget, det samme gjelder å spasere på bryggen Nyhavn å se på de gamle husene. Det koster heller ingenting å kikke på den lille havfrue eller Amalienborg, og flere museer har gratis inngang enkelte dager.

Miljøbevisste københavnere

København har som mål å bli verdens første co2-nøytrale by innen 2025. Hele 55 % av københavnerne velger å sykle til skole og jobb, som gjør dem til et av verdens mest syklende folk. Byen har satset stort på utbygging av sykkelstier og sykkelparker, noe som gjør dette fremkomstmiddelet ypperlig på turen. For en tyvekroning i depositum kan du slenge deg på “bysykkelen” som er å finne på 120 stands rundt i sentrum. Kollektivtrafikken er godt utbygd med metro, buss og tog som tar deg rundt i byen for en billig penge.

Hele København preges av denne miljøbevisste holdningen, og det er et stort fokus på bærekraftige og økologiske opplevelser. Som besøkende i København kan du faktisk også velge å bo økologisk. På det solcelledrevne hostellet Sleep-Inn Green kildesorteres avfallet, alle møblene er gjenbruk, alt som selges er økologisk, vaskemidlene er miljøvennlige og man skylder til og med ned i do med regnvann. Dette er et gjennomført hostell som virkelig kan lette
miljøbevisste hjerter.

Fra trendy grøt til økologisk pølsemann

I tråd med den miljøbevisste ånden som rår over København er det et stort utvalg av økologiske restauranter og spisesteder. Restaurantene varierer selvsagt i prisklasse, men du trenger ikke å gå sulten til sengs, for det er også mange billige grønne spisesteder å finne. Hos BioMio som er lokalisert i det trendy området Kødbyen arbeider det ingen kelnere, noe som
bidrar til å holde prisnivået nede. Når man skal bestille går man direkte bort til kokkene som lager maten ute i selve lokalet blant gjestene. Restauranten minner om en kantine, og har plass til 250 gjester.

Den siste trenden når det kommer til mat i København er grøt. Spisestedet med samme navn åpnet dørene i 2011, og er det eneste stedet som kun har grøt på menyen. Dette er et måltid alle kan unne seg ettersom frokost og lunsj grøt koster 35 DKK, mens for en middagsgrøt må man ut med 50 DKK for.

I en parallell gate til Strøget ligger en rimelig restaurant ved navn Rizz Razz. Stedet har spesialisert seg på å tilby gjestene en grønn vegatrisk buffee, der man kan spise så mye manmønsker for 99 DKK. Det er til og med mulig å oppdrive økologiske pølser for de som skulle ønske en kjapp matbit.
Dette er det mulig å kjøpe hos Den Økologiske Pølsemann, som har tilholdssted ved Rundtårn. Tilbehør og drikkevarer er selvsagt også økologiske.

Vintage i ”Pisserenden”

Den mest kjente handlegaten i København kalles Strøget. Gaten strekker seg 1,1 km og er Europas lengste gågate. Her finner man utallige butikker fra ende til annen, hvor hver av endene har ulike prisnivåer. Det er ved Kongens Nytorv man finner de dyreste butikkene. Strøget og gatene rundt holder åpent til kl 18 i hverdagene, og 16 på lørdager, men enkelte av butikkene har også søndagsåpent. Det er flere hippe butikker i side og parallell gater til Strøget, hvor man bør sjekke ut Købmagergade, Læderstredet, Kompanistrædet og Nyøstergade.

Det er et godt utvalg av brukt- og vintage butikker å velge mellom i København. Området som blir kalt for “’Pisserenden” har en høy konsentrasjon av vintage butikker. Her ligger blant annet Carmen og Fantasio som er en av de beste og eldste vintagebutikkene. Andre kule butikker er Atelier Decor, FN92 Vintage og Ca Roule Ma Poule. Man bør ta en tur innom en av de sjarmerende bokhandlerne som kan selge brukte bøker helt ned til 5 DKK stykk. Å gå på
loppemarked er en populær aktivitet i København, der det er mulig å gjøre en god brukthandel. Men det er lurt å komme tidlig for å sikre seg de beste kjøpene!

Alternative Christiania

Populære Christiania er en autonom landsby i København med ca 1000 fastboende, og blir besøkt av en halv million turister årlig. Fristaden ble grunnlagt av en gjeng hippier i 1971 og dette preger fortsatt området. For dem som er interessert i alternative og kulturelle opplevelser
kan man her finne en rekke økologiske spisesteder, gallerier, verksteder og spillesteder. Christiania har egne regler, og i den såkalte “Pusherstreet” er det verken lov å ta bilder, løpe eller snakke i telefonen. Å besøke Christiania koster ingenting og området er ypperlig for en rusletur.

Københavns gode uteliv

Som i de fleste andre storbyer er det mange alternativer til hvor man kan tilbringe de sene nattetimer. Som oppvarming kan man starte kvelden på en bar i gode venners lag. Den avslappede Busstopp Bar er en av de få barer i København som summer av liv fra formiddagen til stengetid. Et annet populært sted er Cafe Ketchup som er en livlig blanding av bar, cafe og restaurant. Et alternativ for den ølglade er å tilbringe kvelden på Trykbar der de har 95 ulike ølsorter på menyen.

Ønsker man å ta kvelden helt ut og dra på diskotek er det ingenting i veien for det. K3 er en rå nattklubb som består av to bygninger med flere etasjer i hver. Lørdag er tradisjonelt den beste dagen, og en gjør lurt i å komme tidlig ettersom det ofte er lange køer. Celsius tilbyr det beste av danske og utenlandske dj`s, i tillegg til Københavns beste utsikt. På Vega nattklubb
arrangeres det livekonserter, samt at det har et av byens beste dansegulv. Hvis man vil slå to fluer i ett smekk er det mulig er dra på La Hacienda og The Dance Floor, som er to nattklubber i ulike stilarter som ligger på samme sted.

København blir fort en by man vil besøke flere ganger, og det er lett å forstå hvorfor akkurat denne byen skårer høyt i folks hjerter.

Tekst og foto: Jeanett Sødal Andersen og Trine Haukedalen – red@unikumnett.no

Forfatter

, , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.