Du lurer kanskje på hvordan hverdagen ser ut for en fulltidsstudent og Ahmadiyya-muslim? Det kan UiA-student Yasir Fawzi gi deg svaret på. 

Yasir Fawzi sitter bakoverlent i sofaen på Østsia, og tar en slurk av kaffen. 31-åringen tilhører en liten islamsk trosretning som har omtrent 2000 medlemmer i Norge. Det tar ikke lang tid før han prater entusiastisk om sin tro.

– Jeg er ahmadiyyamuslim. De store muslimske retningene folk kjenner til er sunni- og shiamuslimer. Sunni- og shiamuslimer tror Messias kommer, men vi venter ikke på Messias lenger, fordi vår grunnlegger, Mirza Ghulam Ahmad hevdet å være den Messias Jesus og Muhammad hadde profetert om. Vi mener ifølge Koranen at menneskene ikke har fått myndighet til å straffe noen for frafall eller blasfemi. Straffene har muslimer blitt enige om senere, forteller han.

Fawzi forteller videre om feiloppfatninger rundt hans tro, og spesielt når det gjelder hva begrepet ”jihad” innebærer.

– Jihad er ikke krigføring for å konvertere folk til Islam, men for oss betyr Jihad først og fremst å streve for å bli et bedre menneske, presiserer han. Ellers er det mange likhetstrekk mellom oss og de andre muslimene, sier han.

Religionen gjør mennesket godt

Hverdagen til Fawzi hadde vært annerledes om religion ikke var inkludert. Da han får spørsmålet om hvorfor religion er viktig for han, begynner han først å le, før han ettertenksomt begrunner svaret.

– Dette er vanskelig å svare på… Religionen min gir meg rett og slett mening med livet. Slik jeg tolker den, er poenget med religion å tjene Gud og å tjene mennesket. Det vil si å gi Gud Sin rett – og gi mennesket den retten som det har krav på. Det er ikke noe motsetning mellom de to; for eksempel går det ikke an å være en god person i Guds øyne, og i realiteten være slem mot folk. Når man er god mot andre mennesker, så er man god i Guds øyne også, sier han.

– Tror du på et liv etter døden?

– Vi mener det er et liv etter døden, ja. Kroppen dør ut, og sjelen får en ny kropp. Vi mener at all beskrivelse av Himmel og Helvete skal ikke tas bokstavelig, det er kun for å gi en idé om hvordan det kan være, sier han.

Ritualer og studier

I hverdagen som Ahmadiyya-muslim og kommunikasjon- og mediestudent ser agendaen litt annerledes ut for Yasir sammenlignet med andre studenter. Å kombinere tro og studier kan by på noen utfordringer, men han er fornøyd med tilbudet UiA har til studenter som tilhører ulike trosretninger.

– Som student går det veldig greit fordi forelesninger er ikke obligatoriske, men om man skulle være i forelesninger, så har man et kvarter mellom hver time. Samtidig er det litt kort tid til å både vaske seg på muslimsk måte og be. Så det jeg bruker å gjøre er å vaske meg i en pause, også kan jeg be i en annen pause, forteller han.

– Kan du be hvor som helst?

– På skolen kan jeg be på hvilket som helst grupperom, og jeg ber fem ganger om dagen. På UiA er det mange grupperom som ofte er ledige, og hvis ikke har vi stillerom på F2-bygget også som jeg vanligvis bruker, og der er det noen bønnematter. Man legger dagen ut ifra bønnen stort sett. F2-bygget er veldig greit for de som ønsker å be, sier han leende.

Opplever fordommer

Tror du det er annerledes å være muslim i Norge nå enn tidligere?

– Jeg håper det blir bedre å være muslim, og at folk får mer kjennskap til islam. Jeg synes det er en del fordommer. Jeg har ofte informasjonsstand på Markens, og der møter jeg på ulike fordommer. Folk sier veldig mye. Man får en god del positive tilbakemeldinger, men det er en god variasjon med folk som kommer innom. Man tenker også at enkelte kommentarer kun finnes i kommentarfeltet på Facebook, men slik er det ikke – jeg opplever at folk kommer bort på stand og sier de mest hårreisende ting til meg.

Tross for varierte tilbakemeldinger i informasjonsarbeidet, stopper det ikke Yasir i å stå på stand i sentrum og på campus.

– Jeg er heldigvis i et bestemt modus når jeg står der, så jeg tar det ikke personlig, og jeg er klar til å ta imot alle typer tilbakemelding. Så det trengs definitivt mer kunnskap, forteller han.

Tekst: Nora Nussle Torvanger

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.