Du vet du har vært vitne til et vellykket show når det knapt går fem sekunder mellom latterkulene i publikum. De kan takke Ingrid Bjørnov for flere timer lengre levetid.

FULL KLAFF: 33 år og seks komipriser til tross - Ingrid Bjørnov er fremdeles en stor stjerne. (Foto: Pressefoto/Hanne Maren Torpen)
FULL KLAFF: 33 år og seks komipriser til tross – Ingrid Bjørnov er fremdeles en stor stjerne. (Foto: Pressefoto/Hanne Maren Torpen)

 

Personlig har jeg hverken sett eller hørt mye fra Ingrid Bjørnov tidligere. Kanskje noe merkelig da hun begynte sin karriere så tidlig som i 1980 med et samarbeid med Benedicte Adrian som til slutt endte med Spellemannspris og plate som solgte til gull. I dag, 33 år senere, er hun mer enn bare musiker. Hva vi egentlig skal kalle henne er jeg usikker på, kanskje en slags komi-musiker, noe som altså er en blanding av komedie/stand-up og musikk. Og for de som måtte lure, det fungerer.

I disse dager er hun aktuell med sin turne på «2012 overturen», og torsdag kveld var det Kilden Konserthus som tok i mot den nå 49 år gamle damen. Showet har høstet strålende kritikker, og under komiprisen for en måneds tid siden fikk showet pris for «Beste forestilling – scene», i tillegg vant hun prisen for «beste kvinnelige artist». Og det er vel fortjent.

I det lyset senker seg i salen ser vi Bjørnov stå alene på scenen, foran henne på scenekanten står en rekke med lys som en tent under hele forestillingen. Det tar ikke mange sekundene før den første latterkulen kommer fra publikum da hun synger om sine planene som hun aldri ville vite at aldri ble noe av. Altså, hun ville så gjerne gjennomføre, men det gikk bare ikke. Disse latterkulene skal det bli mange av. Mange kjappe replikker, god musikk og noen one-linere man må ha holdt på noen år for å komme på sørger for det.

For å ta noen av høydepunktene snakker hun blant annet om hvordan de irriterende brunsneglene selv skal klare å ta livet av den såkalte «brunsneglemoderen», i dette tilfelle Finn Schjøll, kanskje bedre kjent som blomsterfinn. Hun snakker også om hvordan den svensken musikkduoen Per Gessle og Marie Fredriksson lager musikk som nesten alltid kan forbindes med en harrytur til Sverige. Noen av eksemplene hun trekker frem er når tolleren spør: «Har du noe å fortolle?», før tonene fra «Listen to your heart» når ut til publikum i salen. Eller da tollerne spør seg om en bestemt bil eller passasjer og dømmer det hele etter sangen «She’s got the look».

Etter og ha tatt et kjapt blikk gjennom salen er det nok ikke mange som er på undertegnedes alder (22 år), men humoren slår like godt an hos meg som i resten av publikum, hvor de fleste nok har en alder fra 40 og oppover. Med seg på scenen har Bjørnov også et tre-manns band som bidrar på enkelte innslag i form av musikk og replikker. De leverer også godt, og samspillet med kveldens hovedperson fungerer glimrende, Ingen skal ta fra Ingrid Bjørnov noe som helst fra dette showet. For undertegnede og resten av publikum. Hun er hjertelig velkommen tilbake til Kristiansand, og da er det stor sjanse for at undertegnede igjen er blant publikum. Dette ble et overbevisende første møte.

Tekst: Jørgen Johansen – red@unikumnett.no

Foto: Pressefoto ved Yina Chan og Hanne Maren Torpen

Forfatter

, , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.