Som fersk student på UiA lærer man hvordan ting på universitetet fungerer litt etter litt. Man legger merke til nye ting hver dag – kanskje helt enkle ting som at det finnes et toalett i vrimlehallen, eller hvor det ofte er ledige grupperom. Det er likevel en ganske alvorlig ting jeg allerede har lagt merke til, og bitt meg fast i: hvor dårlig stilt mange av studentene er økonomisk.

Kristian Sæverud

Noen vil nok mene at det skal være tøft å være student, og at man skal tilpasse seg voksenlivet i denne fasen i livet, for det å bo alene er ikke alltid bare lett. Men når vi bor i en så god velferdsstat som Norge, skulle det bare mangle at alle (også studenter) får noe annet å spise enn First Price-nudler den siste uken hver måned.

Alt for mange studenter har alt for lite å rutte med. En heltidsstudent får i dag 8.900 kroner i snitt i 10 av 12 måneder. Det kan høres ut som en behagelig sum å leve for, og at det må være greit å bare motta 8.900 i måneden. Dessverre kommer man ikke så langt med de pengene, bare her i Kristiansand koster det gjerne rett i overkant av 4000 kroner for en 27 kvadratmeter stor leilighet. Om man bor to sammen kan man eventuelt leie en leilighet på 52 kvadratmeter til den nette sum, av 10 000 kroner i måneden. I begge de nevnte eksemplene er strøm inkludert, det er derimot ikke Internett. Dette er lite hyggelige tall, og verre blir det om man skal studere i Norges hovedstad. Der koster nemlig en 20 kvadratmeter stor leilighet hele 8 500 kroner, riktig nok inkludert både strøm og Internett, men billig er det ikke. Det sier seg selv at det da er vanskelig å få hverdagen til å gå rundt da alt koster penger. Mat og drikke er ikke gratis og man skal helst ha et busskort og/eller en sykkel for å komme seg rundt.

FpU ønsker å gi studentene en mulighet til å være studenter på heltid, samtidig som vi ønsker å oppmuntre de studentene som ønsker å jobbe ved siden av til å gjøre dette. Det skal vi gjøre ved å sette frikortgrensen til 100.000 kroner og doble grensen for hva studenter kan tjene før stipendordningen kuttes. De som ønsker å fokusere på studiet sitt skal også få mulighet til det, ved å få studiestøtte i 11 av 12 måneder og ved å sørge for at stipendordningen er god nok til at studenten kan fokusere hundre prosent på studiet, og ikke måtte bekymre seg over om han eller hun har råd til middag resten av måneden.

Andreas Jacobsen

Også etter studiene er stipendordningen et problem for mange, fordi de har satt seg i gjeld de ikke klarer å betale ned på mange år. Riktig nok er studielånet rentefritt de første årene, men etter et par år, smeller det for noen. FpU mener at lånet bør gjøres om til stipend, om studiet fullføres på normert eller kortere tid. Dette er for å oppmuntre studentene til å komme fort igjennom studiene og ikke ta omveier som koster mange penger for staten Norge.

UiA FpU kommer til å fortsette å kjempe for en enklere og bedre studenthverdag, og gunstigere økonomiske ordninger for hver enkelt student. Flere og flere utdanner seg, og stipendordningene blir dårligere og dårlige, i et rikt land som Norge er det ikke riktig at man som student skal leve på fattigdomsgrensen og lure på om man har nok penger til mat hver dag.

Tekst: Andreas Jacobsen (styremedlem i UiA FpU) og Kristian Sæverud (1. vara i UiA FpU) 

Foto: Privat

 

Forfatter

, ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.