Stand-up er ikke for hvem som helst. Det er en kunst å bringe frem latter hos publikum i nesten samfulle 90 minutter. Dagfinn Lyngbø mestrer det med bravur.

SUKSESS: Dagfinn Lyngbø overrasker med sine musikalske ferdigheter i "Stereo". Spilles i Kilden fredag og lørdag. Foto: John Andresen/Pressefoto).
SUKSESS: Dagfinn Lyngbø overrasker med sine musikalske ferdigheter i “Stereo”. Spilles i Kilden fredag og lørdag. Foto: John Andresen/Pressefoto).

Bergenseren er for tiden aktuell med sin sjette soloforestilling, som har fått navnet «Stereo». Denne helgen er det Kristiansand og Kilden som står for tur, og med totalt fire utsolgte forestillinger over to dager er det liten tvil om populariteten. Seks solooppsetninger er i seg selv ganske imponerende, og han skuffer ikke denne gangen heller. Han entrer scenen i sin sedvanlige stil og går ut på scenen med en historisk ro. Det tar ikke mange sekundene fra han griper mikrofonen til vi kjenner igjen det som kanskje er det mest typiske med Lyngbø. Hverdagshumoren.

Mens andre i samme bransje kanskje må ty til sarkastiske kommentarer etter snakke nedsettende om kjendiser for å fylle showet sitt helt ut, er dette et show helt uten slike bemerkninger. Det er her 40-åringen har skapt sitt image. Anne-Kat preger sine forestillinger med humor fra mer vulgære ting og harde ord mot eksempelvis Ari Behn.

Lyngbø snakker om alt fra «oldtidens» teknologi, for eksempel oppvaskmaskinen som var ferdig når maskinen sluttet å gå, til dagens teknologi som gir lyd fra seg når kaffekoppen er full nok til å tas av espressomaskinen.  Han snakker om sin tid som ungdom, hvor han sto i kristenkoret Tensing, som en 14-åring i puberteten, full av kviser og så litt sjenert bort på den jenta som han ønsket så inderlig at skulle bli hans kjæreste, eller kanskje også kone? Den drømmen braste riktignok så fort en av kompisene kom bort til han og sa at den jenta han hadde falt for var stygg. Da var det bare å kvitte seg med alle tanker om en nærmest innvendig ereksjon, og henge sammen med resten av gjengen for å være blant «de kule».

I dag har han og scenemakker/musiker Bjarte Jørgensen blitt langt mer voksne. Inni mellom de artige snakkesekvensene trår Lyngbø til med musikk som et ledd i humoren. Dette er også noe han mestrer, og får dermed frem en side av seg som tidligere ikke har vært vist. På hjemmefronten er han tobarnsfar og gift med komikerkollega Pernille Sørensen, som nylig spilte en av hovedrollene i TV-serien «Side om side». Kona og barna har han også funnet plass til i sitt nye show. Han snakker om hvor utrolig irriterende det kan være når han forsøker å formidle en beskjed til kona og ungene roper «Pappa, pappa pappa!» bare for å formidle at det ligger en flue på gulvet. Fem sekunder etterpå er de i gang igjen. «Pappa, pappa, pappa!» Denne gang skal de formidle av fluen er død.

Det er liten tvil om at publikum er fornøyd med hva de har sett av Dagfinn Lyngbø i kveld. At han har en bergensdialekt som kan irritere en stein er det få som bryr seg om, men han selv gjør selvsagt et poeng ut av dette også. Etter 90 minutter med latterkuler og morsomme poenger i fleng med showet ferdig. Publikum reiser seg og utøver trampeklapp idet han går av scenen.

  • Hva: Dagfinn Lyngbø, «Stereo»
  • Hvor: Kilden teater- og konserthus, Kristiansand
  • Når: 8. og 9. november, kl 1900 og 2100.

 

Tekst: Jørgen Johansen – red@unikumnett.no

Foto: Pressefoto, fotograf: John Andresen

Forfatter

, , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.