Vet dere hvem som står bak kulissene?  

Jeg syntes alltid at det er så vanskelig å finne balansen mellom å løfte opp en tematikk uten å undergrave et annet. Koronatiltakene, som har vært nødvendige, har dessverre tatt litt knekken på flere bransjer, som reise og uteliv for a nevne noen. Mitt hjerte derimot, ligger med, og banker for konsert- og kulturbransjen.

Konsert- og kulturbransjen bygger på samhold, nærhet og ubeskrivelig pågangsmot. For å lage de elskede festivalene, konsertene eller alle de andre flotte arrangementene, står det ildsjeler og jobber dag og natt. Disse menneskene har jeg dyp respekt for. Det finnes lettere, bedre betalte jobber der ute med normale arbeidstimer, men her er de. De står på, for de driver med de elsker og brenner for.

Bransjen består av alt fra arrangører, artister, frivillige, teknikere og mediefolk. Det er sikkert mange flere, men om jeg skulle nevnt alle, da ville denne teksten blitt altfor lang. Hovedbeskjeden er; dere er noen beintøffe og flotte folk. Jeg har en oppfattelse av at det er en del konsumenter av musikk og kultur som ikke er klar over i hvordan det store maskineriet bak arrangementene de deltar på funker. Det kommer fram gjennom hvordan enkeltindivider klager over priser på ditt og datt, og hvor lite gjennomtenkt regjeringen er med støtteordningen under Koronakrisen

De fleste som jobber i denne bransjen er selvstendige aktører som jobber sammen, da ofte freelance (altså selvstendig næringsdrivende). Støtteordningene fra regjeringen har tvunget mange til å bytte bransje. En risikofylt bransje har blitt kappet av med knærne. Frafallet av teknikere er på omtrent 1/3-1/4, og det er vanskelig å rekruttere nye inn til en så ustabil situasjon. Når blir neste nedstenging? Om det ikke er nok teknikere, hvem skal da rigge scenen eller stille lys og lyd?

 

Foto: Anja Kathrine Laland

Det har vært vondt de siste årene, å se på alle som mister arbeid, må avlyse nok en gang og høre om enda en aktør som går konkurs.

Personlig har jeg vært heldig. Jeg er fulltidsstudent og har redaktørjobben min her, så hovedinntektene mine er sikret. Kjæresten min derimot jobber fulltid som lydtekniker. De som nå står igjen, ser fram mot nok en tung sommer. Ønsket er å levere en flott og fargerik kultursommer, men de er langt færre folk enn de pleier.

Jeg ønsker å rette fokuset litt til disse flotte menneskene som skaper så mange gode opplevelser for oss! La oss takke de for den harde og gode jobben de gjør. I de siste to årene har jeg sett så mange utrolige handlinger, så fine ord og verdier. De stiller opp for hverandre, samarbeider og har virkelig publikum sitt beste som en høy prioritering.

Jeg er takknemlig for å ha blitt så godt kjent med så mange av de folkene som utgjør konsert- og kulturbransjen her i sør!

Takk til dere alle, dere gjør en knall jobb!

Klem fra en konsertfotograf <3 

Forfatter

, , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.