Kvinne med munnbind

Dette spørsmålet har jeg selv lurt på mange ganger når jeg går nedover Markens gate i Kristiansand sentrum, eller bare går på butikken. Noen få har på seg maske (meg inkludert), mens de fleste har ikke det og holder gjerne ikke avstand til andre. Jeg føler meg som en ren hypokonder når jeg går de ekstra stegene bakover eller heller venter på at folk skal flytte seg enn å risikere å være for nære de. Dette er fordi jeg ikke tør å ha på samvittigheten at jeg muligens har smittet noen som kan få alvorlige følger. Men når fåtallet av de jeg ser i offentligheten ikke følger «reglene» som regjeringen har anbefalt, lurer jeg jo på om jeg også ikke bare skal gjøre det samme.

Flokkmentaliteten smitter overraskende fort. Vi er redde for å stikke oss ut, og vi gjør ofte hva som helst for å ikke gjøre det – uansett om det er bevisst eller ubevisst. Jeg skjønner for all del at karantene er kjedelig, og at antibac og munnbind koster mye, men er det ikke mye mer verdt det hvis man heller tilbringer de to ukene alene enn at noen dør? Noen sier ja, noen sier nei her. For noen kan de ikke leve uten å feste hver helg, mens for andre klarer de seg helt fint.

Men uansett om man er ekstrovert eller introvert må en innrømme at det å være i karantene er helt annerledes enn å velge å ikke henge en lørdagskveld. Personlig innså jeg ikke hvor mye menneskelig kontakt en trengte på en ukentlig basis for å føle seg normal og psykisk bra. Når pandemien traff Norge ble jeg satt i karantene ganske raskt fordi jeg viste symptomer. Ganske fort ble jeg satt på et rom alene på campus der jeg bodde. Ingen ville være i nærheten av meg, kun noen få turte å prate med meg. Det er en utrolig ensom følelse. Så da kan jeg jo egentlig forestille meg at det å være innlagt for korona må være ti ganger verre.

Å ikke ha den menneskelige kontakten gjør noe med deg psykisk. Dagene går forbi mens du prøver å bruke tiden din. Du trenger å snakke i noen sekunder eller til og med at noen bare tar på deg og tør å gå nære deg. Og det er derfor det er så mye viktigere at vi følger de forslagene som er lagt frem nå og følger fornuften. Ha på en maske, ta vare på hverandre og vær forsiktig. Det siste vi trenger nå er en tredje covid-19-bølge. Og ikke la flokkmentaliteten ta helt over. Den er jeg absolutt skyldig i selv flere ganger.  

Forfatter

, , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.