Kristiansand fikk royalt besøk av Kronprinsessene Mary og Mette-Marit i anledningen av 150 årsmarkeringen av begravelsen på Kristiansand kirkegård av falne danske orlogsmenn under slaget ved Helgoland 9. mai. Unikum var med.

Kristiansand hadde royalt besøk denne fredagen, hvor den danske Kronprinsesse Mary møtte den norske Kronprinsesse Mette-Marit, som fikk et flott gjensyn med sin hjemby.

Stemningen var spent og intens i ventetiden opp til Kronprinsessenes ankomst, og da klokken hadde passert 13:30, ble bildørene åpnet opp foran Domkirken på Torget.

Kronprinsessene ankommer til Lagmannsholmen

Ut trådte Kronprinsessene Mary og Mette-Marit storsmilende og vinkende frem til mange folk med det norske og det danske flagget omkring seg. En minnegudstjeneste gikk heretter i gang innen Ordføreren Arvid Grundkjøn tok imot Kronprinsessene for å gi en omvisning på det nybygget Rådhuskvartalet i en times tid. Her fikk Kronprinsessene sett på kunst fra både Norge og Danmark til stor begeistring.

Senere var det avreise til Kristiansand kirkegård med musikk fra Tveit Union Korps for å markere falne danske orlogsmenn fra slaget ved Helgoland i 1864, og hvor Kronprinssesse Mary la ned en stor krans etter en tale fra kommandørkapteinen Arne Petersen. Seremonien ble avsluttet med den danske kongesangen og den norske nasjonalsangen.

Minneseremonien på Kristiansand Kirkegård
Minneseremonien på Kristiansand Kirkegård

Krigen ved Helgoland

Under krigen mellom Danmark og Tyskland i 1864 ble drepte danske soldater fraktet til Kristiansand for å bli begravet etter et slag ved Helgoland 9. mai. Byen ble valgt fordi ingen av de danske havnene på dette tidspunktet var sikre å seile til. Siden har dette blitt markert gjennom et dansk-norsk samarbeid som takk for hjelpen til de såret og falne soldater.

Kronprinsesse Mette-Marit viser utsikten fra Odderøya
Kronprinsesse Mette-Marit viser utsikten fra Odderøya

Besøk på Odderøya

På Odderøya ble Kronprinsesene tatt imot på Lasaretthøyden for å navngi Kronprins Fredriks Portal, og hvor solen etter hvert var kommet flott frem. Kronprinsesse Mette-Marit viste her stolt sin hjemby til Kronprinsesse Mary med den flotte utsikt over hele byen.

Sist på ettermiddagen skulle Kronprinsessene til arrangement på et dansk marinefartøy på Lagmannsholmen sammen med inviterte gjester innen Kronprinssene tok tilbake til Kjevik Lufthavn.

Tekst: Lasse Witt – red@unikumnett.no

Foto: Cecilie Heinfelt og Lasse Witt – red@unikumnett.no

Forfatter

Latest Posts from Unikum

1 Comment

  1. […] på Kristiansand kirkegård av falne danske orlogsmenn under slaget ved Helgoland 9. mai. Unikum var […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.