Johnny Logan i Kristiansand
Johnny Logan i Kristiansand

 

– Var det bra eller?

– Ja, Johnny, folk koste seg.

– Men hvorfor kom det ikke flere, tror du?

Det samme spørsmålet som Johnny Logan stilte meg da jeg intervjua han for novemberutgava av Unikum, har jeg stilt meg selv i et helt år. Hvor er de store folkemengdene på konserter i Kristiansand? Jeg hadde ikke et konkret svar til herr Logan. Er Kristiansand i ferd med å bli en kulturell spøkelsesby når det kommer til publikumstall? Jeg har selv hørt folk syte over hvor lite som skjer i Kristiansand, men når det først skjer noe er de fleste opptatt med å sitte inne. For at en bys kulturliv skal blomstre, må publikumstallet opp. Festivalsjef Liv Håland sa nylig at hun var svært skuffet over tallene hittil på årets Dark Season-festival. Jeg skjønner henne godt. Folket må mer ut og støtte artistene som spiller i Kristiansand, ikke bare trykke på «like» på Facebook.

Likevel er Hove-festivalen stappfull av sørlendinger og folk fra hele Norge, og tilreisende fra utlandet. Er det festen som er i fokus fremfor musikken? Kanskje er det alkoholen som har blitt det viktigste fremfor konsertopplevelsen. Kanskje er det festivalen som er attraktiv fordi artistene er samlet på ett sted? I dagens kast-og-bruk-samfunn er folk blitt rastløse. Kanskje konseptet konsert begynner å miste sin status, og er på vei ut i likhet med cd-plater og mp3. Det virker som mennesker vil ha kjapp stimuli når det kommer til musikk, og ikke høre på en artist i en time. Folk vil ha mye å velge imellom.

Scrolling på iPhonen er den nye «bla-i-cd-hyller» som jeg husker så godt fra 90-tallet. Før gledet folk seg månedsvis til konsert, og hørte på den samme cd-platen i årevis. Men da var det færre konserter, og færre cd-utgivelser. Liv Håland slår fast at neste Dark Season-festival trolig vil ha større artister, men ikke så mange som i år. Helt ærlig frykter jeg at publikumstallene vil svikte med også store artister her i byen. En annen festivalarrangør jeg snakket med i helgen mente at det skjedde for mye her i Kristiansand, og at folk velger kun å dra på to kremkonserter i året. Kanskje det er slik tankegang her på Sørlandet som gjør at det sjeldent kommer flere enn 200 mennesker også til store, internasjonale navn.

Jeg har ingen løsning på hva som må gjøres. Det eneste jeg kan si er at folk må komme seg mer ut og oppleve musikk gjennom alle sine sanser. Spotify kan ikke gi deg de minnene en konsert kan.

Tekst: Kristian Hole

Foto: Thomas Hegna

Logo: Kristiansand kommune / Wikipedia

Forfatter

, , ,
Latest Posts from Unikum

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.