Hvert år i midten av august tar Universitetet i Agder del i to enorme arrangementer. Mandag 12. august startet høstsemesteret, og mange spente nye studenter, samt returnerende studenter, var klar for et nytt semester bak skrivepulten. Samme dag åpnet «demokratiet sitt dansegulv», Arendalsuka.
Tidligere i sommer omtalte Khrono den nye skolepengeordningen som har ført til at antall utvekslingsstudenter fra land utenfor EU/EØS og Sveits, har tapt seg med opptil 80%. Ordningen ble introdusert i statsbudsjettet for to år siden, med tanken om å frigjøre studentplasser for norske studenter.
– Det kom som lyn fra klar himmel. På regjeringens politiske plattform står det eksplisitt at man ikke skal ha skolepenger for internasjonale studenter. En lik reform i Sverige tok to år å innføre, mens her i Norge skulle den innføres utrolig raskt. Beskjeden var at dette skulle skje fra høsten av, deal with it, forteller rektor ved UiA Sunniva Whittaker.
Ikke deres verden av muligheter…
Skolepengeordningen var temaet for Arendalsuka-panelet «Hvilken verden av muligheter?», hvor rektor Sunniva Whittaker var med. Panelet tok for seg hvordan dette påvirket studentmangfoldet, studiekvaliteten, læringsmiljøet og mer.
– Innføringen av skolepenger er ikke det eneste tiltaket som hindrer internasjonalisering. Studiestøtten til norske studenter som tar fulle grader på utenlandske institusjoner ble redusert, som sammen med den norske kronekursen har gjort ting betydelig vanskeligere for dem. Man fjernet også en tilskuddsordning hvor man kunne søke om midler til å samarbeide med institusjoner i det globale sør, forklarer Whittaker.
– Før hadde man noe man kalte for kvotestudenter, som var en mulighet for studenter fra det globale sør til å komme til Norge med tilsvarende norsk studielån og konvertering til stipend. Her var det 1100 stipend, og dette har i praksis blitt erstattet med 100 stipend i året til studenter fra det globale sør. Disse studentene må være såkalt «returnerbare», som er en språkbruk vi reagerer på, fortsetter hun.
På få år har UiA mistet en stor andel av studentmangfoldet sitt. Siden innføringen har antall studenter fra det globale sør sunket.
– Det vil definitivt påvirke klasseromsdebatten. Noe med det å være på universitet er å lære seg at man kan belyses fra ulike perspektiver. De internasjonale stemmene fra mange ulike deler av verden har utrolig mye å si, og er med på å heve kvaliteten på utdanningen, mener Whittaker.
Whittaker leder Universitets- og høyskolerådet, som er en interesseorganisasjon for institusjoner for høyere utdanning i Norge. Der er alle deltakerne tydelig på hva de mener om ordningen, og det har også NSO (Norges Studentorganisasjon) vært.
– Noen mener at slaget er tapt en gang for alle, men jeg tenker at vi må fortsette å synliggjøre hvor trist dette er for Norge.
Demokratiets dansegulv – hvorfor danser ikke studentene disko?
Dette arrangementet, i tillegg til titalls andre, ville vært svært relevant for studenter å delta på. Arendalsuka er mye forskjellig for mange forskjellige mennesker, og omtales med like forskjellige ord. De omtaler seg selv som en møteplass for de som er engasjerte i samfunnet vi lever i. Det er et sted hvor kunnskap formidles, et sted hvor inspirasjon kan oppstå, og en gylden mulighet til å utvikle nettverket sitt. Samtidig som mange bransjer er på Arendalsuka og diskuterer viktige samfunnsproblemer, sitter studentene i forelesningssal og får introduksjon til emnene sine.
– De nye studentene skal gjøre seg kjent med Campus, byen og nye studenter, så det vil ha liten hensikt for de å delta på Arendalsuka. Studenter som har kommet videre i studiene, og er på 2. eller 3. året på en bachelor, eller på en masterstudie vil ha mer nytte av å ta seg en tur til Arendal, forteller Whittaker.
Dette året var det 238 arrangementer under utdanning og forskning, som er en økning fra tidligere år. UiA arrangerte over 50 paneler i sitt eget telt, og deltok i flere andre. På mandag var det paneler som omhandle: demokrati og medborgerskap, kunst i samfunn. Tirsdag besto av paneler knyttet til: helse og levekår, kunstig intelligens. Onsdag: teknologi og samfunnsendringer, demokrati og medborgerskap. Torsdag: læring og dannelse, UH-sektoren, og på fredag var det to arrangementer tilknyttet Arendalsuka Ung.
– Oppdelingen av temaer på forskjellige dager gjør det kanskje mulig å organisere slik at enkelte studieløp har mulighet til å dra dit en eller to av dagene. Man skal være veldig ekstrovert for å trives på Arendalsuka fem dager i strekk, skøyer hun.
Studentenes rolle i kunnskapsfelleskapet
Magnus Ellefsen Moen er leder for STA, og deltok på Arendalsuka. Han mener det er en spennende idé å gjøre det enklere for studenter å delta.
– Bredden av arrangementene på Arendalsuka er noe av det fineste med det. Det er en veldig god arena for å få ekstra kunnskap om ting man kanskje ikke lærer om i forelesningssalen, spesielt for de som har litt ekstra interesse for samfunnsrelevante temaer. Det kan også være til inspirasjon for bachelor- og masteroppgaver, sier Moen.
I den nye strategiplanen til UiA kan man lese under punkt nummer seks, at vitenskapelig og allmenn formidling av kunnskap skal vektlegges. Den akademiske kulturen beskrives også, nemlig med at «studentene bidrar aktivt i kunnskapsfellesskapet», og at «møter mellom mennesker med ulike bakgrunner og perspektiver bidrar til en bedre forståelse av både individ, organisasjon og samfunn».
Om man ikke har hørt om den nye studentpengeordningen hadde dette panelet vært stedet å få informasjonen på. Studentene var representert gjennom leder for SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), men mange studenter fikk det nok ikke med seg.
– Vi i STA heier på at man skal være engasjert i samfunnet rundt oss, og det gjør i utgangspunktet UiA også. Uansett hvordan det organiseres, tenker vi at studentdeltagelse på Arendalsuka vil være et veldig fint supplement til undervisningen. Om f.eks. statsvitenskapsstudenter hadde deltatt på mandagen hvor temaet i UiA-teltet var demokrati og medborgerskap, så tror jeg de ville fått enormt utbytte av det. Uansett om det er på eget initiativ eller Universitets, så ville jeg anbefalt andre studenter å ta en tur dit, fortsetter Moen.
Ønsker du å lese mer om denne saken? UiA har omtalt den på sine sider.