Er du ekstra observant neste gang du haster gjennom campus, vil du brått oppdage at det finnes skjulte kunstskatter i ganger, kroker og kjelleretasjer på UiA. Kunsten omfatter mye beatkunst fra USA, samt gjenstander, materialer og malerier laget av UiA-studenter. Denne bildeserien viser estetiske utsmykninger som du ikke har sett maken til (eller som du allerede har observert, men ikke tatt inn over deg grunnet hverdagsdistraksjoner som lavt kaffeinntak og overdreven telefonbruk).

Det du kanskje ikke visste er at UiA har den største samlingen av beatkunst utenfor USA. Beatkunsten vokste frem etter annen verdenskrig og ble en del av hovedretningen abstrakt ekspresjonisme. Kunstverdenen var dominert av europeiske kunstnere på begynnelsen av 1900-tallet, men mange kunstnere flyttet til USA på 1950-tallet, der de begynte å føre en mer personlig stil som refererte til mennesket og underbevisstheten. Det som også kjennetegner beat er at den kunstneriske prosessen er viktigere enn selve verket, og spontaniteten er sentral i det kunstneriske uttrykket. Beatkunst blir uttrykt gjennom film, musikk, fotografi, dans og billedkunst.

På 1970-tallet ga Reidar Wennesland sin samling av beatkunst i gave til UiA, etter mange år med innsamling. Kunstnere som blant annet Arthur Monroe, Francesca Leslie og Georg Herms har bidratt, og beatkunsten og annen kunst avbildet i denne serien er å finne på disse områdene på UiA:

[tribulant_slideshow gallery_id=”2″]

 

Tekst: Nora Nussle Torvanger  Foto: Kristian Tyse Nygård  
Publisert: 17.02.17

 

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.