Kunstig intelligens – er det egentlig så intelligent?

Det siste året har det vært mange overskrifter og mye oppmerksomhet rettet mot det som av media og av teknologientusiaster omtales som «Kunstig intelligens». Det har vært en rasende utvikling den senere tiden, med generatorer som ChatGpt, CoPilot, og nå senest DeepSeek, som har gjort inntog for fullt. Studentaviser over hele landet har omtalt tilfeller av fusk hvor kunstig intelligens har blitt brukt av studenter.

Det store spørsmålet jeg alltid sitter igjen med, og som gjør at jeg er nokså splittet når det kommer til temaet, er; er egentlige denne såkalte kunstige intelligensen, egentlig så intelligent? For min del er det vanskelig å se hvordan en generator som gir svar på det en bruker har tastet inn. Eller det en generator generer, etter nøye instrukser fra brukeren. Noe jeg aller nødigst vil kalle for «kunstig intelligens». Noen nøyaktig definisjon av hva intelligens er, finnes det ikke en allmenn akseptert av. Ifølge Store Norske Leksikon kan «intelligens» defineres som «evne til abstrakt tenkning», og «utnyttelse av tidligere erfaringer i nye situasjoner». I videre definisjon, favnes teoretiske evner til praktiske og sosiale ferdigheter, ifølge Store Norske Leksikon.

Før jeg ble student, tok jeg fagbrev i idrettsanleggsfaget, et fag som spesialiserer seg på drift og vedlikehold av idrettsanlegg. Derunder svømmehaller. Et system jeg ble godt kjent med i forbindelse med dette, er SwimEye. Dette er et overvåkningssystem en kan få kjøpt til svømmehaller, som fungerer som en ekstra livvakt. SwimEye skryter på sine nettsider om at det vil kunne identifisere svømmere i nødsituasjoner, og slå alarm. Vel å merke under forutsetning av at det er badevakter i nærheten som kan visuelt bedømme situasjonen etterpå. Også SwimEye bruker «kunstig intelligens» til å omtale sitt produkt. Men SwimEye klarer ikke se forskjellen mellom en person som drukner, og en person som bare holder pusten over lengre tid. Den kan heller ikke se forskjellen mellom en druknende person, og om en har glemt å ta opp livredningsdukken som brukes til å øve på livredningsprøven. Og SwimEye og lignende programmer er beryktet for å gi så mange falske alarmer, at i mange situasjoner slås programmet helt av, og en går tilbake til å bruke kun badevakter.

Hvorvidt dette fremdeles er tilfelle kan jeg ikke si med sikkerhet, men den gangen jeg jobbet i faget, kunne ikke SwimEye en gang se forskjellen mellom en person som drukner. Og en badehette. Allerede da skulle SwimEye være intelligent.

Og da er det det begynner å skurre hos meg; viss denne «kunstige intelligensen» virkelig er «intelligent»; hvorfor har den fremdeles disse betydelige begrensningene?

For å vende tilbake til tekstgeneratorer og bildegeneratorer; en bildegenerator kan bare fungere med nøyaktige innslag fra brukeren. Mens en tekstgenerator, enda de har blitt skremmende avanserte i nyere tid, fremdeles er helt avhengig av brukerens innslag og preferanser for å kunne skrive noe. De har begynt å kunne lære uten brukerens innslag, men en tekstgenerator trenger likevel at en bruker aktivt samhandler med dem. Mens for en bildegenerator, så skal det noen meget spesifikke kommandoer til for å kunne generere et bilde.. Og som mange kritikere har påvist flere ganger, så generer de egentlig ikke bilde; de tar biter fra alle eksisterende bilder, og limer dette sammen til noe nytt. Det er etisk problematisk, for å si det mildt.

Spørsmålet om hvorvidt kunstig intelligens er «intelligent» får være opp til hver enkelt av oss å avgjøre. Men for min del personlig, så stiller jeg meg kritisk til dette. Men en ting er sikkert; nytten disse verktøyene har, den er ikke til å benekte.

Forfatter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.