ANMELDELSE

Teaterstykke: "Kvinnemonologene"
Spilles på: Kilden Teater og Konserthus
Regi: Stine Sandnes
Skuespillere: Anita Løvrak, Britta Lya Damian, Catarina Vu, Eli Aune Andersen, m. fl.

Det å høre på 13 monologer i to timer kan virke skremmende. Bare snakk? Jepp. Men når det blir gjort slik som i «Kvinnemonologene», er det helt i orden.

Med 13 ulike personligheter, med hver sin historie, blir det ikke kjedelig. Så ja, det er bare prat, men intensiteten og stemningen i de ulike monologene er så ulike. Dette bidrar til en dynamikk og variasjon som gjorde at jeg ikke kjedet meg. Jeg koste meg. Jeg lærte. Jeg ble sint. Jeg ble kvalm. Jeg ble provosert. Jeg ble sjarmert. Og jeg lo. Jeg lo masse! Det var overraskende humoristisk!

Dette er virkelig et stykke som omfavner ulike aspekter ved det å være kvinne, og ved det å være menneske. Temaer som oppvekst, diskriminering, mobbing, utenforskap, fordommer, seksuell trakassering og hvordan det er å være kvinne i dag ble fremført. Jeg var litt redd for at dette kom til å bli en «hvordan det er å være en hvit norsk kvinne i dag», men de hadde med flere aspekter ved det multikulturelle Norge også. Et svært godt grep. Mye kjente jeg meg igjen i, og mye var helt nytt for meg. Blant annet var det helt nytt for meg hvordan det var å være adoptert fra Sør-Korea, og bo i Norge. Hvordan hun blir bedt om å si «blåbærpai» for at andre skal høre aksenten hennes, selv om hun er norsk. Hun har bodd her siden hun var baby. Eller kvinnen som ble slått. Kvinnen som ble født i guttekropp. Kvinnen som elsket sitt underliv. Og kvinnen som stadig møtte på tidligere sexpartnere mens hun var ute med mannen sin.

Dette er et stykke å få med seg. Det har hatt flere utsolgte forestillinger, og nå har det blitt satt opp på nytt på Teateret etter stor suksess på både Teateret og Chateu Neuf. Og jeg har en liten oppfordring. For i salen var det 95% kvinner. Hvis dette er et stykke du vanligvis ikke ville gått på, gå på det. Jeg kjente meg igjen i mye av det som ble fortalt, men jeg lærte også noe om hvordan andre kvinner har det. Dette er ikke et «kvinnestykke kun for kvinner». Det er en mulighet for alle til å få innblikk i hvordan det er å være kvinne. Og hvordan det er å være menneske.

Stykket har sin siste forestiling i kveld, 18. oktober, klokken 19:00. Ikke gå glipp av det!

Tekst: Marthe Elden Wilhelmsen

Forfatter

, ,
Latest Posts from Unikum

1 Comment

  1. […] [ 18.10.2018 11:19 ] «Kvinnemonologene»: – Menneskelige monologer Anmeldels… […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.