Skrevet av: André Sundbø Olsen
Nytt år, nytt semester, nye muligheter. Vi har hatt noen tunge måneder bak oss, men vi beveger oss mot lysere tider både når det gjelder været og restriksjoner. Det er tid for å ta i bruk campus – det lille universitetet, og høyskolene – på best mulig måte. Håpet mitt med denne teksten er å bidra til nettopp det. Studietiden består av mange bestanddeler: forelesninger, pugging, eksamener og karakterer – men også så mye mer. Å være student innebærer dannelse, det som skal skape og forme deg som menneske, men hva betyr egentlig det? Jeg vil argumentere for at det handler om å utfordre seg selv og å gripe muligheter. På UiA, via SiA er vi så heldige at vi har scenelokaler vi kan booke og disponere kostnadsfritt med egen teknikker: har du en idè til et arrangement du alltid har drømt om? Gjør det! Selv arrangerte jeg en bokkveld med noen forfattere og en quiz, at det ikke kom flere enn ti stykker betyr ikke så mye, for jeg fikk gjennomført en av mine store drømmer takket være UiA og Østsia. I Grimstad har vi Bluebox. Det er bare fantasien som setter grensene. Du kan booke forelesere til å snakke om noe du brenner for, arrangere egen quiz, vise en film, ha et arrangement hvor folk kan bli kjente med hverandre – kort sagt hva som helst. Dersom du synes du har en god idè vil det sikkert være noen som er enige med deg i det. Om du liker det litt løsere og friere så kan du booke Alibiet på campus UiA Kristiansand til en fest. Hva med togaparty eller bare en fest med studiet/kollokviegruppen? Så lenge du følger reglene for booking så har du et lokale du kan bruke til det du har lyst til.
Studietiden er jo også mer enn bare fest og moro. Vi har de siste årene sett at å være student innebærer et visst ansvar og konsekvenser, gitt politikken som føres både på UiA, men også fra regjeringen. Gjennom å engasjere deg i en studentforening, et utvalg eller et råd, kan du være med å forme din egen og andres fremtid og studiehverdag. Som ny student trodde jeg at slike posisjoner både var «umulig» å få, samt gjøre en forskjell i – jeg kunne ikke tatt mer feil. Ved hvert valg er det er hav av muligheter, ledige verv og mange potensielle vennskap og nye bekjente. Å stille til valg i et råd, styre eller utvalg vil gi deg både pose og sekk: du får noe bra å sette på CVen, erfaring i å ta stilling til og mene noe om saker, samt følelsen av å gjøre en forskjell. For enkelte posisjoner vanker det også godtgjørelse og møtemat, som sparer deg for noen måltider og sper på stipendet. Men er dette noe for deg? Ja, det er det! Nesten hvert studie har en egen linjeforening hvor du kan delta i styret. Man står fritt til å danne de vervene man ønsker, men både økonomiansvarlig, PR og kommunikasjon samt en lederrolle er vanlige verv. Du kan også sitte i en av flere valgkomiteer. Her får du muligheten til å intervjuere og innstille personer til ulike verv – noe som er fantastisk erfaring for deg som ønsker en jobb innen økonomi, HR eller ledelse.
Om det brenner en liten politikker i deg kan du delta i Velferdstinget hvor du kan jobbe med hva studentsamskipnaden skal bruke penger på, brenner du for læringsmiljø, likestilling eller klima – ja da finnes det et eget utvalg for det også – hvor du kan komme med dine synspunkter og enten bidra eller bli utfordret og vokse i rollen.
Uansett hva du velger så håper jeg du benytter deg av det enorme potensialet som ligger i deg og som studiestedet ditt vil la deg uttrykke. Still til valg, inviter til fest, book Østsia eller Bluebox til en idè du brenner inne med, og jeg garanterer deg at du vil være så glad for at du gjorde det.
(Ønsker dere alle et flott semester med utvikling, mestring, vennskap og mangfold)