Demokratenes nominasjonsvalg er offisielt i gang og i løpet av få måneder vet vi hvem de skal stille mot Trump til høsten. Obamas visepresident Joe Biden så lenge ut som den åpenbare kandidaten, men bak kulissene har et kjent fjes gradvis klatret oppover i meningsmålingene til han kun dager før første stat Iowa skulle kaste sine stemmer, befant seg øverst på bettinglistene til tross for å ligge ørlite bak Biden på nasjonale meningsmålinger.

Jeg prater selvfølgelig om landets mest populære senator, Bernie Sanders. Mannen som ble frastjålet nominasjonen i 2016. Mannen som i følge media er venstreradikal, men i følge meningsmålinger på individuelle politiske spørsmål er enig med det amerikanske folk på alle de store punktene. Mannen som vil demontere systemet som sørger for at USA møter den substansielle definisjonen av oligarki: sterkere korrelasjon mellom de rikes ønsker og vedtatt politikk enn folkets ønsker målt mot samme variabel.

Fra et norsk perspektiv er det vanskelig å se Bernie som radikal, men i sitt eget parti kan det i mediene se ut som de frykter ham mer enn fire år til med Trump. Mer om det etter litt kontekst.

Etter nominasjonsvalget i 2016 var Demokratene nødt å endre på valgsystemet sitt. Det så stygt ut da e-poster leaket og viste at Hillary Clinton og partiledelsen sammen planla strategier for å danke ut Sanders. Man begynte også å stille spørsmål til superdelegatene. Superhvaforno? I amerikanske valg har hver stat et visst antall delegater som delegeres til kandidater basert på stemmetallene. Iowa har 41 delegater (dette er veldig gammeldagse greier, men prøv å heng med). Hvis du vinner 41 delegater betyr det i praksis at du har vunnet 41 personer som skal møte opp på Den Demokratiske Nasjonale Konvensjonen og stemme på deg når det gjelder.

Mens delegater har overført politisk myndighet fra tusenvis av menneskers stemmer ved lokale valg, er superdelegater personer med mye makt i det demokratiske partiet som teller like mye som en vanlig
delegat, selv om den er forankret i titusenvis av stemmer. Superdelegater representerer 15% av alle delegater og har derfor enorm innflytelse i forhold til folket. Blant superdelegater vant Hillary Clinton 571-45. Deres stemmer var stort sett kjent lenge før folket hadde talt, noe som gjorde at Bernie hele veien måtte klatre en gigantisk oppoverbakke. Uten superdelegatene ville fortsatt Clinton vunnet med en ørliten margin, men argumentet ble gjort for at Bernie kan ha tapt mange stemmer på hvor lite vits det var å stemme på ham når hun hadde vunnet uansett. Så reglene ble endret. Superdelegater kan i 2020 ikke stemme i første runde.

Første runde? Først kriger kandidatene om å få halvparten av delegatene. Når en kandidat har over 50% av de totale kandidatene, har vedkommende vunnet nominasjonen. MEN. Hvis Bernie vinner, er fortsatt systemet lagt opp slik at han sannsynligvis ikke vinner. Vinner han med 49% av delegatene, eller mindre, noe en kan forvente når det er flere enn to kandidater å velge mellom, blir det en «contested convention».

Ved en «contested convention» blir delegater frigjort og kan stemme på hvem de vil. Jo, hvem de vil. Hillary Clinton kan stille og vinne en contested convention i år. Dette er andre runde og her kommer superdelegatene inn. De kan stemme på hvem de vil og du kan banne på at de stemmer på hvem som helst som ikke heter Bernie.

Enter Michael Bloomberg. Verdens niende rikeste mann. Mannen som meldte seg på sent fordi han forutså det vi nå opplever. Biden faller, Bernie stiger, elitene blir desperate og trenger en ny anti-Bernie kandidat de alle kan samle seg bak.

Og prosessen er allerede i gang. Denne uken forandret de reglene om hvor mange individer som må ha donert til kampanjen din for at du kan stille i debattene, slik at Bloomberg kan stille. I følge Politico vurderer «insiders» i partiet nå like godt å reversere reglene om superdelegater, så de likevel kan stemme i første runde.

Nina Turner fikk tyn da hun for noen dager siden kalte Bloomberg en oligark. Hvorfor? Definisjonen er tross alt «en veldig rik person med stor politisk innflytelse». Uhørt! Oligarker finnes kun i Russland og Ukraina. Bloomberg er bare en rik fyr som kjøper politisk oppslutning for å hjelpe Demokratene å felle politikeren som vil gjøre valg offentlig finansiert, eliminere superdelegater og flytte makten fra millardærene til folket en gang for alle.

Glem Trump litt, hvis du kan, og hold et øye ved demokratenes nominasjonsvalg denne våren. Ting tyder på at det demokratiske partiet enten vil bli overtatt av den sosialdemokratiske revolusjonen eller splittes i to av det groveste politiske kuppet i moderne amerikansk historie. Uansett har vi et historisk øyeblikk i vente.

Tekst: Vegard Møller

Forfatter

,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.