Hva handler julen egentlig om? Handler den om de materielle tingene eller handler den om kjærlighet og samvær? Tanker og meninger med julen som tema kan være mange. I dette leserinnlegget blir noen presentert sammen med pengevennlige julegavetips med en oppfordring om å tenke litt utenfor boksen.

Er det julen som nærmer seg nå? Ja, rundt neste hjørne. Etter min oppfatning rett bak forrige hjørne. Dette hjørnet er ikke som alle andre, dette er overlesset med gaver, glitter, rødt og grønt, mat og som oftest god stemning (familieselskapet mitt er pakket med gaver, mat, latter, kjærlighet, krangler og sist men ikke minst visse familiemedlemmer som i gledens navn heller nedpå i overkant mye alkoholholdige brune juledrikker).

Jeg unner alle som elsker julen, å elske julen. Jeg synes selv at julen er fin. Familie. Jeg elsker dem alle. Jeg vil være sammen med dem. Maten er deilig, dessertene er deilige og den mette magen er stor og god. Gavene bryr jeg meg mindre om. Barna gleder seg til jul. Unnskyld, jeg mener, de gleder seg til gavene. Slik var jeg selv og hvert år var det mange som gav meg de gavene jeg hadde ønsket meg (sminke, mandariner, filmer, cder, kule bukser), men det var også noen som gav meg ullsokker, fadderbarn og brukte filmer fra Fretex (VHS) innpakket i avispapir. Disse personene er kjent som mormor, Wenche og storebror, Olve. Jeg syntes det var litt smålig av de på den tiden, alt unntatt fadderbarnet. I dag, i klisjéens dans, setter jeg pris på det. Det er disse gavene jeg faktisk husker. Vel, joda, jeg husker også posen med mandariner jeg fikk fra min far, pappa. De hadde jeg ønsket meg og fikk dem som ”førjulsgave”. Fordi HAN ikke syntes det var nok med en pose mandariner i gave til datteren sin. Han visste nok også at 10 år gamle Idunn heller ikke ville synes at det var nok..

Forrige jul var jeg i kirken, det er jeg annen hvert år. Det er fordi mamma og pappa ikke er kjærester, de har mann og kone hver for seg, familier hver for seg. Altså to familier har jeg. I fjor var jeg på Krossøy på Vestlandet sammen med bestefar, mamma, Olve, mamma sin mann, Erik og hunden til Erik som heter Taho. Ettersom bestefar vil ha oss med i kirken på julaften, blir vi smilende og nikkende med. Olve(25) tok forresten med seg fotball, det synes jeg at er verdt å nevne. Jeg vet ikke helt hva det forteller, men han er i hvertfall glad i baller.

Presten var en mann med en fin balansegang mellom det å holde en seriøs tone og å ha sans og respekt for humoren i livet. Alt ut i fra mine observasjoner. Og kanskje det bare var oss to som hadde samme type humor, men det tror jeg ikke. Jeg husker noen få ord og setninger han brukte i juletalen: ”Jeg blir kvalm av ordet julestemning”. Det han mente var at dette ordet som vi så ofte bruker, er forbundet, ikke med Jesu fødsel, men med julenisse, reinsdyr, peiskos, å kjøpe julegaver, åpne julegaver, lage pepperkaker, møte familie, tenne julestjernen osv, osv. Jeg synes ikke at dette i og for seg er noe galt. Med de utallige årene som har vandret forbi har ordet, julestemning og datoen 24. desember fått en ny klang og betydning for veldig mange. Jeg trekker ordet ut fra hukommelsen og skriver det ned i den hensikt at vi skal reflektere over hva julen egentlig dreier seg om. Det er ikke en løgn at så mange av Norges befolkning føler et pengepress når desember nærmer seg. Det er heller ikke en løgn at vi får masse gaver vi ikke kommer til å bruke. Ei heller en løgn at jula forsøpler. Er det dette julen burde dreie seg om? Penger er én ting og forbruk og forsøpling er et annet aspekt jeg vil vektlegge.

Folk skal få lov til å bruke pengene sine som de vil i jula. Jeg skal ikke fortelle hva andre skal bruke dem på, så lenge det ikke er menneskehandel og den slags. Men jeg har lyst til å poengtere noen tips rundt hvordan man kan ha en god jul (leste dere det også med en slik klang man har når man også sier 17. mai?!) som er pengevennlig, mer miljøvennlig og takknemlig.

Pengevennlig i den forstand at man ikke trenger å gjøre seg blakk og at fokuset rundt penger dimmes litt ned. Miljøvennlig i den forstand at man har fokus på gjenbruk, resirkulering og økologi (naturlige råvarer, nestekjærlighet for menneskene og naturen). Takknemlig i den forstand at en har større fokus på hva man kan gjøre for andre, innenfor og utenfor familien. Å ikke ønske seg altfor dyre gaver, vise takknemlighet for det man allerede har rundt seg: For eksempel familien og den deilige maten. Ikke alle har råd til å feire jul og ikke alle blir invitert hjem til jul. Jeg tror at genuin omtanke for disse menneskene vil gjøre at en tenker og handler på en ny måte.

Jeg gir kanskje en oppfatning av meg som en som er en moralist. Det er greit, men jeg vil ikke påstå at jeg er uten feil. Jeg jobber med mine skavanker på daglig basis. Ikke alltid kommer jeg fram til gode løsninger. Julen derimot, da skal jeg klare å motstå mine fristelser. Som vel å nevne ikke er så mange, noe som gjør det enklere. De finner plass i mange andre anledninger.

Her er hva jeg prøver å overbevise min familie til å gå med på i år og årene som kommer:

– At gavene gjerne kan være gjenbruk fra eget hjem, Fretex eller andre steder. Dette er billigere, mer miljøvennlig og pengene dine går oftest til en god sak.

– At gavene kan være veldedigheter: gatemagasin eller gateselgere sine produkter ettersom selgerne vanligvis ikke er stinn i gryn. Pengedonasjoner er også en fin gave.

– Å bruke sekundær-gavepapir, altså gammelt gavepapir, aviser og gamle notatark.

– Å kjøpe økologisk kjøtt og grønnsaker for å støtte økologisk drift som er den naturlige og mest etisk forsvarlige måten å drive på. Idealistene som driver økologisk er som kjent også fåtallet av matprodusenter og trenger din skulder.

– Å ha fokus på familiegjenforeningen fordi kjærlighet er det viktigste av alt. Love conquers all. I said it.

Noen ord til dem som har samme tanker om julen som meg selv: Dere kan også påvirke familie, nærmiljø, Norges befolkning og verdenssamfunnet ved å bruke stemmen deres. Kanskje har dere allerede gjort det, og gjør det i disse tider. La oss promotere kjærlighet, empati, fornuft, god kunnskap og humor i all evighet!

Takk for meg, god eksamenstid og god jul.

Hilsen Idunn Blom Krossøy

Tekst: Idunn Blom Krossøy & Helen Mehammer – nett@unikumnett.no

Foto: www.ronaldwilsher.com – nett@unikumnett.no

 

Forfatter

, , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.