I flere år har treningssenteret Spicheren som driftes av Studentsamskipnaden i Agder (SiA) gått med underskudd, men denne trenden kan nå se ut til å ha snudd.

Spicherens regnskap gikk så vidt i pluss for 2017, men var mindre enn det interne målet om tre prosent lønnsomhet ifølge daglig leder Jan Olav Marum.

Spicheren har flere ulike treningstilbud i tillegg til treningssalen, blant annet daglige gruppetimer, klatrevegg og svømmehall. Marum hevder det er et økt fokus på én type trening som har bidratt til å redusere underskuddet. Spicheren har dedikert store deler av treningsstudioet til styrketrening og frivekter, noe daglig leder merker har blitt mer etterspurt de siste årene.

I tillegg ble det åpnet et nytt uteområde for trening rundt studiestart i fjor. Spicheren har et mål om lønnsom drift for å kunne fortsette å investere i utsyr og vedlikehold.

Avhengig av ikke-studenter

Kundebasen til treningssenteret består i hovedsak av studenter som nyter rabatterte priser og ikke-studenter som betaler vanlig pris. Spicheren har siden oppstart i 2002 merket at kundene i større grad består av studenter som følge av flere studenter ved UiA.

– Vi er helt avhengig av eksterne kunder som betaler full pris for medlemskap og dermed i praksis subsidierer studentrabattene, påpeker Marum.

Til tross for dette understreker Marum at Spicheren i stor grad er ment for studentene og ønsker å være deres førstevalg.

– Derfor har vi kampanjer særlig i forbindelse med studiestart hvert år, sier han.

Var markedsledende

Leder i Spicheren forteller også at det har blitt vanskeligere å drive treningssenter enn det var da de først åpnet tidlig på 2000-tallet.

– Da vi først åpnet var vi markedsleder, sier Marum.

Etter det har man sett flere direkte konkurrenter som SatsElixia, Aquarama og aktører i lavprissegmentet etablere seg. En annen interessant tendens har vært at medlemmene på treningssentre har blitt mer aktive og at man i mindre grad har såkalte ”støttemedlemmer” som sjeldent møter opp, avslører Marum.

Tekst: Johannes Ward Heimdal
Foto: Magnus Hanserud Ljøstad

Forfatter

, ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.