Tirsdag 8. mars arrangerte Forum for Tro og Livssyn i forbindelse med kvinnedagen en lunsjdialog hvor «en kristen feminist» var temaet.  

Forum for tro og livssyn Kristiansand arrangerer jevnlig lunsjdialoger på UiA. Dette er en mulighet for studenter å sette seg ned å ha en god samtale med studentprest Erlend Grøtberg og andre gjester fra forskjellige trossamfunn. I tillegg serveres det gratis mat og kaffe.  

Forum for Tro og Livssyn (FTL) er en frivillig organisasjon som er bygd opp av 12 ulike tros- og livssynssamfunn. Organisasjonen har medlemmer innen kristendom, islam, buddhisme, bahá’í, hinduisme og humanisme. FTL jobber i all hovedsak med å fremme dialog mellom tros- og livssynsamfunn i Kristiansand for å skape trygghet, forståelse og toleranse, samt å bevisstgjøre etiske spørsmål i et tros- og livssynsperspektiv.  

Dagens gjest under lunsjdialogen var Hildegunn Marie Tønnessen Seip. Seip jobber til vanlig på Ansgar Bibelskole og er i tillegg aktiv i lokalpolitikken. 

Historisk er det nok enkelt for flere å si det er en klar sammenheng mellom den kristne trosretning og et samfunn som er bygd opp rundt patriarkatet. Seip var rask til å fortelle at det er en veldig kort vei fra bibelens «Alle er skapt i Guds bilde» til et feministisk syn. Det ble tidlig i dialogen slått fast at særlig Det nye testamentet fremstår som pro-feministisk dersom man leser dette med et kvinnesyn som fokus.  

For flere er det enkelt å koble både den kristne tro og feminisme opp mot ekstreme holdninger. Slike fordommer kan være veldig skadelig. Studentprest Erlend Grøtberg la mye vekt på at selv om man ikke eier disse begrepene, så kan man selv definere hva kristendom og feminisme betyr for seg selv. Innenfor kristendom og feminisme vil man finne mange komplekse spørsmål, men man trenger nødvendigvis ikke å være enig i alt for å definere seg som det ene eller det andre.  

Lunsjdialogen var både lærerikt og interessant. Dessuten ga dialogen et innblikk i perspektiver man ellers ikke ville hatt. Likevel må det nevnes at oppmøte var noe skuffende. Iselin Jørgesen, styremedlem i FTL, håper at deres arrangementer kan bli et populært tilbud blant unge mennesker. Organisasjonen har planlagt flere lunsjdialoger med flere spennende gjester utover semesteret. Dersom du ønsker å lære mer om andre trossamfunn og er interessert i en god samtale om dype temaer, så bør du definitivt sjekke ut de neste lunsjdialogene! 

Videre plan for Forum for Tro og Livssyn våren 2021:  

  1. mars: “En kveker, bahai og kristen”
  2. april: “En katolsk forsker og studentlaget”
  3. april: “Tidligere prest, nå humanetiker”
  4. mai: “Norsk konvertitt til islam”

 

Skrevet av: Halvor Nyhus Hagen

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.