Er du usikker om studieteknikker og gode studievaner fortsatt sitter i kroppen etter sommerferien? Den amerikanske læringseksperten Dennis Congos gir deg noen kjappe tips.
– Har du sett en boksekamp der en bokser ikke er godt forberedt? Bokseren blir slått mye. Til slutt taper han. I studiehverdagen handler det også om gode forberedelser. Desto tidligere man kommer i gang med semesteret, desto bedre vil man være rustet til eksamen, sier Dennis bestemt.
Etter at du har funnet et bosted, fått orden på semesteravgiften og gjort unna åpningsaktivitetene på campus er det på tide å komme ordentlig i gang med det faglige. I begynnelsen av semesteret kan ting føles litt uoversiktlig og overveldende. Å få en god start er viktig, men er riktignok ikke alltid like enkelt.
– Ikke overbelast deg selv. Supermann og superkvinnen er fiksjonskarakterer. Du er et menneske. Hvordan du bruker tiden din legger grunnlaget for hvor stor grad du vil lykkes. Bruk en kalender til å få tidsfrister og gjøremålene ut av hodet. Du trenger nemlig hodet for å lære, sier Dennis med et smil.
Gode studievaner
Studievaner henger sammen med studieteknikk. Dennis mener at alle kan lære hvilken som helst studieteknikk. For å lykkes i det lange løp må man derimot være bevisst på sine egne studievaner. Noen studenter synes det er utfordrende å holde trøkket oppe over tid.
– Du må bruke redskapene for å mestre jobben med læring. Vi går i matteklasser for å lære å regne og tar norsk for å lære å skrive, men det vi trenger mest er å lære hvordan vi lærer. De fem største fellene er å tro, føle, anta, håpe eller be til høyere makter om at du kan pensum. Du må vite at du kan pensum, understreker Dennis.
Riktige verktøy for å lykkes
Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) fullfører kun 47 prosent av norske studenter bachelorgraden innen den normerte studietiden på tre år. Dette er basert på de som startet utdanningen i 2008.
– Jeg droppet selv ut av college. Etter flere år vendte jeg tilbake for et nytt forsøk. Da fikk jeg hjelp av en dame som lærte meg ulike studieteknikker som jeg aldri hadde hørt om. Hun gav meg verktøyene for å lykkes med studiene, sier Dennis alvorlig.
For å lykkes handler det om å prioritere riktig. Å ha en tydelig målsetting er noe alle studenter bør ha før semesteret starter.
– Hvordan kan du få poeng i basketball, hvis du ikke kan se kurven? Det samme gjelder med studier. Du må ha et klart mål. Du må vite hva du vil og gjøre hva som er nødvendig for å klare det, påpeker Dennis.
I disse dager kombinerer ofte studenter jobb og studier. Blir det altfor mye av det ene, så går det naturligvis utover det andre. Å benytte seg av skippertak er noe mange kjenner seg igjen i.
– På denne planeten er det 2-3 prosent som kan ta skippertak noen dager i forveien til en eksamen og lykkes. Disse menneskene er unormale! For at kunnskap skal sette seg, så lærer folk flest med jevnlig repetisjon. Det beste studietipset jeg kan gi deg er selvtesting. Let etter viktige detaljer i pensum, slik en professor gjør. Skriv spørsmålene til deg selv på et ark og svarene på den andre siden. Repeter til du er sikker på at du kan det, utdyper Dennis.
Læring med nett og app
Etter at han selv lykkes på skolebenken ønsker han å være der for andre som trenger hjelp. I over 30 år har han arbeidet som læringsspesialist. Mange av disse årene har han tilbrakt ved University of Central Florida, USA. I tillegg har han vært en hyppig foredragsholder og forfatter av studiebøker. Til tross for sin ekspertise på området, føler han seg aldri utlært. Nå ønsker han å hjelpe norske studenter. Sammen med Studieplassen har han utviklet en ny læringsportal på nett og læringsapper til smarttelefoner.
– Vi må ha tilgang til studieteknikker på samme måte som vi har tilgang til pensum. Ja, vi vil revolusjonere studieteknikker over hele verden, avslutter han og humrer.
Ønsker du å lære mer av Dennis Congos? Besøk ham gjerne på Studieplassen.no.
Tekst: Thomas Nupen, post@thomasnupen.no
Foto: Studieplassen.no
Veldig god og motiverande artikkel!