blid student foran uia logo

Mads Stokkelien (31) ble ferdig utdannet tannlege for tre år siden. I ni år spilte han fotball på elitenivå mens han studerte. For fem år siden bestemte han seg for å legge opp fotballen, etter at han fikk et ultimatum fra skolen. 

 

Stokkelien forteller at han opplevde samkjøring mellom studier og fotballen som den største utfordringa i hverdagen, da skolen og treningene kunne kollidere som følge av at de ikke hadde noen samarbeidsordning. 

–Fotball og lesing er i utgangspunktet en fin kombinasjon, men det å organisere hverdagen var krevende – det å skulle få kabalen til å gå opp. Det var viktig å møte både på skolen og øktene, da vi hadde mye obligatorisk oppmøte. Det var nok timer i et døgn, men tilretteleggingsbiten var en utfordring. 

Å organisere studiene og treningene måtte han gjøre på egenhånd. Til tider kunne det være demotiverende å bli møtt med lite forståelse for å ville gjøre begge deler. 

–Etter min erfaring var det mangel på kommunikasjon og tilrettelegging. Trenerne hadde ikke alltid full forståelse for at man måtte bruke så mye tid på studier, og motsatt. For å få det til å gå opp måtte jeg noen ganger gjøre individuelle avtaler med lærerne. På den måten greide jeg å legge opp en slags kabal, forteller Stokkelien. 

Han mener Norge enda har en lang vei å gå når det kommer til tilrettelegging for idrett mens man studerer. Før han startet på tannlegehøyskolen i Oslo gikk han ett år på UiA, mens han spilte for Start. På UiA opplevde han mer forståelse enn ved tannlegehøyskolen, og forteller at flere av lagkameratene hans fikk tilrettelagt undervisning. På tannlegehøyskolen var det derimot ikke så enkelt. 

–Jeg skulle ønske de fikk til en felles ordning. Til syvende og sist var det studiet som satte en stopper for videre karriere innen fotball, forteller han. 

Da han var halvveis i studieløpet, fikk han nemlig et ultimatum av skolen.  

–Da jeg var halvveis på tannlegestudiet fikk jeg valget mellom å starte på nytt eller fokusere hundre prosent videre på studiet. Dette gjorde at jeg valgte å legge opp, sier han, og legger til:  

–Sånn sett er nok ikke tannlegestudiet det letteste å kombinere med idrett, med tanke på mye obligatorisk oppmøte. 

Hva er dine beste tips til de som ønsker å kombinere studier med toppidrett? 

–Prat med foreleseren din, forklar situasjonen, og forsøk å få til en individuell tilrettelegging. Min erfaring er at de aller fleste lærere har forståelse, dersom man er motivert til å få til begge deler. 

Stokkelien tror at dersom man er disiplinert og effektiv, vil man få tid til mye. 

–Jeg tror at jo mer du har å gjøre, jo mer får du også gjort. Man blir mer effektiv, og finner etter hvert en balanse. Det å drive med idrett eller trening når man studerer har positive ringvirkninger. I tillegg er det selvsagt viktig å lære seg å koble av når man skal koble av, sier han. 

Forfatter

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.