Dag to av Måkeskrik 2017 starter i kontrast til gårsdagen med strålende sol og varme. Siden åpningsdagen har det kommet betraktelig flere gjester og mer liv i Bendiksbukta, med flere av bandene ute å mingler med publikummerne.

Dagens line-up er en samling av godt kjente, norske musikere. Blant andre Aiming For Enrike, Black Debbath, The Marvells og Longfield & Super Skeleton spiller andre dag. I kveld er de som skal avslutte årets festival tilbake i hjembyen Kristiansand, som Måkeskrik 2017s headliner-act. Bandet heter Honningbarna og vi finner dem sittende i VIP teltet backstage nederst i bukta.

– Det føles flott å komme tilbake som headliner, det er jo egentlig eneste måten å komme tilbake på, sier vokalist Edvard Valberg når vi setter oss ned.

– Det føles litt sånn som om jeg kan låne et sitat fra Zlatan her; “Jeg dro som en konge og kom tilbake som en legende” høres bare riktig ut, følger gitarist Christoffer Trædal opp.

Guttene forteller at det er noe spesielt over å spille i hjembyen.

– Det er alltid moro å spille, men det er noe spesielt med å spille i Kristiansand for det er litt som å gå tilbake til røttene. Det går også litt på lokalpatriotismen, for det betyr en del mer for oss at vi føler vi var bra her. Det er få følelser verre enn å gå av scenen og føle at det ikke gikk, og at du ikke gjorde det godt nok. Man gir alltid litt ekstra innsats når vi er i Kristansand, forteller de to.

Honningbarna vet at det er litt ekstra press på dem på hjemmebane, men selvtilliten står det ikke på når bandet entrer scenen.

-Vi håper jo på at dette går bra når vi skal ut på scenen, vi er jo både de som skal avslutte og de med “top billing”, så vi skal gjøre alt vi kan for å fortjene den plassen. Vi prøver å få toppet hele Måkeskrik. Det skal ikke være mulig å følge opp etter Honningbarna i kveld. Sier Valberg til et enig band.

Selv om de nylig har kommet tilbake på hjemmefronten har de alt møtt med venner og kjente og prøve å få gjenoppleve så mye de kan av Sørlandet før de må dra igjen.

– Det er godt å være tilbake her i Sør hvor vi hører hjemme. Man blir veldig sultefôret for alt det stereotypiske sørlandsgreiene når man bor i Oslo, forteller Valberg. -Så vi har tenkt å utnytte det så mye vi kan, litt ut i båt og henge litt med gamle kjente og sånt.

The circle is complete.

Bandmedlemmene sier de lenge har hatt lyst til å spille på Måkeskrik-festivalen ettersom at de selv har vært på festivalen som konsertgjengere hvert år siden Kvelertak spilte her i 2013. Tiden har ikke strukket til før nå.

Igår ble Unikum fortalt av festivalsjef Cathrine Sørensen at Honningbarna var en av bandene som var inspirasjonen bak skapelsen av Måkeskrik festivalen, og at bandet var noen de har hatt lyst til å ha på scenen der siden den aller første festivalen.

– Seriøst? Ha! The circle is complete, da betyr vel dette at det er siste året da, ler trommeslager Nils Nilsen når vi forteller ham dette. -Det gir mening fordi det føles veldig riktig for oss å kunne komme å spille på her på hjemmebane på en festival som denne.

Vokalisten ser mange likhetstrekk mellom Måkeskrik og Honningbarna.

Honningbarna leverte på hjemmebane.

– Jeg føler på en måte det er litt den samme ånden som fuel-er Honningbarna, som også fuel-er Måkeskrik på en måt. De hadde lyst på en rockefest og musikkfestival, så de bare gikk å lagde en, i Bendiksbukta “no less”. Og det er litt den samme filosofien Honningbarna opererer på, mener Valberg.

Han gir videre mye cred til drivkreftene bak festivalen.

-Men alle må finne sin arena og gjennomføre sine prosjekter, for gudene skal vite at Måkeskrik ikke ble grunnlagt på de aller beste forutsetningene. De har ikke bare har surfet seg igjennom her. De har stått på og bygd seg opp, og det står det faen meg respekt av uansett hva man driver med, forteller Edvard Valberg. 

Kloke ord til Musikkstudenter

For moroskyld bestemte vi oss for å spørre bandet om de hadde noen råd  til UiAs ivrige musikkstudenter. Etter mye frem og tilbake kom de til enighet om en “sure-fire” metode for å lykkes som musiker. De ber om at disse følges i riktig rekkefølge.

  1. Kom inn på musikk/musikkvitenskap og gå opptil 1 år (Trædal forteller at man kan droppe ut rett før eksamen som et fuck you for å oppnå beste effekten.
  2. Ta 1 til 3 års permisjon avhengig av hvor mye du ønsker det.
  3. Start å spille i et band kalt Honningbarna
  4. Profitt

– Det funka jo for oss, avslutter Honningbarna.

Tekst og foto: Mats Høimyr

LagreLagre

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.