Kristiansand folkebiblioteks foredragssal er fylt til randen av mennesker onsdag kveld. Folk står langs veggen og sitter i midtgangen. På scenen sitter kulturjournalist Fredrik Wandrup og en mild og høflig mann. Lite skal tilsi at Juan Pablo, den høflige mannen som skjenker vann til begge gjestene, er sønnen til den beryktede og beundrede Pablo Escobar.
– Min far var en mann av motsetninger, forteller Juan Pablo.
Ikke bare med tanke på det motsettende livet han levde, både som familiemann og brutal kartell-leder. Men det er også motsetninger om hans ettermæle. Det er åpenbart at Juan Pablo elsket faren, Pablo var en god far. Men Juan Pablo er også smertelig klar over de forferdelige konsekvensene hans fars kriminelle aktiviteter påførte alle som kom i kontakt med den enorme kokainsmuglingsbedriften Pablo Escobar bedrev gjennom hele 80-tallet. Bøkene han er i Kristiansand for å snakke om forteller historien, en litt annen enn Netflix versjonen.
– Min far var rik, forteller Juan Pablo.
Men jo rikere han ble, jo verre ble bosituasjonen. Det var aldri luksusvillaer. Og i de siste årene bodde Pablo Escobar i kalde små hus, på flukt fra alle fiendene han hadde skaffet seg. Juan Pablo kjente på kroppen den makten hans far hadde. Han kunne lese i avisen om en lovendring han ikke likte den ene dagen, ta noen telefoner, og dagen etter kunne man lese at loven var endret. All makten handlet om penger, Pablo betalte godt for sin innflytelse, både til lokalsamfunnet og til de som drepte for ham.
Kontakter ofrene
Juan Pablo har fortsatt kontakt med noen av mennene som jobbet for Pablo, mest som kilder til arbeidet han driver. I år er det 25 år siden Pablo Escobar døde, og fortsatt jobber hans sønn med å kontakte sønnene og døtrene til hans ofre. Til tross for en dusør på seg på 4 millioner dollar dro han tilbake til Colombia for å møte sønnene til presidentkandidat Galan og justisminister Rodrigo Lara, møtet ble en del av filmen The sins of my father.
I sin nye bok Det faren min aldri fortalte har Juan Pablo et eget kapittel som tar et oppgjør med hvordan populærkulturen har behandlet historien om hans far. Han takket Netflix, uten dem hadde han nok aldri solgt så mange bøker ler han. Men da han hadde tilbudt familiens hjelp med å lage serien, hadde Netflix takket nei. De visste allerede mer enn ham, hadde de sagt. Likevel hadde de visst glemt amerikanernes rolle i narkotikasmuglingen, fort gjort, sier Juan Pablo. På en god helg tjente man 70 millioner dollar på kokainsalg i Miami. På høyden av Medellin kartellets operasjoner fraktet de 800 kilo kokain hver uke inn i USA. Ikke ett eneste kilo ble konfiskert. I Netflix-serien virker det som om amerikanerne stort sett hadde rent mel i posen, men dersom en klarte å frakte 800 kilo kokain hver uke uten å bli oppdaget, måtte noen ha bistått. Juan Pablo er ikke i tvil, han var der.
400 mennesker innom
Bortimot 400 mennesker hørte på Escobar, ifølge arrangementsansvarlig Randi Berge Wandrup.
– Vi satt ut stoler beregnet på at folk måtte sitte trangt, samtidig som flest mulig fikk plass. Det tok publikum med godt humør. Vi måtte allerede en halv time før arrangementet startet melde at det var fullt hus, forteller hun.
Arrangementet synes hun ble særdeles vellykket.
– Det er spesielt gøy at så mange unge møtte opp og tydelig uttrykte hvor stort det var å få møte Juan Pablo Escobar. Samtalen var nær og personlig om et helt spesielt liv som sønn av verdens mest beryktede mafiaboss.
Etter arrangementet hadde biblioteket signeringskø i to timer.
– Escobar er et varmt menneske som tok seg god tid med hver enkelt, både med personlig signatur og selfies. En helt fantastisk kveld på biblioteket hvor hovedpersonen selv, Escobar, uttrykte stor begeistring for samtalen med Fredrik Wandrup, biblioteket og oppmøte. Han var på grensen til overveldet over måten han ble møtt på i Kristiansand, oppsummerer Wandrup.
Tekst: Roar Skotte og Kamilla Rudberg