4.-7. Mars er det duket for Menneskerettighetsuka 2015 på Universitetet i Agder. Leder for Amnestystudentene Kristiansand, Amalie Rustad, sier målet er nå frem til dem som ønsker å bry seg.
25. februar ble Amnesty Internationals årsrapport lagt frem. Den får organisasjonen til å kalle 2014 et katastrofeår for menneskerettighetene. Behovet for å holde fokus på mennesker som utsettes for brudd på grunnleggende rettigheter er stort, og med et arrangement som Menneskerettighetsuka er håpet å bidra til at flere får kunnskap om hva som foregår. – Den gjennomsnittlige nordmann er vanskelig å engasjere, men vi ser at det skyldes mangel på kunnskap, sier Rustad. – Mange kan ikke nok til at de vet hvordan de skal engasjere seg. Vi har studenter som vår hovedmålgruppe, men alle som ønsker å komme er hjertelig velkomne neste uke.
Både internasjonalt og nasjonalt fokus
I år arrangeres Menneskerettighetsuka for andre gang. Denne gangen med Politicus, linjeforeningen for statsvitenskap, med på laget. Blant foredragsholderne i år er Aman Kedir Kasare, tidligere studentaktivist og samvittighetsfange fra Etiopia, Gerald Folkvord fra Amnesty og Strømmestiftelsens Asle Danielsen Stalleland. Det samme er Liv Bente Sunde og Irene Sande, som kommer for å prate om prostitusjon og menneskehandel i Kristiansand. Leder i Amnestystudentene forteller om bakgrunnen for årets temaer. – Vi følger de store kampanjene til Amnesty, og temaene er valgt fordi vi vil sette fokus på forholdene både internasjonalt og nasjonalt. Ting kan bli bedre her hjemme også.
Norske brudd på menneskerettighetene
Fredagen får UiA besøk av John Jeanette Solstad Remø og Esben Esther Pirelli Benestad. Temaet for Menneskerettighetsukas tredje dag er seksualitet og kjønn, og Rustad forteller at det å sette fokus på transseksualisme og tvangssterilisering var fremme tidlig i planleggingsfasen. – Norge er et av få land som fortsatt bryter loven, sier Rustad. Som transkjønnet i Norge må man gjennom psykiatrisk og medisinsk behandling, deriblant sterilisering, for å kunne endre juridisk kjønn. Amnesty anser det som et menneskerettighetsbrudd at man må akseptere denne typen krav for å få sin kjønnsidentitet anerkjent.
Debatt om Syriakrisen
John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, sier til NRK at Syria har utviklet seg til den største flyktningekatastrofen verden har sett siden andre verdenskrig. I Norge har regjeringen sagt nei til å ta imot flere Syriaflyktninger. Amnesty har startet sin kampanje #VelkommenSyria for å oppfordre regjeringen til å ombestemme seg. Under Menneskerettighetsuka kommer representanter for AUF, FpU, Unge Høyre og Unge Venstre for å delta i debatt om Syriakrisen, og hvorvidt Norge skal ta imot flere flyktninger eller ikke vil bli et sentralt tema. Gerald Folkvord, politisk rådgiver hos Amnesty, stiller som debattleder.
Med mål om å vokse
I Bergen har Amnestystudentene arrangert Menneskerettighetsuke i ti år, og den årlige menneskerettighetsfestivalen har blitt en stor suksess. – I Bergen arrangeres en Menneskerettighetsuke med store foredragsholdere og stort oppmøte, og målet er å bli større i Kristiansand, forteller Rustad. – I år har vi satset i sosiale medier, og vi har fått gode tilbakemeldinger, også fra Amnesty International Region Sør, på at vi har reklamert godt. Målet er at folk skal vite om Menneskerettighetsuka. De skal vite at den er en årlig begivenhet.
Menneskerettighetsuka 2015 rundes av med regnbuefest på Rederiet lørdag 7. mars.
Tekst: Linn Maria Larsen – nett@unikumnett.no
Foto: privat – nett@unikumnett.no