Mobilregningen utgjør en stor utgiftspost for mange studenter. Ofte kan denne vise seg å være veldig høy, noe som kan gjøre den vanskelig å betale. Noen er velsignet å ha foreldre som betaler den for seg, andre ikke. En eller annen dag så får du uansett ansvaret selv med å betale for ditt eget mobilbruk, så jo tidligere du velger å fokusere på den, jo lønnsommere.
Det skal ikke veldig mye arbeid til for å spare deg selv eller dine foreldre for unødvendig pengebruk. Det viser seg at mange betaler for et forbruk de faktisk ikke har. Hvorfor betale for uendelig med ringeminutter når du bare sender SMS? I løpet av et år kan det bety tusenlapper ut av vinduet.
Når du skal velge telefonoperatør, er det av stor betydning hvilket mobilabonnement du velger. Har du et abonnement som ikke samsvarer med ditt bruk, kan det fort bli veldig dyrt. Det kan derfor være lurt å få en oversikt over hva du bruker mobilen din til. Finn gjerne ut hvor mye du ringer, hvem du ringer til, om det er til fasttelefon eller mobil, hvor mye ringer du utenlands, hvor mye SMS du sender og hvor mye du surfer. Det betyr ikke at du må sitte med stoppeklokke hver gang du ringer. Dette kan enkelt finnes ut ved å studere mobilfakturaen din. Når du har fått kartlagt bruken din, kan du begynne å lete etter det abonnement som passer best for ditt bruk. De forskjellige telefonoperatørene har ulike abonnementer til ulike brukermønster. Er du en surfer som liker å lese diverse nettaviser og er aktiv på ulike sosial medier? Velg et abonnement som inkluderer en mengde datatrafikk.
Teleselskapene kommer stadig med nye abonnementer, og ditt brukermønster kan også endre seg over tid. Det er ikke sikkert det billigste abonnementet for deg nå er billigst om ett år. Det kan derfor lønne seg å sjekke brukermønsteret en eller to ganger i året.
Tekst: Ole Christian Langeland (medlem av informasjonsutvalget i Mercurius)
Foto: Privat, Wikimedia
Logoer: Mercurius, Unikum
Leave a Reply