FILMANMELDELSE

Originaltittel: Mile 22
Sjanger: Action, Thriller
Regi: Peter Berg
Manus: Lea Carpenter og Graham Roland
Medvirkende: Mark Wahlberg, John Malkovich, Ronda Rousey, Lauren Cohan og Iko Uwais m.fl.
Norgespremiere: 7. september 2018

Tjueto engelske mil dekkes med blod, svette og tårer når Mark Wahlberg skal frakte avhopperen Iko Uwais fra A til B.

«Mile 22» er det nyeste skriket fra Hollywood-samarbeidet som blomstrer opp mellom Peter Berg og Mark Wahlberg. Kollaborasjonen, som startet med «Lone Survivor» i 2013, har bydd på fart og spenning for filmentusiaster ved flere anledninger, og det siste skuddet er intet unntak.

Med Berg bak spakene, følger vi oppdragene til en hemmeligholdt underavdeling av CIA, som bærer navnet “Overwatch”. Ledet av Bishop (John Malkovich) og James Silva (Mark Wahlberg), jakter den paramilitære enheten etter spor og mennesker som kan lede dem til et radioaktivt material på avveie. Her ventes det ikke med å spare på kruttet, og allerede i første scene får vi et inntrykk av gruppens evner.

«Det er en fryd å se Mark Wahlberg i en av sine beste portretter som
elitesoldaten James Silva»

Filmen starter for fullt idet en politimann, som hevder å ha kritisk informasjon vedrørende det manglende radioaktive materialet, søker asyl ved en amerikansk ambassade. Ved avhør viser det seg at han heter Li Noor (Iko Uwais), og er i besittelse av en tidsprogrammert, selvdestruerende lagringsdisk. I bytte mot transport og garantert opphold i USA, sier avhopperen seg villig til å gi fra seg passordet, men ikke før de er i lufta. Dermed starter et kappløp mot tiden og tjueto engelske mil dekkes med blod, svette og tårer når James Silva og teamet hans skal komme seg til flystripen før klokken går ut.

Filmen gjør mye bra, og det er en fryd å se Mark Wahlberg i en av sine beste portretter som
elitesoldaten James Silva. Med karakterens mange særegenheter, og et flersifret antall kampscener, er det klart og tydelig at Wahlberg er rette mann for jobben. Sammen med Wahlberg har Peter Berg og produsentene satt sammen et stjernespekket skuespillerensemble som utfører en imponerende prestasjon i rollene som spioner og soldater. Blant annet så må Iko Uwais nevnes som et av disse eksemplarene. For de av oss som har sett den indonesiske actionfilmen «The Raid» fra 2011, kommer det ikke som noen overraskelse at Uwais er en kampsportutøver i en klasse for seg selv og utfører enhver koreografi som kastes hans vei grasiøst. En av overraskelsene som filmen byr på er
prestasjonen som vi får fra den tidligere MMA-kjempen Ronda Rousey, som spiller en av de
hardbarka jentene i en ellers mannsdominert klubb.

Omgivelsene skuespillerne befinner seg i preges av tidvis humoristisk retorikk og kjappe
linjer, enda kjappere skuddsalver, og fantastiske eksplosjoner laget med praktiske effekter fremfor rent digitale. Med de rette ingrediensene skulle en tro at dette ville bli en formidabel suksess, men filmen faller dessverre litt for kort. Hvordan det hele er klippet og redigert sammen er nærmest et konstant irritasjonsmoment, og nedjusterer mye av spenningen som ellers ville bli skapt i noen av nærkampscenene. Disse scenene møter ofte storskjermen som korte, hyppige bruddstykker, og man klarer ikke helt å la seg overtales om at det man ser er noe annet enn skuespill.

Med refleksjon i ettertanke så konkluderes det med at «Mile 22» er en film som slår hardt fra seg, men ikke alltid hardt nok.

 

 

 

 

 

Anmeldt av: Roger Holmen Larsen

Forfatter

, , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.