Jjgigae er en koreansk gryterett som rommer mange ulike oppskrifter. De mest kjente er kimchi jjigae, doenjang (fermentert bønne-paste) jjigae, budae jjigae (army stew) og sundubu (silketofu) jjigae. I denne oppskriften tar jeg for meg en forenklet versjon som ikke begrenses til en spesifikk oppskrift. Rett og slett en basis-jjigae. Alle former for jjigae serveres med kokt ris på siden, noe som gjør at gryteretten holder til flere måltider i tillegg til å forbli billig.  

 

Det jeg liker spesielt godt med denne type rett er at man kan mikse og trikse litt etter behov. Ofte bruker jeg opp rester av det jeg finner i kjøleskapet og det er enkelt å lage store kvantiteter, som jeg da porsjonerer utover uka.  

 

Ingredienser: 

Suppebase: 

 • 1-2 ss Gochujang (Koreansk chili-paste)  
 • Chilipulver (Om du foretrekker spicy) 
 • 1 ss Soyasaus (Salt etter behov, noen soyasauser er saltere enn andre.) 
 • 1 ts Sesamolje (Du kan klare deg uten, men 100 ganger bedre med) 
 • 1 ss Fiskevann  
 • MSG (Kun om du har allerede, iykyk) 
 • Kraft (Oksekraft eller asiatisk kraft med kelp og tørkede ansjos (kok opp vann kelp og ansjos i 15 min før du fjerner de fra vannet)) 

Ikke nøl med å ha mer soyasaus/fiskevann etc om du ønsker det. Smak til slik at det blir en rett du liker.  

 

Grønnsaker:  

 • Løk  
 • Potet  
 • Gulrot  
 • Daikon-reddik  
 • Vårløk  
 • Hvitløk  
 • Ingefær  
 • Sopp (Sjampinjong/enoki/rehydrert shitakesopp) 

 

Skulle det være noe du ikke har, null stress. Bruker ofte rester jeg har liggende av grønnsaker, de nevnt over er bare de vanligste. Ikke overtenk. Hvor mye du velger av hver er også opp til deg og hva du har.  

 

Protein:  

Valget av proteinkilde er bredt. Du kan enkelt ta det du har i kjøleskapet eller velge det du oftest bruker i andre retter. Tradisjonelt så kuttes fast tofu opp i terningsbiter i tillegg til animalsk protein. Jeg pleier å ha tofu i alle variasjonene jeg lager, og så er lammekjøttdeig eller tunfisk på boks mine to favoritter i tillegg. 

 

 

Karbohydrat: 

Kokt ris 

 

Ekstra: 

Vil du leke videre med variasjonene som finnes i retten kan du bytte fast tofu med silketofu og knekke et egg rett i midten så det poaches. Da får du sundubu jjigae. Ønsker du å teste ut budae jjigae, army stew, så er proteinet oppkuttet pølse, bogskinke og instant nudler. Prøver du å lage kimchi jjigae så tilsetter du bare kimchi og kimchi lake til baseoppskriften. Selvfølgelig kan man søke opp individuelle oppskrifter av alle de nevnt over, men du vil finne mange ulike tolkninger at det blir enklere å gjøre det til ditt eget med en gang. På det viset forblir retten billigere, mer tilpasset din studentøkonomi og personlige smak.  

 

Jeg handler de fleste av mine asiatiske basisvarer på Vung Tao nede i Kvadraturen. De har et stort utvalg som jeg kan anbefale alle å ta en titt på! 

 

Framgangsmåte: les igjennom hele før du begynner 

 

1: Sett vann til koking. Du velger selv hvor mye du ønsker å lage. Selv pleier jeg å ha 1½ liter, noe som gir gode mengder restemat. Tilsett kraften du har valgt. Samtidig kutter jeg opp grønnsakene og tofu i passende biter. 200g tofu holder til en stor gryte. 

 

2: Sett ris til koking. Følg anvisningen til risen du har kjøpt. Vi har riskoker hjemme, så ville ikke tatt råd av meg for koking av ris i kjele.  

 

3: Når kraften er klar tilsetter du ingrediensene til suppebasen, dermed heller du oppi alle grønnsaker som trenger litt lengre koketid, rotgrønnsaker etc. La de koke litt før du tilsetter tofu og resterende grønnsaker. Husk å smak til underveis. 

 

4: Når det kommer til proteinkilden så må du tilpasse ettersom hvilket protein du velger. Ved kjøttdeig så tilbereder jeg det i en kjele der det stekes. Chillipasten tilsettes før jeg heller kraften over i gryten med kjøttdeigen. Ved denne metoden bruker du to kjeler. Om du velger tunfisk for eksempel så heller du den bare oppi gryten helt mot slutten og rører forsiktig om. Andre proteinkilder kan variere, om du ønsker å steke den først som med kjøttdeig, eller om du ønsker å ha de oppi og la de koke. Det kommer an på hva du foretrekker og hvor lat du er den dagen. OBS: kjøtt skal ikke være hovedrollen i denne retten. Her kan du spare litt penger ved å redusere mengden og ha rester til andre middager. Eks: bruk en halv pakke kjøttdeig, frys ned resten til senere.  

 

5: La det koke til rotgrønnsakene og proteinet er ferdig. Server i skål og spis med skje og spisepinner. Passer perfekt på dager det er litt kleint vær eller kaldt ute.  

Bonus: Som ved alle gryteretter så er de enda bedre dagen etterpå! 

Forfatter

, , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.