Når lysene slukkes under årets Earth Hour-markering i Kristiansand lørdag. 28. mars, inviterer Grønt Senter til intimkonsert og refleksjon i sine lokaler på Odderøya.

Klokka 20.00 åpnes dørene, og kvelden innledes med appell og nedtelling før byen går i svart en halvtime senere. Den neste timen er det musikerne Jan Bang og Eivind Aarseth som står for stemning og underholdning i den gamle kommandantboligen, som siden 2013 har vært et kompetansesenter og møtested for grønn livsstil og framtidsrettet samfunns- og næringsutvikling. Et samarbeid mellom Kristiansand Kommune, Klimaalliansen og Stiftelsen Miljøfyrtårn. – Dette er først og fremst en markering for å oppfordre folk til å tenke litt mer klimavennlig, sier Marte Franck, miljørådgiver og miljøfyrtårnkonsulent i Klimaalliansen. – Det handler om å få folk til å stoppe opp en time, og oppfordre til å tenke over ting. Til å tenke over blant annet eget forbruk.

En økende miljøbevissthet

Earth Hour har på de åtte årene kampanjen har eksistert vokst fra å være en nasjonal begivenhet med røtter i Australia, til å bli en global markering som engasjerer mennesker på tvers av landegrenser og kontinenter. Når Kristiansand i år slår av lysene, vil over 7000 byer verden over gjøre det samme. 162 land deltok i fjor i det som har blitt verdens største klimaaksjon. Oppmerksomheten rundt den symbolske mørkleggingen vitner om økt bevissthet rundt behovet for å ta klimaendringene på alvor, og Franck ser også en større interesse for klima enn tidligere: – Folk blir mer bevisste. Mennesker som ikke tidligere har vært så oppmerksomme, blir flinkere til de små tingene, som å sortere søppel. Det er de små tingene folk kan gjøre vi er opptatt av.

Earthhour1

Felles ansvar for fremtiden

For Klimaalliansen handler det om hva folk flest kan gjøre. Utgangspunktet er at ingen kan gjøre alt, men at alle kan bidra litt. Klima kan virke fjernt fra folks hverdagsliv, med politikere som ikke blir enige og klimatoppmøter man ikke ser effekten av, men den siste tidens ekstremvær viser hvor relevant det som skjer med klimaet vårt er for fremtiden til hver og en av oss. En markering av Earth Hour setter fokus på nettopp dette. Ingen kan gjøre alt, men alle kan slå av lyset en time i mars, ta et standpunkt og reflektere over egne valg. – Vi vil ikke at alle skal bli vegetarianere eller slutte å kjøre bil. Vi skal ikke bare si nei, forteller Franck. – Men man trenger ikke spise kjøtt syv dager i uka. Man trenger ikke alltid bruke bilen på de korte turene.

Grunn til klimaoptimisme

I følge WWF, som viser til tall fra International Energy Agency, opplevde man for første gang en stabilisering av det globale klimagassutslippet i 2014. Årsaken er at CO2-utslippene tilsynelatende har sunket i Kina og flere OECD-land. Overgangen til fornybar energi står for mye av forklaringen. I Norge, et velferdsland bygget opp rundt olje og gass, går det sent med satsning på fornybar energi. Tilgang på vannkraft og billig strøm gjør at kostbare omstillinger også sitter langt inne for hvert enkelt husstand. Franck forteller at det likevel skjer mye, særlig på energifronten. Dessuten finnes en enorm kompetanse her hjemme. En kompetanse som også kan brukes videre innen fornybar energi og teknologiutvikling. Det er ikke mulighetene det står på.

Et variert tilbud til miljøinteresserte

Når Grønt Senter åpner dørene for intimkonsert 28. Mars, føyer arrangementet seg inn i en lang rekke tilbud hos et senter som satser på mange ulike ting. Blant annet er Norsk Elbilforening og Norsk Solenergiforening tilknyttet senteret, Verdens Miljødag markeres, og en økt interesse for bydyrking og mat reflekteres i et bredt matlagingskurstilbud. Earth Hour-arrangementet er ment for voksne, men Earth Hour er for alle som har en lysbryter å slå av og et ønske om å vise at de er bevisst hvor viktig det er å ta grep for å stanse klimaendringer. – Vi inviterer mennesker som ønsker en litt annerledes musikkopplevelse, sier Franck. – Alle oppfordres til å slå av lyset, tenne stearinlys, ha en hyggelig lørdagskveld sammen og bare slå av verden for en liten stund.

Tekst: Linn Maria Larsennett@unikumnett.no

Foto: Linn Maria Larsen / Sveio Bladetnett@unikumnett.no

Forfatter

, , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.