Noen har gledet seg til høstfarger på trærne, varme skjerf og kakao, og høsten kan være en skikkelig fin tid. Men den kommer også med kulde, mørketid og eksamen. Denne tiden er utfordrende for mange. Noen kjenner kanskje at de har gruet seg.  

Trærne slipper bladene sine, bjørnen går i dvale og fuglene drar på ferie til Syden. Og akkurat som naturen er ikke mennesker maskiner, men levende organismer. Vi kan ikke effektiviseres og programmeres, i motsetning til hva enkelte selvhjelpsbøker vil ha oss til å tro. Vi går gjennom ulike sesonger og tider.  

Og noen ganger er det mørketid. Og da kan noen vennlige råd komme godt med: 

Vær realistisk  

Du kan bare møte deg selv der du faktisk er, ikke der du føler at du burde være. Vær realistisk, og spør deg selv hvordan denne tida – eller bare denne uka – er for deg. Hva trenger du, hva kan du forvente av deg selv? Finn ut hvor lista skal ligge, og i trå med den: hva du kan og bør gjøre for å ta vare på deg selv. Kanskje det er noen ting du trenger nå, for å gjøre det så enkelt som mulig for deg selv å være menneske. Vi skal ikke undervurdere hvor mye det grunnleggende har å si: å få nok søvn, riktig ernæring, bevegelse og frisk luft. Det er hvert fall ikke realistisk å kunne fungere som en superstudent, når selv ikke de grunnleggende behovene dine er dekket.  

 

Vær raus 

Der du «burde» være er uansett veldig oppskrytt! Det er ingenting i veien med å ta ting sakte, trenge hvile, ikke få til ting og å ha feil og mangler. Faktisk er det menneskelig, og helt umulig å unngå! Det er også helt normalt å ha det skikkelig dritt iblant, og at livet ikke alltid serverer lykke og velstand på sølvfat (selv om det ser sånn ut på Instagram). Rist det der «burde»-greiene av deg med en gang, og vær heller tålmodig med deg selv. Husk TTT – Ting Tar Tid.  

 

Små gleder, stor forskjell 

Vi er omringet av store, flyktige drømmer og perfekte fasader – men det er overraskende helbredende å øve seg opp i takknemlighet for det vi faktisk har i hendene her og nå. Dette kan være så enkelt som å tenke på tre ting du er takknemlig for hver kveld eller morgen, eller det kan se ut som å prioritere kos og små gleder i hverdagen. Kanskje du kan ringe noen du ikke har snakket med på en stund, lage deg en god kveldsrutine eller se opp fra mobilen og legge merke til den friske lufta når du går til bussen. Hvis du ikke føler takknemlighet og glede for noe nå – øv deg på å se hva du har likevel. En varm seng, hørsel eller syn (og alt det tillater deg å glede deg over!), rent vann. Du har mer enn du tror, overalt rundt deg, og mye av det tar vi for gitt. Vi må bare øve oss på å legge merke til det!  

 

Vær sammen med andre 

Selv om det er helt greit å trenge alenetid og hvile, er det også godt for oss å være sammen med andre. Prøv å finne fellesskap hvor det er godt å være. Det har ingenting å si om du foretrekker å delta i en studentforening og gå på fest, eller se på serie og gå tur med en venn. Men du har garantert mye å tilby til andre mennesker! Og de har mye å tilby deg. Vi er flokkdyr som trenger hverandre.  

 

Utnytt tiden du er i nå 

Når du ikke kan stoppe høsten fra å komme, er det bare en ting å gjøre – embrace it! Tenk på hvilke ting som spesifikt hører til den tida du er i nå. Kanskje du kan skrive en bucket-list med høst- og vinteraktiviteter du kan gjøre på Sørlandet denne høsten. Hva med å investere i et fint høstantrekk eller utnytte regnværet til å gå på kino, game eller se på serie inne med god samvittighet? Eller rett og slett tillate deg selv å gå litt i dvale. Kanskje du og kollokvie-gruppa kan innføre kveldsmat og kakao som fast avslutning på eksamenslesinga en gang i uken? Og det er vel ingen annen tid på året hvor de selger flere billige og superfine duftlys overalt? Uansett om din mørketid sammenfaller med at det er kaldt og mørkt ute, eller om din mørketid er at du er ufrivillig singel eller lei av å studere – kanskje akkurat denne tiden av livet fører med seg noen muligheter du ikke får igjen? 

 

Husk at vinter alltid blir til vår! Like sikkert som at mørketiden kommer, vet vi at månedsskiftene snart fører med seg julelys og pepperkaker, som blir til vår – og at vi igjen skal sitte i skjærgården en sommerdag og kjenne solen varme. This too shall pass.  

Forfatter

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.