sondre2Da plateaktuelle Sondre Justad slapp singelen «Riv i Hjertet», satt den så dype spor hos sine fans at radio-yndlingen har måttet tåle å høre mange tøffe og smertefulle livshistorier fra mennesker som fant trøst i hans låt.

«Æ vil kjenn at æ lev, kjenn at det riv i hjertet» synger popkometen og lofotværing på nordnorsk dialekt, en strofe som for mange har blitt tolket som en invitasjon på å dele tøffe minner med den åpne og tilsynelatende følsomme musikeren. Da Justad dro av med den samme strofen foran et utsolgt Østsia i midten av november, var det på nytt en invitasjon. Men denne gangen en invitasjon til ellevill allsang.

Alltid vært interessert i musikk
Sondre Justad sin lidenskap for musikk begynte i tidlig alder. Som ung utflytter i Bodø var en 16 år gammel Justad ofte å se spillende på scenen, gjerne sammen med andre nordnorske talenter slik som gjengen i Kråkesølv. Den brennende interessen for musikken har ikke blitt slukket siden den gang.
– Når jeg er på turné, så synger jeg vanligvis for det meste og lager liv på scenen. Men hvis jeg skal ha intimkonserter, spiller jeg gjerne alene på piano eller gitar også. Da blir det en helt annen stemning, sier Justad.

sondre4Gjennombruddet – en ny start
De fleste kjenner nok til Sondre Justad gjennom hiter som «Riv i hjertet», «Nu har du mæ» og «Tilbake», som nærmest har blitt landeplager på norsk radio. I tillegg hadde han en helt uforglemmelig liveopptreden hos Christine i NRK P3, der han covret Sam Smiths «Stay with me» – med en nordnorsk vri («Bli hos mæ»). Etter at han sjarmerte radiolytterne i senk under denne opptredenen ble han raskt en P3-yndling, og populariteten hans eksploderte. Justad forteller at kontrasten var stor mellom tiden før enkelte av sangene ble populære og tiden etterpå.
– Det ble rett og slett en ny start, og det er ingen tvil om at mye har forandret seg etter det. Det er helt utrolig fascinerende hvor mye kraft en låt faktisk kan ha. I tillegg ble dette tidspunktet hvor jeg fant min egen greie, og ble mer sikker på hvordan jeg ville lage og formidle musikken min, forteller han.

Personlighet viktig
Musikken til det nordnorske talentet har sin helt egen stil. Den har fått merkelapper som sprudlende, sårbar, trist, melankolsk og fengende. Kjærlighetstematikk er en gjenganger i låtene hans. Valget om å skrive på nordnorsk falt ganske naturlig, et grep han tror er med på å skape en nærhet mellom seg selv og lytterne. Han røper at mye av musikken er basert på egne tanker og hendelser i livet hans.
– For meg er personlighet i tekstene veldig viktig. Absolutt. Det hender ofte at jeg skriver tekster til sangene mine på iPhonen, fordi jeg brått kommer på en fin tekst. Budskapet er har mye å si. Det er det flere som har ringt meg og sagt at musikken min faktisk har hjuplet dem. Det er veldig fint at jeg kan formidle noe meningsfullt, og at jeg gjennom musikken kan gjøre noe godt for andre som kanskje har en vanskelig periode, sier han, og smiler.

sondre1Flere alternative yrker
Selv om det kan se ut til at det var musiker Sondre Justad alltid hadde tenkt til å bli, så har han en skuespiller- og statsvitenskapsutdanning med seg i bagasjen. Han utdyper at det finnes en rekke alternative yrkesretninger han kunne ha valgt hvis han ikke hadde fulgt drømmen og satset alt på musikken.
– Hvis jeg skulle gjort noe annet, så ville jeg for eksempel ha blitt journalist, fordi da kunne jeg ha uttrykt meg gjennom både tekst og fotografi. Hvis ikke, så er jo skuespilleryrket relevant med tanke på utdanningen min.

Nytt album
Sondre Justad er for tiden på en norgesturné med sitt første album «Riv i hjertet». Albumet er en kombinasjon av kjente låter, som han har spilt mye, og noen som ble ferdig kun sekunder før skiva gikk i trykken.
– Det har vært hektisk! Men samtidig veldig artig. Sammensetningen av låter på albumet ble veldig viktig for meg. Jeg ville at det skulle ha en flyt med noen rolige sanger og andre mer livlige låter. Det ble også viktig å ha en bestemt rekkefølge på sangene, slik at det skulle bli et helhetlig album. Selv om tre låter måtte bort fra albumet, så opptrer jeg gjerne med dem på turné. De blir heldigvis ikke bare «borte» selv om de ikke er med på albumet

Han legger til at han er veldig fornøyd med oppmøtet på turneen:
– 10 av 12 konserter er utsolgt så langt. Det var veldig uventet å selge ut såpass mange konserter.

Du kan lese intervjuet i desember-utgaven av Unikum.

Tekst: Nora Nussle TorvangerSend mail
Foto: Matias SmørvikSend mail

 

Forfatter

, , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.