Det lusker mye musikalsk kreativitet blant musikkstudentene (og ellers!) på UIA, og det har blitt sluppet flere spennende singler i det siste. Det er også et par konserter det kan være verdt å få med seg.

 

Anmeldelser

Hanna Gravdal. Foto: Tobias Aasgaarden

Hanna Gravdal – Lys i natta

Først ut finner vi låta “Lys i natta” fra låtskriver Hanna Gravdal som ble sluppet i Desember 2021.

“Lys i natta” er en låt om de personene som står som sånne lys i natta. Men også en sang om at også disse trenger noen som kan være lys for dem.”

Noe av det første som traff meg ved låta var detaljene i produksjonen. Gjennom å kombinere akustiske instrumenter og synthesizere i et bredt lydbilde formidles det en følelse av ro. Denne åpenheten gir også god plass til et intimt vokal uttrykk. Melodisk digger jeg spesielt hvordan den er synkopert, men i en roligere balladestil der dette ikke er like vanlig. Og så må jeg selvfølgelig gi ros for å synge på dialekt. Det er alltid kjekt å høre. Ellers holder sangen god dynamisk variasjon gjennom det hele og overrasker med et par kule harmoniske vendinger.

 

 

Tusen Knuser. Foto: Henrik Alsmark

Tusenknuser – Sprenge Hytta

Tusenknuser er et rockeband som med sine delvis naivistiske, delvis absurde, men helvis gjennomførte norske tekster balanserer mellom ektefølt sannhet og forbannet løgn.

“Sprenge Hytta” tar for seg et relativt absurd konsept men trekker det til følelser som er helt ekte. Humoristisk utgangspunkt til tross, så står det seriøst håndverk bak. Refrengene er sangbare og setter seg. Samspillet er solidt og flere av mellomspillene kan tilby snadder for musikknerder. Sjangermessig er de helt klart et rockeband, dog med et bredt spekter av innflytelser fra sangbar viserock til progriff. Så om du liker dynamitt, rock, og morsomme norske tekster er Tusenknuser noe for deg.

 

 

VÅDE. Foto: Tobias Solbakk

VÅDE – Shadows On The Soil

VÅDE oppstod innenfor UiAs vegger i Kristiansand i 2020, og har i tiden etter jobbet fram et uttrykk som beveger seg i grenselandet mellom death, thrash, prog -og svartmetall. Shadows on the Soil er bandets første utgivelse (04.02.2022), og låten representerer alle aspektene ved bandets sound. Brutalt, mørkt, intrikat og episk.

Intenst! Er nok det mest beskrivende ordet jeg kan komme med. “Shadows on the Soil” bringer hardtslående og brutalt raske riff som vender seg raskt gjennom flere grooves som holder deg engasjert i å prøve å forutse hva som kommer videre. Rundt midten av låta bringes ting til et slags klimaks med mektige blastbeats som etterhvert legger seg bakover i lydbildet og skaper plass for et mer atmosfæriskt parti. Jeg synes også det var mye spennende harmonikk i stemmene rundt riffene, spesielt mot slutten.

 

 

Kryptograf. Foto: Olav Vikingstad

Kryptograf – Asphodel

Mange år med dypdykk i 60- og 70-tallets bortgjemte skatter har satt sitt preg på Kryptograf fra Bergen. The Eldorado Spell blir oppfølgeren til bandets kritikerroste debutalbum, og kommer ut den 25. Februar. Singelen “Asphodel” kom ut nylig.

Kryptograf bringer virkelig en sterk eim av 70-talls rock til minne. Låta “Asphodel” er en variert sak som bringer deg gjennom Black Sabbath-aktige riff, Led Zeppelin-aktige akustiske deler og kanskje et lite hint av Gentle Giant. Jeg liker spesielt hvordan de ulike riffene kontrasterer hverandre og hvordan låta bygger driven etterhvert som nye elementer blir introdusert. Det hele fungerer som en lang crescendo. I tillegg er det subtile produksjonsdetaljer (spesielt i vokal) som skaper et dypere uttrykk.

 

 

 

0pie. Foto: Nico Hagen

0pie – Where Would I Go

0pie er en Kristiansandbasert artist som lager musikk som er sterkt påvirket av hiphop med en tydelig dose jazz og funk. Han slipper singelen “Where Would I Go” 25. Februar.

“Where Would I Go” har et solid samspill med trommer og bass som virkelig får deg til å nikke i takt gjennom låta. Ellers bærer det hele et preg av neo soul og hip hop, med tilslørte pianoriff og jazz inspirerte vokaler. Refrengene utnytter en mannlig og kvinnelig vokal duett i simpel oktavføring som sammen skaper et større vokalspekter. Versene rappes på et avslappet vis og har et melodisk preg. Ellers digger jeg at miksen ofte gir små øyeblikk av stillhet.

 

 

Theodor Lucero. Foto: ukjent

Teodor Lucero – Two Fish in a Bowl

Theodor Lucero Moen (født 17. Januar 2002) er en norsk singersongwriter fra Haugesund. Han slipper singelen “Two Fish in a Bowl” den 11. Mars.

Innspilling under pandemien har vært vanskelig for mange, og det førte blant annet til at låta “Two Fish in a Bowl” fikk et nedstrippet organisk preg noe jeg føler passer låta heldigvis godt. En simpel akustisk gitar driver ting gjennom versene og blender godt med Theodor Lucero sin luftige baryton. Refrengene øker progressivt i intensitet og bringer frem flere rocketendenser i stemmen til Lucero. Ellers er lydbildet preget av et bakteppe med diverse strengeinstrumenter og en solistisk trompet som komplimenterer vokalmelodien. Helhetlig er dette en låt som føles unik i et moderne poplandskap med et slags nostalgisk preg.

 

 

Konserter

Peace Out To Revolution Band. Foto: Johanna Winther

 

Peace Out To Revolution 2

Peace out to Revolution er et musikalsk prosjekt med fokus på mangfold og bevisstgjøring. Med inspirasjon fra den årlige markeringen «Black History Month», hadde prosjektet sin første konsert i februar 2021 for nesten fullsatt sal. Gjennom kjente sjangre som soul, hiphop, R&B og afrobeat tar vi dere med på musikalsk reise av kjærlighet, smerte og nysgjerrighet. Konserten finner sted på teateret i Kristiansand den 24. Februar.

 

Unikum intervjuet to av studentene bak prosjektet og anmeldte selve konserten i fjor. Les de her:

https://www.unikumnett.no/2021/02/peace-out-to-revolution-black-history-month/

https://www.unikumnett.no/2021/02/konsertanmeldelse-black-history-month-peace-out-to-revolution/

 

Q47

I forbindelse med sitt 47. konstitusjonelle jubileum har Mannskoret Quantum Oellarus Op & Frem den stolte ære å invitere til vårkonserten “Ikke en kult”! Dette blir en helaften du ikke vil være foruten, med underholdning fra sterkeste hjørnet i Sigrid Undsets Hus.

Du kan blant annet forvente kortoner i form av Bellmans klassiske eksellense og Beach Boys og Britney Spears fengende rytmer og harmonier. Konserten skjer 4. Mars.

Forfatter

, , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.