piano_300_cmyk

Ken-Roger H. Sund er 22 år og er født og oppvokst i Båtsfjord, Finnmark. Nå går han på sitt 2. semester i bacheloren innenfor faglærerutdanning i musikk med klassisk piano.

Oppvokst med musikk
Ken-Roger startet sent med å lære piano, ikke før i en alder av 15 begynte han å lære seg enkle sanger med Youtube som instruktør. Han forteller at musikkinteressen hans har vært uunngåelig gjennom oppveksten.

– Jeg har egentlig vært omringet av musikk hele livet mitt, bestefaren min har spilt piano i alle år og han brukte å ha meg på fanget mens han spilte da jeg var liten. Han spilte diverse barnesanger, noe som jeg elsket. I tillegg så satt faren min sammen et lite danseband med eldre musikere i 50-årene som han ville at jeg skulle være med i, så da ble jeg med. Plasser vi spilte på var for eksempel på puben, med musikk som alle kan synge med på og danse swing til – og det skaper jo god stemning!

Lite erfaring med klassisk musikk
Kokke- og servitør-linja fristet mer enn musikklinja da Ken-Roger gikk på videregående skole. Etter to år med kokkelering, tok han delkurs i 2 år etterpå for å oppnå generell studiekompetanse. Da han var rundt 19 år gammel fikk han den pianolæreren han virkelig trengte – en ungarsk mann med master i operasynging og 4-årig pianoutdanning innenfor klassisk musikk.

– Jeg startet å lære litt klassisk musikk, men øvde ikke noe særlig, så det tok lang tid før jeg lærte meg de enkle tingene. Ikke kunne jeg noter heller, jeg hadde bare lært fra videoer og på øret frem til da. Jeg var nødt til å pugge noter, litt hver kveld. Men det kom seg etterhvert. Jeg likte tanken på å kunne jobbe som læreren min gjorde, og se at en elev utvikler seg og mestrer noe! I tillegg nevnte rådgiveren min en folkehøgskole, Toneheim i Hamar. Jeg søkte meg dit og kom inn, heldig som jeg var. Hadde jeg visst hvor utfordrende det kom til å bli å lære meg repertoarene som krevdes for å komme inn på universitetet, så vet jeg ikke om jeg hadde vært modig nok til å hive meg ut i det. Men takket være den fantastiske læreren jeg hadde på Toneheim, medelever på skolen, tålmodighet og utallige timer fremfor pianoet, så kom jeg inn på UiA.

Flere forbilder
Til tross for at han går klassisk linje på UiA, er musikksmaken hans er todelt – han liker både rytmisk og klassisk musikk.

– Før jeg startet med klassisk musikk så har jeg alltid sett opp til den store boogie-woogie pianisten Albert Ammons. Men i den klassiske verden så setter jeg veldig stor pris på Grigory Sokolov sin pianospilling og måten han tolker stykkene på. Av den rytmiske musikken liker jeg alt fra Progressive metal til det mer enkle Delta blues. Min klassiske musikksmak er romantisk/impresjonistisk eller sorgfulle, men muntre stykker er også å foretrekke, siden det appellerer mer til følelsene mine. Mine favorittband er Dream Theater og Toto, mens favorittkomponistene er Brahms og Chopin.

Han legger til at han får inspirasjon fra nære og kjære, spesielt fra sønnen sin.

– Inspirasjonen min får jeg fra dem rundt meg når jeg ser hvor hardt de jobber for å oppnå sine mål. Jeg har også en sønn på snart 1 år som er en veldig stor inspirasjonskilde for meg. Jeg er dessverre mye borte fra han nå på grunn av utdanningen. Men jeg vil være en rollemodell som han kan se opp til, så jeg håper ikke at tiden jeg mister med han mens jeg er her er bortkastet.

Vil returnere til Finnmark
– Fremtiden er lenge til synes jeg, ting forandres hele tiden, og jeg forandres hele tiden. Men tanken er at når jeg er ferdig med utdanningen min, så vil jeg returnere til Finnmark og starte å jobbe som pianolærer der. Jeg vil kunne gi ungdommer muligheten til å lære seg piano – noe som jeg ikke hadde da jeg vokste opp. Det å ha en utrolig dyktig pianolærer som kan få mer klassisk musikk inn i miljøet der oppe er kjempeviktig. Finnmark har knapt et klassisk musikkmiljø, fordi folk flest liker å gå på fest å danse og synge, ikke bare sitte stille og høre på klassisk musikk. Jeg vil prøve å få endret på det. Det er kanskje ikke noe jeg egentlig kan gjennomføre, men hvem sier at det ikke er lov å prøve? Jeg synes også det er viktig å oppmuntre de unge klassiske pianistene til å lære seg rytmisk musikk også, både med tanke på samspillsgrunner, men også for å ha en større allsidighet som musiker. Kan du begge deler så er markedet og mulighetene alltid større for deg.

Oppfordrer studenter til å komme på konserter
Ken-Roger spiller på de månedlige pianokonsertene og lunsjkonsertene i sal 1 i K-Bygget på UiA. Hvem som helst på kan komme å se dette.

– Vi har alt for lite publikum av folk utenom oss musikere selv som er og hører på konsertene. Jeg fremfører vanligvis alene, men det kan hende at jeg akkompagnerer på en sang sammen med andre fra tid til annen. Det er bare å ta turen innom, om så bare for å ta en kopp kaffe til et nydelig stykke musikk!

Her er er to ulike linker til Ken-Roger sin Facebook side. Den første er fra en blues/boogie fremføring han hadde på folkehøgskolen rett før jul i 2014, den andre er fra en klassisk pianokonsert han hadde på UiA rett før jul i 2015!

«Egenkomponert» Boogie/Blues

Chopin Nocturne i Ciss-moll (Nr. 20 Op. Posth)

Tekst: Erika Erdös & Nora Nussle TorvangerSend mail
Foto: Kristian Tyse NygårdSend mail

 

Forfatter

, , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.