KOMMENTAR 

Det har kanskje blitt en klisje, det at folk forteller deg at du må bruke stemmeretten din. Hvor viktig det er. Mange tenker at vi har det så godt at det er ikke noe vits. Eller kanskje at en stemme ikke betyr noe. Og nå hører vi også at folk dessverre tror de ikke kan stemme i år fordi de har adresse i hjembyen eller ikke har fått valgkortet. Dette er ihvertfall en myte vi kan knuse med en gang.

Du kan forhåndsstemme både på servicetorget i rådhuskvartalet, Vågsbygd bibliotek og på Sørlandssenteret ved McDonalds frem til 8. september med kun et identifikasjonskort (bankkort) eller passet ditt. Har du bodd i Kristiansand lenger enn tre måneder kan du stemme i Kristiansand på valgdagen også.

Dessverre er det få unge som stemmer i dag. NRK skrev i mai at mange unge slutter å stemme når de flytter hjemmefra fordi presset fra foreldre blir borte eller fordi de ikke får politikken presentert på samme måte som på videregående. Stemmen din blir bare viktigere og viktigere å bruke. Det er politikerne som bestemmer hvor mange sykepleiere eller lærere som skal få jobb etter skolen eller hvor mye støtte vi skal gi til studentene mens de studerer. Så uansett hvilke stadiet du er på i livet, vil stemmen din bestemme hva som skjer med livet ditt de neste 4 årene.

Om du er en av dem som ikke finner interessen til å sjekke ut hva de forskjellige partiene står for kan du alltid ta en test på nett. NRK og andre slike forumer har tester som spør deg om hva du tenker på forskjellige saker og på slutten dukker det opp et parti som passer dine interesser best. Søk ¨valgomat¨ og en rekke slike tester dukker opp. Om du er en av dem som mener ingen av partiene har noe å komme med, kanskje du tenker de ikke klarer å holde løftene sine uansett? Da vil det å stemme blankt ha en mye større innvirkning enn å ikke stemme idet hele tatt. Stemmen din er noe av det viktigste vi har i siviliserte samfunn. Det er det som gjør oss til et demokrati. Det som gir oss muligheten til å ha det mange av oss ønsker mest, men kanskje ikke tenker over at vi har. Et trygt sted å bo, en god jobb og en trygghet om at om noe skjer med oss vil vi få den hjelpen vi trenger. Det er også de som kun ønsker at de kan kjøre vannskuter hvor de vil og at alkohol skal bli servert lengere på kvelden. Dette er også grunner til å stemme.

Uansett hvor dine interesser ligger vil politikeren som styrer landet vårt ha noe å si på hva som skjer, hva du får lov til og hvordan hverdagen din blir. En studie omtalt av NRK sier at 45 prosent av unge ikke stemmer fordi de rett og slett ikke er engasjert. Dette er selvfølgelig trist, men i dagens samfunn, med valgets største saker frontet på både Facebook, Twitter, VG og på skolen trengs ikke mye engasjement for å vite sånn ca hvilket parti som snakker mest til deg. Så ta et valg og bruk den dyrebare stemmen din!

Og husk at selv om du stemmer et parti idag, betyr ikke det at det er partiet for deg om to eller fire år. Ingvar Jacobsen, professor ved statsvitenskap ved UiA sa det bra til statskanalen: – Velg et parti som har en sak du brenner for, og stem på det. Du trenger ikke gifte deg med et parti samme hva du stemmer.

Tekst: Mia Wright
Foto: Kommunaldepartementet

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.