– Det er tongue-in-cheek å lage en kulturell opplevelse av det krydrende slaget på toalettet, sier musikeren bak de nye kunst-toalettene i Vrimlehallen.
Som UiA-student i Kristiansand har du kanskje lagt merke til de nye toalettene i vrimle, lokalisert like ved Global Lounge, som byr på neonlys og sporadiske psykedeliske musikkbiter fra høyttaleranlegget.
Ønsket noe ekstraordinært
Kunsten på toalettene er et resultat av oppussingen av Vrimlehallen, der Thor Vidar Lian, driftssjef i Statsbygg, hadde en idé om at man kunne gjøre noe ekstraordinært med toalettene. Han kontaktet rytmisk institutt, og brått ble UiAs toaletter det nye kunstprosjekt til Jan Bang og Henrik Johannes Brodtkorb – navnet på kunstverket er Small Deposits. Brodtkorb forteller ivrig om idéen bak prosjektet.
– Ideen er at folk skal ha en interessant lydmessig opplevelse når de er der inne. Alle hendelsene er lagd slik at de kan kombineres fritt, slik at brukerne “spiller” rommet. Men det er strukturert slik at alt skal kunne gå sammen på en harmonisk måte. Det vil være forskjellig hver gang, sier han.
Brodtkorb forteller videre at det i praksis er mye som foregår med omgivelsene når man besøker toalettene.
– Musikken på toalettet er alltid på, men det er stille når det ikke er noe aktivitet på toalettet. Verket er laget med en pool med lyder, der noen lyder er for dørene, og noen er for vaskene. Det er noen faste blipp-lyder som forteller om toalettet er opptatt eller ikke. Hver bod blipper med et fast tids-intervall, hvis flere boder er i bruk oppstår det et rytmisk samspill i bodenes blipping. De andre lyd-hendelsene slår ut når man forlater en bod og når man har vasket hendene, forteller han.
Appellerer til det artistiske
– Hvilke tanker tror du studentene har om musikken på toalettene?
– Jeg tror studentene forstår at det er en kombinasjon av seriøsitet og humor, og at det kanskje appellerer. Et toalett er jo i utgangspunktet på en måte et ”ikke-sted”, det vil si et sted som man ikke reserverer plass til i hodet sitt. Når vi tilfører det en slik kunstnerisk kvalitet, så får toalettet en plass. Og brukerne får med seg litt artistisk stimulans på sin vei gjennom dagen, forteller Brodtkorb.
Samtlige UiA-studenter har latt seg fascinere av toalettene med alternativ lyd og lys-effekter, og en av dem er den 21-år gamle lærerstudenten Kristin Schøld Sæterdal.
– Jeg synes det er veldig praktisk med lysene som forteller om det er opptatt eller ledig. Når de lyser rødt er toalettene opptatt, grønn betyr ledig, og lilla betyr at toalettet er i ustand. Ellers synes jeg musikken kler rommet, og er litt spaca, litt utenfor normalen og alternativt, forteller hun.
Har tatt hensyn til toalettbesøkende
For enkelte kan toalettene virke litt i overkant alternative, men tanken og idéen bak prosjektet er svært gjennomarbeidet og kreativ. Small Deposits beskrives som ”(…) en lydinstallasjon hvor de forskjellige lagene i komposisjonen utløses av ditt nærvær”. Brodtkorb ønsker gjerne at besøkende skal føle seg hjemme i toalettets sfære.
– Vi har tatt hensyn til at folk har et trygghetsbehov, og vi kunne vært dristigere enn vi har vært, men vi synes vi ligger riktig plassert når det gjelder intimsfæren på toalettet, og at noe skal skje samtidig, sier Brodtkorb.
– Har dere flere lignende prosjekter på gang?
– Vi har ikke noe spesifikt på gang, men vi stiller oss positivt om sjansen byr seg. Vi kunne kanskje ha spritet opp flere potensielle ”ikke-steder”, sier han med en munter tone.
Tekst: Nora Nussle Torvanger
Foto: Didrik Rud, Matias Smørvik