UiA-student Saif Khan forteller at han var millimeter unna å bli påkjørt på universitetsaksen.

Hendelsen fant sted mandag morgen. Klokken hadde akkurat passert 09 da Khan syklet på Østerveien i retning sentrum.

– Jeg var akkurat ferdig med å trene på Spicheren, og skulle på jobb i Kristiansand. Den første strekningen syklet jeg på fortauet. Da jeg nådde nedoverbakken ved Lovisenlund skole la jeg meg ut i bilveien. Det var ingen trafikk, og jeg foretrekker å sykle på bilveien for å unngå å treffe fotgjengere, forteller Khan.

Viste fingeren

Kort tid etter at han hadde syklet ut i veien fikk han øye på en bil som sto parkert utenfor et boligfelt. For ordens skyld jobber Khan i studentavisen Unikum som daglig leder.

– Egentlig måtte han kjøre rundt for å komme ut på veien, men han kjørte rett over gangfeltet og mot meg. Det var nesten så han traff meg, men jeg kom meg heldigvis ut til siden. Det var veldig nære på, sier Khan.

Sjåføren fulgte opp med å tute og å vise fingeren. Khan og bilisten som virket å være i 50-årene havnet så i en voldsom diskusjon om hvorvidt syklister har rett til å ta i bruk bilveien.

Bildet viser hvor kollisjonen nesten fant sted. Den blå pilen er der personbilen kom fra.

Syklister spyles ned

Etter konfrontasjonen tok Khan et bilde av bilen, som han ti minutter senere leverte på politistasjonen. Operasjonsleder John Repstad i Agder politidistrikt bekrefter overfor Unikum at de fikk en melding om uaktsom bilkjøring mandag morgen.

– Politiet har vært i kontakt med begge parter. Bilisten gir en litt annen versjon av forholdet. Saken er ikke anmeldt, derfor vil ikke saken bli etterforsket. Det med at syklister ikke kan bruke er bilveien er likevel helt feil. Syklister har like mye rett på veien som bilerførere, men man må følge trafikkreglene selvfølgelig, sier Repstad.

Han ønsker ikke å uttale seg nærmere om hvilken annen forklaring bilisten har gitt. At politiet får flere meldinger fra syklister som føler seg angrepet av bilister, legger han derimot ikke skjul på.

– Vi har hatt ganske mange av den type forhold. Som for eksempel at biler sneier syklister i høy hastighet eller skyter spylevæske mot dem. Særlig treningslag der syklistene kjører flere i bredden er utsatte. Det er også derfor man har kjørt mange kampanjer med blant annet Thor Hushovd og Vegvesenet. Det rare er at det bare er i Norge dette er et problem. Reiser du til Sør-Europa er situasjonen en helt annen. I Italia kan du ligge fire i bredden uten problem, der er de vant med syklister, sier Repstad.

Ble skjelven

Khan sier han kom greit fra hendelsen, selv om det hele var en skummel opplevelse.

– Jeg ble temmelig overrasket da han dukket opp fra ingen sted. Da han nesten traff meg var jeg forbanna og etterhvert ble jeg skjelven, sier Khan.

Tekst: Matias Smørvik

Forfatter

Latest Posts from Unikum

2 Comments

  1. Det finnes desverre en del “spedalske” bilister på veien. Hvis de begynte å sykle, hadde de kanskje blitt litt mer empatiske ?

  2. Legg merke til “syklister må følge trafikkreglene”. Dvs fartsgrense, vikeplikt, plassering i veibane, signalisering osv. Hvor mange syklister følger disse reglene?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.