Stribefeber er en tegneseriefestival som arrangeres årlig her i Kristiansand. De henter inn kjente ansikter fra det norske tegneseriesamfunnet og årets festival er intet unntak.

På gjestelisten finner vi blant andre TegneHanne Sigbjørnsen, Lise Myrhe og Kristiansands egen Raymond Haugland, som er en av de kloke hodene bak den nye tegneserien “Skeleton Crew”. Andre kjente og kjære navn fra den norske tegneserieverdenen inkluderer: Ida Neverdahl (Gelé), Øyvind Sagåsen (Radio Gaga), Marvin Halleraker (illustratør) og Kristian Landmark, Ole Tellefsen og Kenneth Iversen (7).

Ansvarlig arrangør Espen Halvorsen kan fortelle at årets Stribefeber blir litt annerledes ettersom at de ønsker å fokusere mer på lærerike og samfunnsbeviste tegninger dette året.

Arifur Rahman, kjent fra Mohammed-kattsaken, har blitt innhentet for å snakke om hvilken betydning og samfunnsrolle politiske karikaturtegninger kan ha. Samt hvordan noe så enkelt som en tegning av en katt gjorde at han måte flykte fra sitt eget hjemland. Det vil også være foredrag med lokale akademikere om det politiske bildet i dag fortalt via et tegneseriepanel.

 

Årets Stribefeber kan i tillegg til sin faste lokale workshop med Kristiansands tegneserieskapere også tilby internasjonal workshop sammen med det Tyske Goetheinstituttet. Denne workshopen er en av mange som er arrangert rundt omkring i Europa og vil bestå av både norske tegnere og tegnere fra Polen og Tyskland. Selve workshopen går ut på å lage og kunne se hvordan de forskjellige Europeiske landene kan samarbeide om å kunne tegne (pun not intended) et politisk bilde av Europa. Både fra tegnernes perspektiv som et fellesskap og som enkeltpersoner.

Et av de andre temaene som det legges vekt på under dette årets Stribefeber, er konseptet julehefter og hvordan disse høytidsutgaver kommer til å være. Samt et foredrag fra selveste tegneseriejulens konge Haakon W. Isachsen.

Helgen toppes av med en samtale mellom Norges tegneseriedronning: Nemiskaper Lise Myhre, og norske tegneseriers gudfar og til tider punchingbag: Egmontredaktør Tormod Løkling. På tross av at Nemi er en av de mest populære heftene å se i bladhyller rundt omkring i Norden, er Myrhe blant de som sjeldent pleier å gjøre slike con-opptredener. I helgen vil hun likevel møte fansen i forbindelse med at Nemi det kommende året feirer 20 år i trykk i Norge.

Stribefeber har i tre år vært en hyllest til det norske tegneseriesamfunnet, men årets Stribefeber skal være en portal for å introdusere mer av allmennheten til tegneserieverdenen. Derfor har arrangørene nå bestemt seg for å for første gang ha gratis inngang på selve festivalen og på de forskjellige foredragene og panelene. Med dette har de et håp om at det skal gi fritt spillerom til nykommere og de som er ukjente med tegneserier, til å finne og gjøre seg kjente med den sjanger eller serie de måte like når dørene åpner på fredag.

Les årets program her.

Tekst: Mats Sauro Høimyr 

Foto: Stribefeber

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.