# LEDER: Bryr vi oss ikke? 

 

Til stortingsvalget i 2017 var målgruppen unge voksne mellom 20 og 24 år som gikk av med seieren om lavest stemmedeltakelse. Misforstå meg rett, dette er IKKE noe vi skal feire. Vi var til og med dårligere enn 18-19 åringer. Kanskje er de mer giret fordi de stemmer for første gang? Nå spekulerer jeg bare. Uansett, så var vi dårligst med omtrent 70% stemmedeltakelse blant jenter, og enda lavere med 60% hos gutta.  

 

Hvorfor bryr vi oss ikke mer enn dette? 

 

Nå skal ikke dette handle om akkurat et stortingsvalg, men tendensene er der allerede. Denne utgaven dedikerer vi til temaer som demokrati, ytringsfrihet og andre viktige spørsmål. Da er jo ett av mine heretter; hvorfor stemte kun 7,4% av studentene ved studentvalget i fjor?  

 

Jeg må være helt ærlig: jeg stemte heller ikke. Faktisk så visste jeg ikke at vi hadde valg. Det er mange ting man skal orientere seg med som førsteårsstudent, og STA sitt valg kom ikke på den listen. Hvorfor er det slik? Hvor er kulturen for å engasjere seg og delta i Agder? Akkurat dette har vi diskutert masse i redaksjonen. Vi dedikerte derfor 1. utgaven for 2022 til temaet engasjement. I et håp om å inspirere oss studenter til å krype frem fra pandemidyna, og ut blant medstudenter.  

 

 Les hele papirutgaven nederst i saken.

 

Nå er stemmeperioden for studentvalget nok en gang snart over, og det gjenstår å se om årets oppslutning blir noe bedre enn fjorårets. Har vi gjort vår jobb? Stemmerett er et privilegium vi tar for gitt. Vi har nok av eksempler verden rundt, og ikke alltid så langt vekk unna, på land som ikke er heldige nok til å ha det vi glemmer å verdsette. Valget ved UiA er kanskje ikke like viktig som stortingsvalgene, men fortsatt noe vi burde ta på alvor. Universiteter og utdanningsstedet tar en rimelig stor andel av tiden vår, og derfor burde vi faktisk bry oss om hvordan vi kan forme og utvikle akkurat dette.  

 

Stemmeperioden er over 8. april. Hiv dere rundt! 

Demokratiuka i Kristiansand arrangeres 2.-8. mai. 

 

 


Unikum 04 April nett

Authors

, , , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.