#LEDER: Sommerferie VS Jobbferie

Mange studenter bruker sommeren på å jobbe. Om det er for å tjene inn til festligheter og reiser, eller om det er til en buffer og større spareprosjekter som BSU, varierer. Uansett hva som er motivet, finner mange studenter seg jobb til sommeren, og legger planene rundt det.  

 

Det å spare er kjempelurt. Studenter med en allerede lav inntekt kan ha skikkelig godt av, eller være helt avhengig av denne ekstra boosten, men man har ferie av en grunn. Studenter jobber ved siden av studier, jobber i helger, og ofte i alle ferier. Når skal man hvile? Det er diskutert ved flere anledninger i ulike forum, studenters totale arbeidsbelastning. Det ikke er uvanlig at man sliter med konsentrasjonsvansker, søvnmangel, og tydelige tegn på langvarig stress eller mer seriøse psykiske lidelser. Studenter har godt av pauser inni mellom, men er vi flinke til å gi oss selv muligheten? Jeg tror nei. 

 

Les hele papirutgaven nederst i saken. 

 

Å ta sommerferie med lite til ingen jobb er en luksus få tar seg råd tid. For det er akkurat det. For å ta seg fri så må man planlegge i forkant, og den alternative kostnaden er stor. Utgifter kommer, og leien skal betales. Jeg satt meg ned for noen måneder siden og tok et blikk på egen økonomi. Etter litt justeringer så jeg muligheten til å ta meg «fri». Jeg skal ta noen fotojobber i løpet av sommeren, blant annet på to festivaler, og så skal augustutgaven av Unikum planlegges. I forhold til tidligere år er dette ingenting for meg. Jeg har jobbet mesteparten av sommerferien hvert år de siste 10 årene.  

 

Som en notorisk arbeidsnarkoman selv så er jeg spent på hvordan min «arbeidsfrie» sommer kommer til å gå. Jeg har jobbet hver sommer fra jeg var 12 år gammel, og husker ikke hvordan det var før dette. Min mor pleide å erte meg med at hvordan skulle jeg klare å ha høst- eller vinterferie om jeg ikke en gang fikk til å ha en langhelg uten å jobbe. Nå får vi se om jeg får til 11 så og si jobbfrie uker.  

 

Jeg har diskutert akkurat dette med diverse folk. Et godt tips jeg fikk og ønsker å dele videre, var å planlegge fri som om det skulle vært jobb. Sett opp en plan, behold en viss form for struktur. Dette kan gjøre det lettere for oss som ikke er vandt med mye tid til overs. Det er lett å bli overveldet om man ikke har noe planlagt. Det er faktisk en øvingssak å håndtere masse fritid.  

 

 

 


Unikum 05 Mai_NETT

Authors

, , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.