Et nytt år har startet og folk har satt seg nye håp og forventinger for året. Noen går nok i oppfyllelse, andre havner i søppelbøtten, men det er ett vedvarende prosjekt som nå har vært i gang i bakgrunnen i over et år, og som snart er klar til å åpnes i studieåret 2023/2024: det nye studenthuset i Kristiansand. For dem som ikke vet hva dette innebærer, så åpnes et nytt studenthus for alle studenter i Agder der hvor det gamle kunstmuseet var, i Skippergata 23b. Tirsdag 3. januar hadde de offisiell overrekking av nøkler til bygget og åpnet opp for at studenter kunne komme og få et lite glimt av potensialet bygget har som studenthus. Selvsagt snek Unikum seg også inn for å høre på taler, se lokalene og snakke litt med studentene. Vi fikk snakket med lederen av studentforening ‘Kristiansand Studentsamfunn’, Andreas Engeset, som skal drifte studenthuset. 

 

Hva betyr egentlig nytt studenthus for studentene i Agder?  

Andreas: Dette er Kristiansand sitt svar på Trondheim sitt «Samfundet» og Bergens «Kvarteret». Det vil si; en arena for studentene i Agder til å henge og være sosiale, og et sted studenter også kan booke til arrangementer og aktiviteter.
Det vil være tre scenelokaler, barer, kafeer og møterom som skal kunne benyttes av studentforeninger og studenter. 

Hvordan skal man kunne trekke studentmassen fra de forskjellige campusene til studenthuset?  

Andreas: Vi skal ha mange fete arrangementer og konserter både inne i scenelokalene, men også ute i bakgården. Møte- og aktivitetsrommene skal være lavterskel å booke, og vi prøver å lage et system som gjør denne prosessen enkel for dem som skulle ønske å benytte seg av tilbudet, svarer han.  

Avslutningsvis, med et stor glis om munnen forsikrer Engeset oss om at «Her skal vi ha det gøy»!

    

Fra venstre til høyre, første rad: Andreas Engeset, Vilde Hagen Svanberg og Laura Kjølsvik.
Bakerste rad: Kaia R. Olderkjær, Malin Saug, Lars Magnus Halvorsen

Vi blir med en av dem som har stått bak planleggingen og får en liten omvisning av bygget. Det ene scenelokalet hvor det meste av aktivitetene for kvelden foregikk var stort og romslig, og har større kapasitet enn på Østsia. Til sammen skulle de tre scenelokalene ha en kapasitet på 500 tilskuere. Vi fikk også vite at deler av andre etasjen vil bli satt av til møterom som kan benyttes av linje- og studentforeninger. Mens omvisningen var i gang var det tydelig at det er planer på gang, flere vegger var markert med teksten «rives», og når vi kikket på det foreslåtte planverket er det mye som skal bygges om innen de åpner dørene. Det var også tydelig at det fremdeles er åpent for at studenter kan bidra til å påvirke den videre utviklingen for studenthuset; flere steder er det satt opp blanke plakater, hvor de som ønsker det kan henge opp små gule lapper med sine ønsker om hvordan studenthuset skal bli seende – og også hvordan det skal driftes når det er ferdig. Planen for åpning er til studiestart 2023, men det er ikke en garanti at det blir ferdig til da.  

 

Vi fikk også snakket med STA-leder William Svendsen, som utrykte glede over overtakelsen.  

STA-leder William Svendsen synes studenthuset er et spennende prosjekt.

William: Dette er et spennende prosjekt og noe som studentene har ønsket seg lenge. Studenthuset vil være en god bistand til prosjektet om at Kristiansand skal bli en bedre studentby. Vi er for eksempel enda ikke på Bergens nivå, men det er mange andre prosjekter på gang for å bidra til dette, sier Svendsen.  

Til sist har han en oppfordring til alle studenter når dørene endelig åpner:  

– Dukk opp! Studenthuset er snart åpent, og alle er velkomne!  

 

Vi fikk også snakket med noen studenter som kom på overtakelsen for å høre hva deres forventninger til det nye studenthuset er. 

 

Rufo: 

 

 

 

 

– Mine forventinger? Jeg håper det vil være mere plass enn det er på Østsia. Og at det vil være et lettere booking-system hvor man slipper å sende mailers frem og tilbake med en ansvarsperson. 

 

 

Snorre:  

 

 

 

 

– Veldig simpelt, en bar. Neida, forventer også litt konserter og kulturarrangementer, samme som på Østsia bare i byen. 

 

 

 

 

Madelen: 

 

 

 

– Jeg forventer en plass å være sosial utenom campus og for å være studenter. 

 

 

 

 

Martin, Ingrid, Rebekka: 

Martin:  

– Jeg håper studenthuset bidrar til et bedre akademisk og sosialt samvær i byen. 

Ingrid:  

– Jeg forventer det vil være en lavterskel samlingsplass. 

Rebekka:  

– Jeg forventer at studenthuset vil samle studenter som står på utsiden og som rommer de som står på utsiden. 

 

Men hva skal vårt kjære, nye studenthus hete? Navnet blir «BARE Studenthus». Det tok tre bekreftelser fra Engeset til å forstå det, for vitsen falt litt på døve ører hos skribenten her. Uansett navn, deler Unikum samme spenning som Engeset og Svendsen, og gleder oss veldig til å se hvordan det blir når dørene endelig åpner. Studentene i Agder kan nå begynne å glede seg til at om ikke lenge vil det være et studenthus i sentrum av Kristiansand igjen, og som det ble understreket av flere talere for kvelden: «Man skal kunne komme alene, men ikke være alene»   

 

Authors

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.