Nyeste utgave av Unikum er ute nå. Unikum finner du rundt om på campus i Kristiansand og i Grimstad i tillegg til utvalgte steder.

Har du ikke mulighet til å skaffe deg papirutgaven? Frykt ei! Les pdf-utgaven her!

Et par ord fra redaktøren:

– Kunsten å være dum med all uskyldighet –

Vi er alle fantastiske og kompliserte skapninger, og fra kompliserte strukturer vokser merkelige blomster. Disse blomstene har noen ganger en skjønnhet som er vanskelig å forstå. Dette kommer aldri til å forandre seg. Hva vi kan endre, er måten vi velger å se ting på, måten vi nærmer oss utfordringer og handler. Det er viktig at vi ikke blir sittende fast i en bestemt sinnstilstand og bare flytter rundt innenfor dette. Mental lammelse er en av de verste sykdommene i menneskeheten. (U)kulturindustrien er en stor kanal for lammende propaganda. Media. Penger. Komfort. Forbruk. Politisk retorikk bygd på luftslott. Sosiale imperativer uten veto.

Jeg er ikke profet for bevissthet, men jeg må innrømme at det er ganske skremmende å ta en titt rundt og se hvor enkle vi er å manipulere, å skyve rundt på og overbevise vi trenger ting vi ikke egentlig trenger, leve et liv som egentlig er ikke ok for mesteparten av oss. På den andre siden, er jeg ikke sikker på at vi noen gang har vært annerledes. Det triste er at mennesker har symptomene til parasitter: å erobre, forbruke, og gå videre til en nytt fruktbart område. Og jeg er ikke sikker på at vi fortjener bedre enn det vi får, fordi jeg er ganske sikker på at vi alltid har oppført oss på samme måte gjennom tidene.

Å være dum med all uskyldighet er den beste unnskyldning for å oppføre seg som de fleste av oss gjør. Og som Frederick Pearls sa: “Utålmodig og grådig holdning er ansvarlig for mer enn noe annet for all overdreven dumhet vi finner i verden. Akkurat som slike mennesker ikke har tålmodighet til å tygge opp ekte mat, tar de seg heller ikke tilstrekkelig tid til å ’tygge opp’ mental mat. Moderne tid fremmer hissig forbruk i stor grad så det er ikke overraskende å høre at en stor astronom sa: ’To ting er uendelig, så vidt vi vet – universet og menneskelig dumhet.’” I dag vet vi at dette utsagnet ikke er helt riktig. Einstein har bevist at universet er begrenset.

I denne utgaven har vi en sterk blanding av stemmer. Alexander Kemp argumenterer for en bedre forståelse av mat. Bevisstheten om prosesser mellom natur og menneske og hva som bør være en vakker, naturlig og viktig prosess og hvordan tragisk langt unna vi er fra å nå en slik (utopisk, tror jeg) symbiose.

På “skjebnens kontor” møter vi Søren Bradleif og koret av stemmer som komponerer en symfoni av tvil, frykt, håp, frustrasjon, mot, og alt imellom når det “første skrittet” mot en ny romanse kan være en av de vanskeligste tingene i verden.

Har du hørt om RUST (register for utestengte studenter)? Glenn forklarer i denne utgaven hvordan juksesaker straffes med at alle universitetene i landet mye raskere enn tidligere får vite om dem, slik at det blir alvorlige konsekvenser for disse studentene.

Kristine Correa leverer oss noen ekstremt viktige spørsmål. Hva skjer når det blir splittelser i regjeringen fordi det er uenighet om hvordan man skal forholde seg til menneskerettighetserklæringen, på et område som omhandler barns vel og barns grunnleggende rettigheter? Hva skjer når en stor del av de som oppholder seg i Norge ikke får stemmerett, fordi de har traumer eller språkvansker og dermed ikke får bestått prøvene som gir norsk statsborgerskap? Kan dette kalles demokrati og likeverd?

Beste ønsker til deg gjennom eksamensperioden fra oss i Unikum!

– Erika Erdös

Les nyeste utgave av Unikum her!

Tekst: Erika Erdös & Helen Mehammernett@unikumnett.no

Foto/Illustrasjon: Marlena Czajkowskanett@unikumnett.no

Forfatter

, , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.