Sugar cookies er en av de store trendene som vi nordmenn har fått inn i landet fra USA. Selv synes jeg ikke at kjeksene i seg selv er så veldig gode, men når man parer de med en god og frisk sitronglasur blir det plutselig en smakssensasjon. Det fine med disse kjeksene og denne typen frosting, er at dekoreringsmulighetene er uendelige. Bare fantasien setter grenser! Vi gikk selvfølgelig for en Unikumvariant.
Vaniljekjeks (ca 40-45 stk)
- 200 g melis
- 400 g hvetemel
- 2 ts vaniljesukker eller frø fra 1 vaniljestang
- 200 g mykt smør
- 1 egg
Royal Icing
- 2 eggehviter
- Saft av ½ sitron
- 500 g melis
- Konditorfarge
Fremgangsmåte
- Ha mel, sukker, vanilje og smør i en bolle . Visp til smøret smuldrer seg i det tørre. Tilsett egget og visp videre til deigen samler seg. Avkjøl deigen innpakket i plast i 30 minutter. Kjevle ut deigen og stikk ut kjeks i de fasongene du ønsker.
- Stek kakene midt i ovnen ved 180°C i 6–8 minutter, til de er gjennomstekte, men fortsatt helt lyse i fargen. Avkjøl kakene på rist til de er helt kalde.
- Det er vanlig å lage to typer glasur: En fast og en mer flytende. Den faste bruker man til å dekorere kanter og lignende, mens den flytende brukes til å fylle ut kakene. På våre kjeks er den hvite glasuren fast og den blå flytende.
- Til den faste glasuren piskes først eggehvitene stive. Bland i sitronsaft og melis litt etter litt mens du pisker videre på lav hastighet. Øk hastigheten, og pisk glasuren luftig i 2–3 minutter. For flytende glasur tilsetter du bare litt vann i blandingen. Tilsett konditorfarge om du ønsker farge på glasuren.
- Pynt kjeksende slik du ønsker!
Tips!
Dekorer en tom Pringlesboks med gavepapir og ha kjeksene i denne for en fin, liten oppmerksomhet til noen du er glad i.
Tekst og foto: Ine Rossebø Knudsen