- mars holdt Østsia et av sine mere kjente arrangementer «Tøm Tanken». Som det ligger i ordet, så skal tankene tømmes fordi baren har sin siste åpningsdag for semesteret, men denne gangen markerte det også siste gang Østsia hadde sine dører åpne før de stengte permanent. For flere av oss som har vært lenge på UiA og kjenner til Østsia, er dette betraktelig mye tidligere enn vanlig, hvor de som regel har stengt i midten av mai når eksamensperioden går i gang for fult for de fleste studier.
Dette innebærer at flere studenter mister en fast møteplass, og også da det faste arrangementet torsdagsquizen. Lene Kollerud var til stede på Østsias siste quiz, og synes det har vært lite informasjon om den tidlige nedstengingen.
– Jeg synes det var litt dumt [at de stengte tidlig]. Vi pleier jo å dra på quiz på torsdager og det hadde vært et fint avbrekk nå i eksamensperioden. I tillegg så føler jeg at stengingen kom litt ut av det blå og at det ikke var forventet. Ja, de nevnte at det var siste quiz men det virket som det bare ble nevnt i forbifarta, noe som kom brått på.
Vi snakket også med Simon Lynau som sier seg enig samt synes det er dumt å miste en studentplass:
– [Østsia] er det eneste rene «studentstedet» i Kristiansand og ved å fjerne dette vil studenter henge mindre på skolen og utekvelder vil bli dyrere for oss. Jeg lurer veldig på hvorfor de måtte stenge tidlig. Har de begynt noe oppussing og arbeid der inne, eller har de bare stengt uten å begynne? Trist med ikke noe mere quizkvelder.
Når vi spurte SiA om hvorfor de stengte tidligere enn vanlig ønsket ikke SiA å kommentere saken.
Unikum deltok også på siste torsdagsquizen til Østsia, og der virket det til at flere av de frivillige hadde fått lite informasjon om hvorfor de stengte tidligere. Vi snakket med en av de frivillige ved en senere anledning, Jenny Bekkevold Gulbrandsen, som utrykket frustrasjon over situasjonen:
– I starten når jeg fikk vite det, var jeg sint, lei meg. Det å ha torsdagsquiz på Østsia har vært mitt livsverk det siste året, og det føles urettferdig at de stoppet det så tidlig.
Hun legger til at det likevel er litt deilig også, fordi det har tatt opp hele tiden fra mandag til torsdag å lage quizen.
– Men det har jo vært verdt det, noen av de faste lagene kom opp etter siste quizen og takket for all det vi har lagt i quizen,» legger hun til med et smil.
Det ser ut til å være blandede følelser blant de andre frivillige om det at Østsia stenger ned tidligere enn vanlig og permanent. Gulbrandsen sier at noen er glade det er over, og at de har sagt takk og farvel, dette skal de aldri gjøre det igjen, mens for andre frivillige har Østsia vært den sosiale plattformen hvor man kan henge med vennene. Spesielt understreker hun at det nå ikke er andre plasser de kan uformelt henge uten forventinger av å kjøpe noe eller som har plass til dem.
– Hvor skal vi møtes om vi ikke har Østsia?
I tillegg spør vi henne litt om hvorfor noen er så ferdig, spesielt i lys av at vi har inntrykket at flere frivillige virker lei Østsia.
– I min tid som frivillig, så var vi en såpass liten gjeng frivillige, at jobben vi gjorde ikke føltes ‘frivillig’ lengre.
Hun utdyper at man ofte følte seg pushet til å ta vakter for å ikke ha dårlig samvittighet ovenfor hverandre, og at til tross for at det er frivillig, var det fortsatt jobb, et arbeid å gjøre.
– Vi er studenter, vi har ikke alltid for mye ekstra tid til overs og vi velger å bruke det på Østsia. Vi føler ikke vi blir sett eller at de over oss er takknemlig nok i forhold til hvor mye man gir. Godene er jo … så som så, du får en brus når du jobber og litt billigere priser.
Når spurt om ikke ledelsen kunne hjelpe dem med å avlaste arbeidstrykket litt slik at man ikke måtte drifte på dårlig samvittighet, forteller hun at hun tror ikke de vet helt hva som skjer internt på Østsia i forhold til arbeidsoppgaver og arbeidstrykk:
– Jeg er ikke sikker på at om en av oss ikke hadde gjort en oppgave, så hadde ledelsen visst hva de skulle har gjort. Jeg er ikke den eneste som har hørt det, men de fra øvre hold er aldri innom Østsia nesten. Flere frivillige som har jobbet og vært der i flere år har så vidt sett dem. Jeg tror ikke de ville ha steppet inn om jeg for eksempel ikke hadde laget quiz, da hadde den nok bare blitt avlyst.
Det viser seg også at ingen av de frivillige på Østsia har fått vite fra ledelsen om hvorfor de stenger tidligere.
– Igjen, dette går på at vi ikke føler oss verdsatt og at vi ikke er ‘verdige’ den informasjonen. Samme med BARE, vi fikk informasjon om det alt for sent, og fikk samme informasjonen som alle andre samtidig som alle andre nesten. Vi måtte faktisk klage samtlige ganger før de valgte å gi oss den informasjonen.
Hun mistenker også at grunnen til at Østsia blir lagt ned tidligere ikke bare er for å fokusere på studenthuset BARE, men også at ressursene er verdt mere der, at de ikke tjener på å bruke dem på Østsia.
Når Gulbrandsen blir spurt om de har fått noe takk for arbeidet de har lagt ned i frivilligheten, mener hun det er mangel på dette også:
– Vi i styret har prøvd å gi våre frivillige så mye som mulig med fester og sammenkomster og slikt. Men jeg kan faktisk ikke huske at de fra øvre hold har gitt oss en ordentlig takk for det vi har gjort. Vi må etterspørre takknemligheten.
Det Gulbrandsen håper studenthuset BARE vil gjøre bedre er å verdsette den frivilligheten som studentene legger i det:
– Jeg håper jo på at [ledelsen] kan lære av å verdsette det arbeidet folk legger inn mere da, enten ved å faktisk si det eller gi bedre goder til de frivillige, noe vi nevnte på et av våre siste møter med dem. Jeg håper jo og tror at det kommer til å bli bedre på BARE, at de frivillige blir mere verdsatt der.
Når SiA ble gitt utsagnene fra Gulbrandsen ga de denne kommentaren på e-post:
– SiA er utrolig takknemlig og stolte over den innsatsen de godt over tusen frivillige som har vært innom Østsia de siste 20 årene har lagt ned. De frivillige har lagt ned titusenvis av timer i dugnadsinnsats opp gjennom årene og uten den innsatsen hadde ikke Kristiansand vært den studentbyen den er i dag. SiA takker alle frivillige for innsatsen og håper at de frivillige i Kristiansand Studentsamfunn tar stafettpinnen fra Østsia videre med seg ned på BARE Studenthus.
Unikum har også vært i kontakt med Andreas Engeset, leder av Kristiansand Studentsamfunn som skal stå for arrangementer og frivilligheten ved BARE Studenthus, som svarer dette om at Østsia stenger sine dører:
– Da jeg hørte at Østsia stengte ned i mars tenkte jeg at det var dumt fordi det er mange som liker å gå på Østsia og spesielt torsdagsquizen. Nå viderefører Kristiansand Studentsamfunn heldigvis torsdagsquizen på Bare Studenthus. Da tar vi vare på det gode konseptet og stemningen som har vært på Østsia med Quiz hver torsdag.
Videre skriver han til oss om sine ambisjoner for foreningen:
– For meg som leder av Kristiansand Studentsamfunn er det kjempeviktig å lage en studentforening som har et godt arbeidsmiljø hvor alle føler seg velkommen og hvor studenter kan være sosiale, få erfaringer, venner og lære masse! Jeg er veldig heldig som har en fantastisk gjeng frivillige og styremedlemmer som virkelig ønsker å skape den beste møteplassen for studentene i Kristiansand, uansett skole og studieretning. Det å være frivillig skal være gøy – og det jobber vi for at det skal være i Kristiansand Studentsamfunn. Studenter som er nysgjerrige er hjertelig velkommen til å ta turen innom eller sende en mail for å teste hvordan det er å være frivillig.
BARE studenthus har planlagt åpning til studiestart neste semester 14. august.