To studenter i et klasserom der den ene sitter på telefon

Skrevet av: Katrine Gaustad Pettersen, fungerende generalsekretær i Av-og-til og Zahra Ghodrati, nasjonal pådriver for Lykkepromille.

 

Studiestart markerer et nytt liv for mange, og som fersk student ligger verden for dine føtter. Det er også en tid kjent for pensum, sommerfugler, nerver, lesesal, venner for livet og alkohol. Mye alkohol.  

Flere undersøkelser har vist at studenter opplever sterkt drikkepress i studietiden. Selv om alkohol kan være et godt sosialt glidemiddel for noen, fører drikkepress og alkoholkonsum i studietiden til utfordringer for flere.   

Enten fordi alkoholen virker ekskluderende, eller fordi det øker risikoen for å gjøre noe man angrer på – i en gruppe man helst vil gjøre et godt inntrykk på. Det kan være skummelt å miste kontrollen, spesielt som fersk i en ny by, med mange nye mennesker.   

Derfor har vi i Av-og-til laget fem overlevelsesråd til deg som skal drikke alkohol i studietiden, for å øke sannsynligheten for en vellykket studenttilværelse.  

 

1 Tenk over på forhånd hvor mye du skal drikke  

Bestem deg på forhånd hvor mye alkohol du tenker at det er ok at du drikker, og når du skal stoppe. Det gjør det enklere å ta gode valg når du er i situasjonen. Ikke ta med mer drikke enn du hadde tenkt, og ha bare den summen du tenker å bruke på mat og drikke ute på kortet ditt. Da slipper du å våkne opp og angre på at du både drakk mer, og brukte mer penger, enn du hadde tenkt.    

2 Ikke drikk på tom mage  

Mange tenker at de kan spare både alkohol og penger ved å droppe måltidet før festen. Dette er en dårlig strategi, fordi alkoholen vil tas opp raskere i blodet om det ikke er annet i fordøyelsessystemet enn alkohol. Da kommer alkoholen i full fart og kan gjøre deg overstadig beruset før du vet ordet av det, og har tid til å stoppe opp.   

3 Annenhver uten  

Dersom man husker å drikke vann i løpet av kvelden blir festen bedre, og man får en hyggeligere dagen derpå. Et godt tips kan være å drikke annenhver uten alkohol. Det tar 30-60 minutter før man merker hele rusen fra det man drikker. Med annenhver uten går det lenger tid mellom enhetene, og du får bedre kontroll. Med «Lykkepromille»-appen kan du holde oversikt over enhetene og promillen din!   

4 Ta vare på hverandre  

Gode medstudenter dytter ikke alkohol på hverandre, og tar vare på de som ser ut til å ha fått i seg for mye. At noen velger å ikke drikke alkohol, betyr ikke at de ønsker å få mange spørsmål om hvorfor. Respekter andres grenser og vær en god venn.   

 5 Det er ingen skam å snu  

Gå hjem mens kvelden er på topp og før du er blitt for sliten. Husk at studietiden består av en lang rekke spennende arrangementer. Nettopp fordi det er en ny fest rundt neste sving gjør det jo ikke så mye å ta det rolig en kveld eller to. 

Lykke til!   

Forfatter

, , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.