neda

Navn: Neda Afshari Pour
Alder: 29 (30 år i april)
Jobb i dag: Konsulent hos NAV og prosjektmedarbeider hos Seema AS
Utdanning: Bachelor i pedagogikk (UiA 2013) og halvårsstudium i likestilling (UiA). Deltok i talentprogrammet til Seema AS (2013-15)
Sivilstatus: Singel
Barn: 2 (datter på 8 år og sønn på 5 år)

Neda Afshari Pour har ifølge seema.no lang erfaring med relasjonsarbeid, i frivilligheten og kommunen. Hun har hatt ulike verv med vekt på samarbeid mellom politikere, næringsliv og minoritetsforeninger. Nå forteller hun Unikum om den utfordrende, men optimistiske ferden som UiA-student og deltaker i Seema sitt talentprogram.

Livet som student
Jeg satt i badekaret, gravid. Min daværende samboer og jeg pratet om fremtiden. Han sier til meg: «Du er jo ingenting, Neda. Du har ingen utdannelse, fast jobb, leilighet. Du er ingen!» Det var første gang i mitt liv som voksen, at bakken under mine ben forsvant.

Så hvordan kan en person som «ikke er noe» bli «noe»? Det var slik jeg ble student på UiA, gravid for andre gang. Å være gravid eller å ha barn som student er ikke en belastning, men en styrke. Jeg MÅTTE være strukturert under studiene. Det kostet meg masse, men det ga meg også masse – for eksempel kunnskap om hvordan en kan være effektiv. Jeg dro tidlig på skolen, leste før forelesninger, gikk hjem for å hente min datter i barnehagen, lage middag, være med familien, gjøre husarbeid, legge datteren min og deretter sette seg ned med skolearbeidet.

Under studietiden måtte jeg også revurdere livet mitt og nettverket mitt. Jeg hadde for eksempel noen personer i vennekretsen min som ga meg dårlig energi. For å oppnå mitt mål måtte jeg velge hvem jeg kunne gi min energi til. Derfor kuttet jeg kontakten med mange venner som bidro til bekymring og irritasjon.

Sommeren 2013 fikk jeg en mail fra en på karrieresenteret på UiA. Hun sendte meg en link til Seema AS sin nettside der det stod at de søkte etter talenter på Sørlandet, og hun anbefalte at jeg søkte på dette. Det gjorde jeg, og ble tatt opp som 1 av 10 talenter.

Jeg kan med hånden på hjerte si at Seema AS har endret livet mitt. Jeg har alltid vært en ambisiøs person. Ønsker å utfordre meg selv, pushe meg selv, utvikle meg. Gjennom Seema AS har jeg fått en ekstra kraft. Loveleen Brenna veileder meg til å oppnå mine karriere mål. Det er ikke bare å sette seg et mål og jobbe mot den. For å oppnå målet må du jobbe konstruktivt, det vil si ha å en plan for hvordan du skal oppnå målet, og hvilke verktøy (kunnskaper) trenger du på veien.

Jeg jobber ennå med å oppnå målet mitt, for det tar tid. Frem til nå har jeg hatt mange oppturer, mange gode sterke og sentrale personer som har heiet på meg. Jeg har også hatt noen nedturer som har skapt skikkelig smerte. Men jeg har lært gjennom både studentlivet, oppveksten min og fra Loveleen Brenna at ved å fokusere på det positive i situasjoner, er med på å åpne mange muligheter.

I de såre situasjonene, nedturene, er det viktig å finne fram motivasjonsfaktorer. Jeg ELSKER musikk og dans. Derfor setter jeg på musikk, tar på meg danseskoene, litt leppestift og begynner å danse. Det er en befrielse for kroppen og sjelen. Danse vekk tankene som drar meg enda lenger ned. Jeg har også noen virkelig herlige mennesker i livet mitt som støtter meg.

Det merket jeg spesielt godt da det ble slutt med min tidligere samboer, far til begge mine barn. Det var andre gang i mitt voksne liv der bakken under mine ben forsvant. Jeg hadde ingen leilighet, ingen jobb, masse gjeld fra tidligere huslån, kredittlån og studentlån. I tillegg måtte jeg holde meg opp fordi jeg hadde to barn å forsørge. Jeg jobbet som tilkallingsvakt på psykiatrien og i hjemmepleien. Det var ikke akkurat «morsomt» å jobbe som assistent når jeg hadde bachelorgrad. Men jeg fokuserte heller på hvilke muligheter dette kan være med på å gi. Uansett hvilke jobber jeg tar på meg, skal jeg utføre jobben min 100%. Jeg skal opptre profesjonelt, bli bedre i jobben, bidra til at arbeidsplassen blir bedre og dele min kunnskap med mine kollegaer, samtidig ta imot kunnskapen til kollegaene. I ettertid har disse sjefene vært kjempegode referanser. Under talentprogrammet ønsket jeg også å være den beste versjonen av meg.

Etter å ha søkt jobb i nesten 2 år, fikk jeg en 100% stilling på NAV i Vennesla pluss 20% som prosjektmedarbeider i Seema AS. Min reise slutter ikke der; jeg vet at det kommer mange spennende eventyr i fremtiden. Og jeg gleder meg masse til å møte mine fremtidige utfordringer.

Råd for studentene: Møt veggen og finn nytt håp
Hver eneste gang jeg har møtt veggen, har jeg tatt meg et par dager til å ha sympati med meg selv. Det er ikke noe galt i å synes synd på seg selv. BARE DET IKKE VARER! 1-3 dager er nok! Kom deg opp på beina igjen. Om du har møtt bunnen, kan du faktisk ikke falle enda lengre ned. Det betyr at det er kun én vei – og det er OPP! Mentalitet er en muskel; tren på å tenke positivt, muligheter og løsninger. Alt kan løses, det umulige tar bare litt lengre tid. Støtt deg litt på noen mennesker rundt deg, spør om råd og veiledning. Som min mor sa til meg: «Du kan ikke kjempe alle kampene alene.»

Studentstress og -optimisme
Eksamensstress er helt unikt! Jeg savner det hver eneste eksamensperiode nå som jeg ikke er student. Jeg lærte fra en veldig dyktig foreleser på UiA, at det lønner seg å samarbeide med medstudenter. Sett dere i lesegruppe og begynn å forklare hverandre hva selve faget handler om, og hva er de viktigste emnene i faget.

Men jeg skal tilbake. Jeg skal ta mastergraden og muligens en doktorgrad. Jeg ønsker å bidra i forskning som har med pedagogikk på arbeidsplasser, flerkulturell kommunikasjon, mangfold på arbeidsplassene på Sørlandet. Alt dette har med likestilling å gjøre.

Tekst: Erika Erdös og Targeir Attestog Send mail
Foto: Seema A

 

Forfatter

, ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.