Foto: Sandra Larsson

Releasekonserten til den nye EP´en «Forseint å snu» trakk mange folk til På Hjørnet, og noen måtte snu i døra. Vi tok en prat med Pål Rake i forkant av konserten og fikk et innblikk i livet til den unge artisten.

Musikkstudenten fra Universitetet i Agder har gjennom sin bachelorgrad i rytmisk musikk lært mye om teknikk, sound, groove og pitch. Samtidig har utdanningen hjulpet ham til å bli tryggere på egen musikk, både ovenfor seg selv og andre.

–       Jeg vet til enhver tid hva som skjer i musikken og lydbildet. Denne oversikten gjør at jeg føler meg trygg på det jeg gjør samtidig som jeg kommuniserer bedre med dyktige musikere, forklarer han.

Når Rake er ferdig med bachelorgraden om ett år, har han planer om å søke seg videre på masterstudiet i musikk.

 

Ønsker å resonnere med publikum

Som 15-åring ønsket eigersunderen å bli popstjerne og trekke damer. I takt med at Rake har blitt litt eldre og litt klokere har også ambisjonene forandret seg. Nå er ambisjonen å lage bra musikk som resonnerer med publikum.

–       Det er viktig for meg at folk sitter igjen med en følelse etter å ha hørt musikken min, sier artisten.

Det viktigste for Rake er ikke å kunne leve av musikken, men for musikken. Han ønsker å bruke dagene sine på musikk, men det er ikke så viktig hvor pengene kommer fra. Om fem år ser han seg selv som en med litt mer skjegg og mer erfaring.

–       Jeg tror jeg fortsatt jobber med musikk og at jeg er låtskriver både for meg selv og andre da, avslører han.

 

Mennesker er kunstverk

For ett år siden skrev Rake sangen, «You are art to me». Sangen handler om at alle mennesker er vakre på sin naturlige måte. Han tror spesielt studenter opplever et prestasjonsjag der de både må gjøre det bra på eksamener, i deltidsjobber, som kamerat og som medmenneske. Samtidig har han inntrykk av at ytre faktorer som antall facebookvenner, lavkarbohysteriet og partykulturen som studentene er en stor del av, bidrar til å plante usunne verdier blant unge.

–       Av og til er det greit å stikke fingeren i jorda og bare slappe av. Uansett hvor mange timer man bruker på å mene noe kult på twitter, studere på lesesalen eller trene på Spicheren, så er man vakker – ja til og med et kunstverk, mener han.

Sangen ble spilt inn i studio i samarbeid med den anerkjente komponisten, Geir Holmsen. Omtrent på samme tid bestemte Rake seg for at all musikken hans skulle være på norsk og prosjektet ble dermed lagt på is. Men artisten snudde brått på flisa da han var vitne til tragedien den 22. juli.

–       Jeg ringte manageren min og spurte om jeg skulle legge ut sangen på YouTube som en hyllest til ofrene og de etterlatte, forteller artisten.

Han spilte også sangen på minnekonserten i Kristiansand den 26. juli. Senere fikk artisten en mail av South African Airways som hadde brukt sangen i en minnekonsert i forbindelse med en flyulykke der selskapet mistet åtte ansatte.

–       De takket meg for sangen, og jeg synes det er fint at musikken min kan komme til nytte på en slik måte, sier han.

 

Nyhetskanalen som inspirasjonskilde

Han henter inspirasjon til låtene sine blant annet fra andre artister, venner, filmer, bøker, været, og ikke minst nyhetskanalen som han ser mye på.

–       Jeg ser skammelig mye på nyhetskanalen. Der er det mye å hente, forteller han.

Til den nye EP´en har han hentet en del inspirasjon fra James Blake. Andre inspirasjonskilder er Prince, Susanne Sundfør, Lars Horntvedt, Thomas Dybdahl og Herbie Hancock. Rake tenker aldri på sjanger, men musikken hans havner ofte i en pop-bag som han selv omtaler som ganske omfattende. På den nye EP´en ønsket artisten å prøve noe nytt.

–       Det som har vært viktig på EP´en er at vi har prøvd å gjøre noe andre ikke har gjort før. Vi har hentet inn litt elektronika samtidig som vi har med strykere, forteller han.

Bandet har jobbet med EP´en i ett år og medlemmene har store forventninger til kveldens konsert.

–       Det er også lenge siden vi har hatt konsert i Kristiansand, så det gleder jeg meg til, sier han.

 

Releasekonserten På Hjørnet

Foto: Sandra Larsson

Pål Rake åpner konserten med lydperlen, «You are art to me», en hyllest til oss mennesker. Mulig dette er et retorisk grep fra artistens side for å skape velvilje blant publikum fra første stund. I så fall fungerer det veldig bra. Artisten har scenetekke og klarer å underholde publikum også mellom sangene. Han forteller blant annet at han oppriktig vurderte å være hjemme fordi han skulle se på Skavlan, men at han valgte å møte opp likevel.

I tillegg til å synge sangene fra EP´ en; «Forseint å snu», «Høge Himmel» og «Får du som fortjent», presenterte han også noen nye låter for publikum. Blant annet sangene «Kontospreng» og «Fly avsted», der han serverte unike vokalprestasjoner.

For at publikum ikke skulle miste fotfeste mot slutten av kvelden tok Rake like godt en stagedive midt i den nyskrevne låten, «Lysene På», og i motsetning til andre som har forsøkt det samme, ble han også tatt imot av fansen. Artisten avsluttet med et ekstranummer av «Høge Himmel», og sangen med sine høye toner skapte et klimaks mot slutten av konserten.

 

Tekst: Cecile Hovde – cecilie.hovde@unikumnett.no

Forfatter

, ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.