Pensumliste for kalde kvelder

Høsten er tiden for peiskos, pledd og gode bøker. I år står en rekke anerkjente forfattere klare til å tilfredsstille leserne, enten man liker brutal krim, utleverende biografier eller erotiske guilty pleasures.

AVBREKK: Høsten er en perfekt tid til å dykke ned i fengende bøker og få pause fra stress og mas. (Foto: Dina Schoder)

Regnet trommer mot taket og vinden røsker i veggene. Trærne kler seg nakne, mens ullklærne kommer opp av kommoden. For studenter flest er denne tiden synonymt med pensumpugging, oppgaveskriving og blodslit. Å sette seg til rette med en god bok er ikke alltid fristende etter lange dager begravet i tettskrevne sider om kvantefysikk eller norske konger på 1200-tallet. Samtidig kan det være godt å ta en pause fra pensum og koble av i skjønnlitteraturens verden. I år domineres salgslistene av både kvalitet og kvantitet, og sjelden har bokhøsten bydd på så mange godbiter.

Fra Dronningen til lakk og lær

Det er vanskelig å peke på trender eller særegenheter ved høstens bøker. Enklere er det å påpeke bredden og tyngden ved de mange utgivelsene. På listene finnes alt fra drivende gode krimbøker til avslørende biografier. Hos de lokale bokhandlene er det stort sett de samme bøkene som er mest populære. Anette Buestad hos Ark i Markensgate viser til stor spennvidde i bøkene som dominerer markedet.

– Vi selger utrolig mye forskjellig. Variasjonen bli tydelig når det er «Fifty Shades of Grey» og biografien om Dronning Sonja som kniver om toppen av salgslista, sier hun til Unikum.

Og nettopp «Fifty Shades of Grey» er høstens store salgssuksess. Både første bok i serien, «Fanget», og andre bok, «Bundet», rives ut av hyllene i landets bokhandler. Tredje og siste bok i den erotiske trilogien er enda ikke kommet på norsk, men bli ikke forundret om også den blir å finne i nattbordskuffer over hele landet.

Biografier i vinden

I bokhandlene er det kjente og kjære forfattere som får mest hylleplass. Samtidig er det enkelte nisjer som er ekstra populære i høst.

– Vi selger mange strikkebøker og kokebøker, i tillegg til biografier og skjønnlitteratur, sier Buestad og viser frem stablene av ferske bøker.

Også hos Notabene på kjøpesenteret Sandens er biografier populære. Ingar Sletten Kolloens bok om Dronningen trekkes frem, samt biografien om Hans-Erik Dyvik Husby, bedre kjent som Hank von Helvete. For dem som liker krig bedre enn rock og dop kan det være verdt å sjekke ut de nye bøkene om marinejegeren og etterretningsagenten Trond Bolle.

Det er mye nytt og spennende i år. Vi selger godt av alt fra Cecilia Samartin og Victoria Hislop til klassisk krim, sier bokansvarlig hos Notabene Sandens, Linn Flatland, og trekker frem Jørgen Jägers «Stemmen» og Jørn Lier Horsts «Jakthundene» som to av mange krimbøker som byr på spenning i høst.

På topplistene ligger også bøker som «En norsk tragedie» om Anders Behring Breivik, og Ken Folletts «Vinter over verden». Det er også knyttet store forventinger til Eirik Veums «Nådeløse nordmenn», om norske krigsforbrytere. Boka har hatt sperrefrist til nå, men har umiddelbart blitt gjenstand for debatt grunnet sine nådeløse avsløringer.

Pause fra pensum

På universitetsbiblioteket merkes det også at hyllene fylles med gode bøker. Birgitte Kleivset har ansvaret for bibliotekets skjønnlitterære avdeling, og påpeker at det ikke bare er faglitteratur som skal ha sin plass på universitetet.

– Vi er veldig opptatt av å ta inn nye bøker, både gjennom innkjøpsordninger og etter ønsker. Det er et tungt litterært miljø her på campus, forteller Kleivset. Hun påpeker at biblioteket skal være en møteplass for folk, og at det i hyllene finnes bøker på en rekke språk. I dette nummeret finner du også en egen bibliotekarspalte lenger bak i bladet. Sammen slår vi et slag for å vekke studenters leselyst. Og trenger du en pause fra pensum, så ta gjerne turen innom biblioteket eller en lokal bokhandel. Høstens nyheter bør inneholder noe for enhver smak. Her får du noen tips til spennende lesestoff når pensumet setter seg i halsen.

– «Natten drømmer om dagen» av Ingvar Ambjørnsen

En bok hvor eimen av skog og våt myr gjennomsyrer sidene. Vandreren Sune er hovedperson, flankert av en rekke særegne karakterer. Forfatteren skuffer ikke, og har skrevet en bok som byr på både spenning, godt språk og galskap i beste Ambjørnsen-stil.

 

– «Jeg nekter» av Per Petterson

En etterlengtet bok om vennskap, fortid og nåtid. To menn, Tommy og Jim, møtes tilfeldig en tidlig morgen på brua over til Ulvøya i Oslo. En gang i tiden var de uatskillelige, nå har de ikke sett hverandre på 35 år. Per Petterson skriver som alltid vakkert om de små tingene i livet.

 

– «Sluk» av Lars Saabye Christensen

Sluk er historien om forfatteren Funder, en roman med mange stemmer og uttrykk, bundet sammen av vers og refrenger. Den forener en strålende sommerfortelling fra Oslo på 60-tallet med et marerittaktig opphold i den amerikanske småbyen Karmack. Et samlet kritikerkorps er ikke i tvil: ”«Sluk» er blant Saabye Christensens beste bøker”. Og det sier ikke så rent lite.

 

– «Leve Posthornet» av Vigdis Hjort

Kommunikasjonsrådgiveren Ellinor savner alvor og inderlighet i tilværelsen. Livet hennes virker for banalt i møte med fortvilelsen hun føler. Da en kollega forsvinner, må hun overta jobben hans i Postkom. Ved å lære de postansatte om media, makt og politikk skal hun bistå dem i arbeidet mot innføringen av EUs tredje postdirektiv. Bak et sært ytre ligger en velskrevet og tankevekkende roman, som også har høstet gode anmeldelser.

«Doña Maria» av Cecilia Samartin

Norske kvinner elsker Cecilia Samartin. Nå er hun tilbake med en sterk bok om kjærlighet, savn og håp. Den aldrende Doña Maria vet ikke sannheten om hvor adoptivsønnen Ernesto befinner seg. Hans kone Silvia vet, men kan ikke fortelle. I Havanas gater kjemper hun for å få ham tilbake. Kjent og kjær formell fra Samartin, som ikke ufortjent kommer til å selge godt.

Denne teksten ble opprinnelig publisert i novemberutgaven av Unikum.

 

Tekst: Vegard Terøy – red@unikumnett.no

Foto: Dina Møll Schoder – dina.schoder@unikumnett.no

Forfatter

, , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.